logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Fortron FSP400-60PFN 400W zasili mój zestaw z Athlon 3200+ i Radeon X1600pro?

utal 06 Sie 2006 11:27 2649 12
REKLAMA
  • #1 2885459
    utal
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kilka dni temu kupiłem nowy komputer:
    AMD Athlon 3200+ (939)
    ECS NFORCE4-A939 (1.0)
    GeCube Radeon X1600pro (256MB)
    2x256MB DDR
    2x WesternDigital 80GB
    DVD-ROM LiteOn
    DVD-RW LG
    Karta dźwiękowa MINT 5.1 (PCI)
    10 portów USB (z czego 7 w użyciu)

Po zmontowaniu wszystkiego i zainstalowaniu XP SP2 komputer zaczął się bez przerwy restartować.
    Poradziłem się kilku osób i wszyscy zgodnie stwierdzili że winę za ten stan rzeczy ponosi mój zasilacz (300W) - pozostałość po starym Pentium 4.
    Na kompa wydałem prawie wszystkie pieniądze, które były przeznaczone na ten cel, więc szukałem jakiegoś taniego zasilacza.
    Znalazłem model Fortron FSP400-60PFN za 65zł. Doradźcie mi czy ten zasilacz będzie odpowiedni dla mojego komputera (zaświadczam iż nie mam zamiaru go podkręcać).
    A może jest jakaś inna alternatywa??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2885619
    martix15
    Poziom 16  
    Ja sam miałem kupić fortrona lecz poczytałem troszkę i zbieram na chiefteca bądź topowera. Wg mnie 400 spokojnie ci starczy. Pamiętaj dobry zasilacz to podstawa. Tu masz kalkulator który oblicza (orientacyjnie) zużycie prądu:
    http://journeysystems.com/power_supply_calculator.php
  • REKLAMA
  • #3 2885786
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Zasilacz za 65PLN ma zasilacz kompa za 2kPLN?Nieporozumienie moim zdaniem.

Zasilacz pewnie by uciagnal ale ja bym kupil cos z najwyzszej polki:Chieftec,Tagan,Antec...Najlepiej 420W.

Niech Kolega to rozwazy przy kupnie poniewaz pozniejsza awaria zasilacza a raczej koszt naprawy komputera przekroczy cene markowego zasilacza

Takie jest moje zdanie

Pozdro
  • Pomocny post
    #4 2886284
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    _666_ napisał:
    [...]Najlepiej 420W.[...]
    Z tym 420W to chyba trochę kolega przesadził. Ten zestaw spokojnie pociągnie dobry zasilacz 300W, a optymalnym rozwiązaniem jest chyba porządna 360-ka lub 400-tka (np. Chiefteck-a).
    Ten Fortron też najgorszy zresztą nie jest, a jedyne co obniża mu notę, to fakt, iż posiada tylko jedną linię +12V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2886314
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Dodam także, że ten fortron w testach został obciążony sprzętem potrzebującego grubo ponad 400 W i z tym nawet sobie poradził dając stabilne napięcia. Jest to jedyny zasilacz który ma korzystny stosunek cena/jakosć, to że kosztuje 65 zł (allegro)to nie znaczy, że należy go omijać szerokim łukiem. Miałem kiedyś go w domu, zapożyczyłem od znajomego, napięcia stabilne i przedewszystkim cisza... Myśle, że będzie to dobra alternatywa.

Na allegro są nowe zasilacze Fotron 350 za 82 zł z podwójną linią 12v

http://www.allegro.pl/item119428449_zasilacz_atx_fortron_350w_super_okazja_2_lata_gw_.html

Sam przymieżam się do jego kupna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2886405
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    Figi napisał:
    .......Ten zestaw spokojnie pociągnie dobry zasilacz 300W.....

Sądze ze nawet fortron 300W bez problemu sobie da rade, mam takowego, zasila u mnie sporo mocno grzejących sie rzeczy i daje spokojnie rade. Komp chodzi non stop, jak rano wchodze do pokoju to mam cieplutko :). Uwazam ze fortron to tania i porządna firma.
  • #7 2887700
    utal
    Poziom 12  
    Przepraszam za tak duże opóźnienie w odpowiedzi ale ciągle restartuje mi sie komp z powodu tego zasilacza :/

Jednak jestem zmuszony wziąść tego Fortrona ponieważ zależy mi bardzo na czasie i pieniądzach. Komputer to moje narzędzie pracy, a jutro o 10 musze ją zacząć. Okazało się że Fortrona mogę odebrać osobiście jutro rano więc nie będe musiał pożyczać sprzętu od znajomych.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)
    W przyszłym miesiącu zastanowię się nad Chiefteckiem, bo widze że dużo osób go poleca.
  • #8 2887729
    _666_
    Poziom 29  
    Nie sadze zebym przesadzal.Podajac 420W uwzglednilem przyszla rozbudowe komputera,pokrecanie procesora,grafy oraz maly zapas.Zasilacz nie powinien chodzic na 100%.

