logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drugi Windows na drugiej partycji. Jak zainstalować?

Danios16 26 Lut 2006 20:22 2430 6
REKLAMA
  • #1 2351377
    Danios16
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy ktoś mógłby mi pomóc w zainstalowaniu drugiego Windowsa na drugiej partycji. Mam zainstalowany na Dysku C Windows XP, ale chciałbym zainstalować na Dysku D Windows Me, ponieważ niektóre programy nie chcą działać prawidłowo pod XP. Jeśli trzeba pobrać z Internetu jakieś programy to najlepiej jak najmniejsze (połączenie modemowe 56K). Czy ktoś mógłby mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 2351382
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Danios16 napisał:
    ponieważ niektóre programy nie chcą działać prawidłowo pod XP

Które?
  • REKLAMA
  • #3 2352541
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    temat wałkowany wieloktorynie
    ale powtórze w skrócie

skoro masz juz XP to go zostaw ( chociaz łaywiej jest instalowac najpierw ME a potem Xp)

1. stwórz partycje dla nowego systemu
    2. zainstaluj Me na nowej partycji
    3. zainstaluj i skonfiguruj boot menagera.

tyle w skrócie - wieceij znajdziesz w starych postach
  • REKLAMA
  • #4 2356285
    zymt
    Poziom 15  
    Sądzę że lepiej byłoby zainstalować W98 oraz XP.
    W ME też nie wszystko chodzi.
    Instalujesz W98 na sformatowanym dysku(FAT 32)podzielonym na 2partycje a po zakończeniu wkładasz płytę z XP formatujesz drugą partycję jako NTFS szybkie i tam instalujesz XP.Aż przyjemnie patrzeć jak to działa.W98 nie widzi XP
    natomiast z poziomu XP masz dostęp do całych zasobów komputera.
  • REKLAMA
  • #5 2356344
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    zymt napisał:

W ME też nie wszystko chodzi.

poprosze o przykald - zanim przeszedłem na linuksa praocwowałem kilka lat na Me

zymt napisał:
    W98 nie widzi XP
    natomiast z poziomu XP masz dostęp do całych zasobów komputera.

a to ciekawe - 98/Me po zainstaowaniu odpowiedniego softu widzi nawet partycje NTFS

jesli kolega nie jest na bierząco to prosze nie opowiadać bzdur
  • #7 2358576
    zymt
    Poziom 15  
    Może i nie jestem na bieżąco ale proponuję wgrać jakąś b. starą sympatyczną gierkę pod DOS i gwarantuję że nie będzie chodzić w ME.
    A W98 wymaga specjalnego softu żeby widzieć NTFS
    i po co.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce zainstalować drugi system Windows na drugiej partycji dysku, mając już Windows XP na partycji C i planując instalację Windows Me na partycji D, ze względu na problemy z kompatybilnością programów pod XP. W dyskusji podkreślono, że optymalnym rozwiązaniem jest najpierw utworzenie odpowiedniej partycji, następnie instalacja Windows Me na nowej partycji oraz konfiguracja boot managera umożliwiającego wybór systemu przy starcie komputera. Zwrócono uwagę, że zwykle łatwiej jest instalować starszy system (np. Me lub 98) przed nowszym (XP). Pojawiła się sugestia, że zamiast Windows Me lepiej zainstalować Windows 98, ponieważ Me ma ograniczenia kompatybilności, a Windows 98 po odpowiednim oprogramowaniu może nawet obsługiwać partycje NTFS. Windows 98 i Me różnią się w kwestii obsługi systemów plików i kompatybilności z programami, a Windows XP zapewnia dostęp do wszystkich partycji. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące wymagań instalacyjnych i kompatybilności starszych gier DOS z Windows Me.
REKLAMA