logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite - Świetlówka nie świeci, inwerter wymieniony, obraz czerwony

oizo64 05 Sie 2006 11:59 1767 4
REKLAMA
  • #1 2882629
    oizo64
    Poziom 2  
    mam nastepujacy problem
    Mam laptopa w ktorym do inventera jest podlaczona tasma, a inventer jest podlaczony do monitora dwoma przewodami.
    Gdy wlaczam laptopa swietlowka nie swieci sie, a wiem ze ona jest sprawna bo swieci sie w momecie gdy bawie sie ta tasma podlaczona do inventera tzn. gdy po wyjeciu jej wkladam ja ponownie (swietlowka na chwilke sie zapala i gasnie). Podczas zapalenia sie monitor dziala na chwilke normalnie lecz obraz jest leko czerowny moze rozowy. Gdy podlaczylem sama tylko swietlowke z innego monitora w ktorym polamany jest tylko wyswietlacz a swietlowka jest stpawna objaw jest taki sam!! co moze byc tego przyczyna ?? Sam juz nie mam koncepcji. Laptop jest kolegi i mowil mi ze inventer jest wymieniany na nowy!!

Prosze o jakakolwiek rade i dziekuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2883315
    oizo64
    Poziom 2  
    ten model to satellite 1900-102, wiec pan proponuje zebym recznie podlutowal transformator :)??

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

wiec tak zrobilem, roznica byla taka ze po wlaczeniu kompa juz nie musialem sie bawic ta tasma zeby sie nawet na chwile zapalila swietlowka, zapalila sie na chwile tez z rozowym, czerwonym odcieniem
    kurcze juz nie wiem co tam zmajstrowac
  • REKLAMA
  • #4 2885104
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Jezeli trochę pomogło polutowanie TR to może przelutować resztę elementów
    sprawdzić czy nie spada nap. zasilające inwerter, jeżeli spada zasilić go na próbę z zewnątrz, sprawdzić częstotliwość przetwornicy powinna być około 50 khz
  • #5 3755695
    juhas16
    Poziom 10  
    ja w swojej toshibie satellite 1900-102 mam podobny problem tylko świetlówka wogóle nie śiweci podłanczałem inną matryce ze sprawną świetlówką, inwerter mam nowy, tasiemke też wymieniłem i dalej nic. Co może być przyczyną?? czekam na pomoc.
    Z góry dziękuje
REKLAMA