Budzik 3.2,mocna grafa,2 dyski.....

W zyciu do takiego kompa bym nie wsadzil zasilki za 65PLN.

Roznica miedzy moca,ktora podalem a moca Fortona to TYLKO 20W.
  • Pomocny post
    #9 2887772
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Nie dajmy się zwariować... Ten komputer w stresie nie zużyje więcej niż 250W...
    Grunt to porządny zasilacz, a nie taki, którego moc naskrobana na naklejce niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.
    Ten Forton, którego kolega kupił, poradzi sobie w cuglach. Jakby co, zawsze można wziąść miernik i sprawdzić, jak się zachowuje.
  • #10 2887792
    _666_
    Poziom 29  
    @Figi:Nie dramatyzuj.To jest moje zdnie i jezeli sie z nim niezgadzasz to juz Twoj problem.Autor popelnil najwazniejszy blad.Kompletowanie czesci nie zaczal od ZASILACZA a powinien.Nie lepiej wydac wiecej kasy i kupic markowe 420W zeby miec na zapas?Co bedzie jezeli Kolega zacznie go modernizowac,ekstremalnie podkrecac?Otoz pojdzie do sklepu i kupi mocniesza zasilke.Ja tylko urzedzam fakty
  • Pomocny post
    #11 2887859
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Wysokie taktowanie zegara procesora nie oznacza, że powoduje on proporcjonalnie dużo większe obciązenie, przykładowo p4 ok 3.0 Ghz pobiera ponad 100 W a Athlon Geode 2.2 Ghz 0.9 W..

Akurat ten Athlon nie jest aż tak prądożerny, jeśli autor chwilowo nie ma środków na kupno droższego zasilacza to ten fortron jest dobrym wyjściem, tym bardziej jeśli komputer pilnie potrzebny jest do pracy.
  • Pomocny post
    #12 2887865
    _666_
    Poziom 29  
    Moze juz koniec tych wywodow?Wy wiecie swoje a ja swoje.Wy sie nie przekonacie do mojego zdania a ja do waszego.KONIEC

Pozdro
  • Pomocny post
    #13 2887902
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    A FSP to nie jest marka? To nie jest jakiś kosmos typu L&C czy Megabajt. To poważny producent który produkuje przetwornice impulsowe nawet do osprzętu medycznego! Naprawde uprzejmie zwracam w tym momencie uwage, że należy wzbogacić swe doświadczenie. Że tanie, nie znaczy, że złe. Poprostu ten zasilacz jest pozbawiony wszelkich zbędnych wodotrysków które biją po cenie końcowej a do których zaliczają się np. chromowany grill, badziewny świecący wentylatorek czy polerowana na lustro albo lakierowana obudowa. Proponuje się zaznajomić z konstrukcją sprzętów FSP. Pare tych zasilaczy już otworzyłem i pomimo niewielkich różnic z zewnątrz, wewnątrz różnią się diametralnie od swoich współbraci w tej kategorii cenowej.

Aha, i jeszcze taka anegdota, jeśli kolega śledziłby dokładnie forum, to zauważyłby, ze ludzie ostatnio bardzo narzekają na awaryjność chieftecha. Wcale też sytuacja się nie poprawi odkąd Chieftech będzie produkowany tylko i wyłącznie przez Delte a nie jak wcześniej, przez Sirtech ponieważ te Deltowskie mają tendencje do głośnej pracy. Głośność pracy fortrona o porównywalnej mocy to poprostu poezja.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer z procesorem AMD Athlon 3200+ (939), płytą ECS NFORCE4-A939, kartą graficzną GeCube Radeon X1600pro oraz innymi podzespołami, który restartuje się z powodu niewystarczającego zasilacza 300W. Rozważa zakup taniego zasilacza Fortron FSP400-60PFN 400W za 65 zł. W dyskusji eksperci podkreślają, że moc 400W jest wystarczająca dla tego zestawu, choć zalecają wybór markowych zasilaczy o mocy około 360-420W (np. Chieftec, Tagan, Antec) dla lepszej jakości i zapasu mocy na przyszłość. Fortron FSP400-60PFN jest oceniany jako solidny i stabilny zasilacz, choć posiada tylko jedną linię +12V, co może być wadą. W testach radził sobie z obciążeniem powyżej 400W, oferując stabilne napięcia i cichą pracę. Użytkownik ostatecznie decyduje się na Fortrona ze względu na pilną potrzebę i ograniczony budżet, planując w przyszłości wymianę na lepszy model. W dyskusji pojawiły się także uwagi o awaryjności niektórych marek (np. Chieftec produkowany przez Delte) oraz o konieczności rozpoczęcia budowy komputera od wyboru odpowiedniego zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA