logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam zainstalowany XP, czy jest szansa doinstalować ME

neig555 06 Sie 2006 09:32 1107 8
REKLAMA
  • #1 2885212
    neig555
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    jak w temacie,odwrotnie wie że się da
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2885509
    darekry
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja miałem xp i zainstalowałem 98 i oba chodziły bez problemu. jedno co jest potrzebe systemom 9x i ME to pliki startowe na C: więc c: powinno byc FAT32
  • #4 2885529
    neig555
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    czyli musowo musi być FAT na c: ?
  • REKLAMA
  • #5 2885623
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    no tak
  • REKLAMA
  • #6 2885709
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    a nie mozna partition magic ustawic jeszcze jedna partycje startowa tylko wczesniej te z xp trzeba ukryc zainstalowac win me wgrac bootmagic i bedzie ok
  • #7 2885830
    labas
    Poziom 17  
    neig555 napisał:

Witam
    Nie musi być Fat na c , a nawet nie jest wskazane.
    Na partycję C powinien być zainstalowany XP(NTFS) a na "D" Milenium.
    Jeśli jest odwrotnie , to podczas instalowania lub zapisywania różnych plików XP pakuje pliki do Milenium i jest potworne zamieszanie z plikami , co skutkuje zwiechami systemu.
    Tak miałem podczas pierwszej instalacji i wiecznie były problemy , przeinstalowałem jeszcze raz tylko w ten sposób :
    partycja C NTFS- XP
    partycja D Fat 32 - Milenium
    partycja E Fat 32 - Wspólne foldery i pliki

Pozdrawiam
  • #8 2894552
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    labas napisał:
    neig555 napisał:

Witam
    Jeśli jest odwrotnie , to podczas instalowania lub zapisywania różnych plików XP pakuje pliki do Milenium i jest potworne zamieszanie z plikami , co skutkuje zwiechami systemu.
    Tak miałem podczas pierwszej instalacji i wiecznie były problemy , przeinstalowałem jeszcze raz tylko w ten sposób :
    partycja C NTFS- XP
    akurat jest wskazane -i to przez microsoft
    poprzednik dobrze radzi

Pozdrawiam
  • #9 2894622
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    jannaszek napisał:

Witam
    partycja C NTFS- XP
    akurat jest wskazane -i to przez microsoft
    poprzednik dobrze radzi

Pozdrawiam

Niekoniecznie musi być tak
    Ja miałem win Me na c:
    A win Xp na f:
    Dlatego że miałem drugi dysk w kieszeni z partycjami d i e, niemogłem zainstalować win me na innej partycji niż c: bo podzcas kiedy odłaczyłem dysk z kieszeni to zmieniały mi się litery dysków z wyjątkiem c: i win me by się nie uruchomił.
    Windows xp był na dysku f: ale kiedy odłaczyłem dysk z kieszeni to partycja f: pod windowsem Xp miała tą samą literę (windows xp blokował tą literę).

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest doinstalowanie Windows ME do systemu zainstalowanego wcześniej z Windows XP, jednak standardowo zaleca się instalację systemów w odwrotnej kolejności (najpierw Windows 9x/ME, potem XP). Systemy Windows 9x i ME wymagają plików startowych na partycji FAT32, co oznacza, że partycja C: powinna być sformatowana jako FAT32, jeśli ME ma być na niej zainstalowany. Jednak praktyczne rozwiązania wskazują, że lepszym podejściem jest instalacja Windows XP na partycji C: sformatowanej jako NTFS, a Windows ME na osobnej partycji D: sformatowanej jako FAT32. Taka konfiguracja zapobiega konfliktom plików i problemom z uruchamianiem systemów. Można także użyć narzędzi takich jak Partition Magic do tworzenia dodatkowych partycji startowych oraz BootMagic do zarządzania bootowaniem. W przypadku posiadania wielu dysków i zmieniających się liter partycji, Windows ME musi być zainstalowany na partycji C:, aby system mógł się poprawnie uruchomić. Wspólne foldery i pliki można umieścić na osobnej partycji FAT32, co ułatwia współdzielenie danych między systemami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA