logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana UEM w Nokia 6610i - czy konieczna zmiana flasha i IMEI?

robert1 05 Sie 2006 14:27 1536 11
REKLAMA
  • #1 2883017
    robert1
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Witam .Czy jesli wymieniam UEMa w 6610i to wymienic komplet razem z flashem żeby nie było problemów z IMEiem czy można w prosty sposób wpisac ten nowy IMEi do starego falsha ?? UEM jest używany z innego fona .
  • REKLAMA
  • #2 2883103
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    a po co chcesz zmieniac UEM napisz jaki masz problem to ci pomozemy po pierwsze zmiana imei w polsce jest Karalna

jak włozysz uem z innego tel to telefon bedzie ci sie wyłączac po30 sekundach a
  • #3 2883878
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    sugestia poprzednika jest sluszna. napisz w czym jest problem a moze obejdzie sie bez potrzeby wymiany uem'a. prawda jest rowniez to ze zmiana imei'a w polsce (i na swiecie) na inny niz wprowadzony przez producenta jest karana sankcja. jesli chodzi o 30 s. to tel wylacza sie (a konkretnie modul watchdog'a znajdujacego sie w uem'ie) jesli nie ma imei'a badz ktos 'grzeba' w zabezpieczeniach programowo-sprzetowych telefonu i zrobil to nie umiejetnie. uem i flash chip mozna programowac na dowolne dane wiec wybor nalezy do ciebie jak to wykonasz ostatecznie. napisz czemu chcesz wymieniac uem bo z tego co napisales nie do konca jest pewne ze wiesz jakie funkcje podstawowe spelniaja glowne elementy w nokiach.
  • REKLAMA
  • #4 2883981
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    zastanawia mnie dlaczego jeżeli ktoś pisze że chce wymienić układ zasilania to odrazu oskarżany jest o zmiane IMEI. jak kolega lubi się bawić w klejony układy to życzę powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 2884803
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    zawsze moze przeliczyc sobie przez serwer gryfina i wgrac rpla z orginalnym imeiem jezeli imei ma same ???? i nie wyłacza sie po 30 sek.
    2 opcja jest taka ze wlutowujesz "czystego " uema i sciagasz rpla z zfranka z imeiem z innego panstwa i wszytko jest ok
    a ze nr nie bedzie sie zgadzał z obudową mozesz powiedziec ze była pl. głowna wymieniana
  • #6 2889138
    robert1
    Poziom 16  
    No własnie problem polega na tym że są same ?????? zamiast IMEIa i telefon wyłącza sie po 30 sekundach więc sprawy softowe odpadaja ,zostaje wymiana UEMa !! A chce wymienić komplet UEM plus FLASH żeby nie bylo cyrków pozniej .

A scalaki jak juz pisałem wczesniej beda z innego fona ,nie bede dawal nowego UEMa .
  • REKLAMA
  • #7 2889409
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    to może nie przejść, najlepiej kupić czystego UEM-a
  • #8 2891889
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    ciekawe - przeniesc dwie kosci z jednego telefonu do drugiego z zachowaniem wszystkich danych? sprobuj moze sie uda. jedno jest pewne ze jesli masz znaki zapytania i nie byl jeszcze wymianiany rzaden komponent (uem lub flash) to ktos 'grzebal' w pamieci i cos schrzanil a na to najtansza metoda bylo by ponowne wgranie plikow rpl. co innego byloby gdybys mial jakikolwiek imei w telefonie a on by sie wylaczal po 30 s. - wtedy bylo by pewne ze masz uszkodzony modul watchdog'a w uem'ie i jest wymagana jego wymiana
  • #9 2892846
    robert1
    Poziom 16  
    Ale w tym przypadku najprawdopodobniej uszkodzona jest pamiec w UEMie i dlatego nie ma IMEIa .Wiec grzebanie w sofcie nic nie da ,zreszta softowo byl juz robiony i guzik z tego .

Dodano po 7 [minuty]:

Wrzuce tu jeszcze jedno pytanko bo napisałem innego posta ale jakis czubek wywalił go do kosza !!! A mianowicie ,czy w SIEMENSIE CX65 napiecie zasilania karty sim idace jak wiadomo z DIALOGA jest obecne cały czas czy pojawia sie na chwile i jesli jest karta to zostaje a jesli nie ma to znika ?? Problem polega na tym ze telefon nie widzi sim i juz tylko zasilanie mi zostalo jako punkt zaczepienia bo wszystko inne sprawdzone łacznie z wymiana proca i dialoga .Elementy bierne sprawdzone i ten układ zabezpieczajacy tez !!! Ręce opadaja przy tych SIEMENSACH przynajmniej mi :D .
  • #10 3489002
    ALEX-77
    Poziom 13  
    Witam !!!
    a ja mam takie pytanie mam 2 płyty noki 6030 i chciałbym jedna uratowac w jednej mam uszodzony układ wyswietlacza praktycznie nie do naprawy ale płyta noramlnie odpala czy jak przełorze komplet Uema i Flasha z tej płyty do tej drugiej płyty gdzie mam uszkodzonego Uema to będzie działac normalnie czy nie da rady ??
  • #11 3489515
    atomca
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    ALEX-77 napisał:
    Witam !!!
    a ja mam takie pytanie mam 2 płyty noki 6030 i chciałbym jedna uratowac w jednej mam uszodzony układ wyswietlacza praktycznie nie do naprawy ale płyta noramlnie odpala czy jak przełorze komplet Uema i Flasha z tej płyty do tej drugiej płyty gdzie mam uszkodzonego Uema to będzie działac normalnie czy nie da rady ??

Chyba do końca nie wiesz co piszesz. Proponuję najpierw użyj opcji szukaj. Poczytaj trochę. Ściągni sobie schemat do 6610i.

pozdro 600
  • #12 3490760
    ALEX-77
    Poziom 13  
    atomca napisał:
    ALEX-77 napisał:
    Witam !!!

Chyba do końca nie wiesz co piszesz. Proponuję najpierw użyj opcji szukaj. Poczytaj trochę. Ściągni sobie schemat do 6610i.

pozdrawiam 600

Dlaczego tak sądzisz zadałem proste pytanie czy wymiana kompletu tzn. Uem +Flasha z innej płyty i wlutowanie do drugiej będzie działać ?? a chodzi mi o nokię 6030 a nie 6610i .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany modułu UEM w telefonie Nokia 6610i z powodu braku zapisanego IMEI, co powoduje wyłączanie się telefonu po 30 sekundach. Problemem jest uszkodzona pamięć w UEM, a próby naprawy softwarowej nie przyniosły efektu. Wymiana samego UEM na używany z innego telefonu skutkuje problemami z działaniem, gdyż watchdog w UEM wyłącza telefon, jeśli IMEI jest nieprawidłowy lub brakujący. Zalecane jest wymienienie kompletnego zestawu UEM i pamięci flash, najlepiej na oryginalne, "czyste" komponenty, aby uniknąć problemów z IMEI i stabilnością telefonu. Wymiana IMEI jest w Polsce nielegalna. W dyskusji pojawiła się także analogia do modeli Nokia 6030 oraz pytanie o zasilanie karty SIM w Siemens CX65, jednak główny wątek skupia się na problemach z UEM i flash w Nokia 6610i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA