logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po zapisaniu ustawień BIOS - CMOS reset pomaga

lakier19 06 Sie 2006 12:26 2082 24
REKLAMA
  • #1 2885677
    lakier19
    Poziom 12  
    Witam mam taki problem , komputer uruchamia sie normalnie wchodze do biosu, zapamietuje ustawienia resetuje sie i gdy probuje go ponownie e uruchomic komputer nie da sie , pomaga wyjecie bateryjki cmos i tak w koło !:( Ma kto jakis pomysl ??
  • REKLAMA
  • #2 2885719
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Moze Kolega rozwina mysl "uruchomic komputer nie da sie "?Czarny ekran,wyskakuja bledy.....?

Przedewszystkim prosze podac konfiguracje komputera.

Pozdro
  • #3 2885762
    lakier19
    Poziom 12  
    To znaczy ze po ponownym urchomieniu nic sie nie dzieje ' czarny ekran " jedyne oznaki zycia to jest chodzacy wentylarot gdy wyjme bateryjke odczekam 5 minutek to moge ponownie urchomic komputer
    Wyskauja takie komnunikaty

Cmos settings Wrong !

Press F2 to run Setup

Press F1 load default values continue

Daje F2 wchodze do biosu , wychodze i juz nie moge uruchominic ponownie komputera , pomaga wyjecie bateryjjki i znowu to samo

Płyta Głowna

Asus K7VT4A Pro

AThlon Xp 2500 +
  • REKLAMA
  • #4 2885836
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

A co kolega zmienia w tym biosie ??

Może nie wstaje, bo kolega zmienia ustawienia taktowania procesora i szyny FSB ??

Prosze spróbować w biosie załadować "fail save values" i zobaczyć czy będzie sie uruchamiał normlanie.

Pozdrawiam
  • #5 2885877
    lakier19
    Poziom 12  
    Nic nie zmieniam , tzn jedyna zmiana to jest ustawienie Zegarka:)

F1 tez nic nie daje tzn leci dalej mozna botowac splytyki , dyskietki itd ale po ponowym urchomieniu trza znowu wyjac bateryjke odczekac i znowu to samo;(
  • #6 2885905
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Kolega za kazdym razem musi ustawiac zegarek?

Jezeli tak to chyba bateryjka do wymiany?

Prosze wlozyc bateryjke,zrestartowac bios zworka(CLEAR CMOS) i jezeli to nie pomoze to wymienic baterie

pozdro
  • #7 2885929
    lakier19
    Poziom 12  
    Bateryjka jest sprawna sprawdzalem napiecie jest ok

Nawet jak nie zapamietuje zadnych ustawien i nic nie robie w biosie to musze po ponowym urchomieniu wyjac bateryjke
  • #8 2886236
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    A może jednak kolega opisze dokładniej konfigurację, bo chyba na płycie głównej i procesorze cały sprzęt się nie kończy?

Od kiedy problem zaczął występować?
  • #9 2886295
    lakier19
    Poziom 12  
    Problem zaczął się po wymianie układu chłodzenia, wcześniejszy wentylator wylanczal się, co jakiś czas to mianowicie powodowało podwyższenie temperatury i wyłączaniu asie komputera
    prz. okolo 65 stopni

Po wymianie wentylatora komputer normalnie chodzi do czasu aż po paru dniach zaczęła się takie "jaja”, jakie opisałem po wyżej

Teraz Zauważyłem pewna zmianę a mianowicie po obniżeniu taktowania procesora (teraz jest wykrywany jako Athlon xp 2400) załączą się za każdym razem. Proszę o pomoc, bo już nic nie rozumiem..

Karta graficzna GF Ti 4200
    Pamięci DDR 266mhz - 512 MB
    Dysk Twardy Segate 80 GB
    DVD Pionier

Płyta Główna ASCROCK nie ASUS jak pisałem wcześniej
  • REKLAMA
  • #10 2886327
    Figi
    Poziom 37  
    A zasilacz jakiś kolega posiada, czy komputer jest zasilany energią kosmiczną?
  • #11 2886346
    lakier19
    Poziom 12  
    Levicom Model Win-300PE

300 W
  • #12 2886411
    Figi
    Poziom 37  
    1. Proszę zmierzyć miernikiem napięcia zasilacza pod obciążeniem.
    2. Jaki to jest dokładnie procesor (jaki rdzeń?)? Nie grzebał kolega przypadkiem przy zworkach na płycie ustalających częstotliwość?
    3. Jaka jest teraz temperatura procesora po kilkuminutowej pracy?
    4. Czy po włączeniu nie ma żadnych komunikatów z głośniczka systemowego?
  • #13 2886453
    wir_us
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    mi to wygląda na nadmierne obciążenie procesora. Poza tym nazwe kodową K7VT4A Pro wykorzystuje ASRock a nie ASUS. Aktualizowałeś BIOS? Jak masz możliwość to zobacz jak komp bedzie chodził na zasilaczu 350W, jak i procesor z chłodzeniem na płycie opartej o chipset VIA KT880 (lub nowszym).
  • #14 2886471
    lakier19
    Poziom 12  
    1 A jakie powiny byc napiecia?

2 AMD Athlon XP 2500+ Barton Nic nie grzebalem , nie podkrecalem itd po prostu zmienilem tylko wentylator

3 Temperatura waha sie mnie wiecej 54/55 stopni

4 Brak komunikatow dziewkowych

Dodano po 7 [minuty]:

Tak wiem pisalem wyzej ze pomylilem sie :) Ze to Asrock a nie Asus

Nie aktualizowalem biosa, to moze pomoc ???

Jutro postaram sie sprobowac na zasilaczu 350W z podmiana procka do innej plyty bedzie ciezko . Jutro napisze jakie sa wyniki tego

Chyba ze ktos ma jeszcze jakies pomysly ...
  • #15 2886588
    Figi
    Poziom 37  
    lakier19 napisał:
    1 A jakie powiny byc napiecia?[...]
    Zamiast pytać niech kolega sam poszuka. Poza tym proszę je podać.
  • #16 2886783
    lakier19
    Poziom 12  
    Prossze mi tylko powiedziec jakie napiecia mam zmierzyc ... nieche popelnic gafy
  • REKLAMA
  • #18 2886894
    lakier19
    Poziom 12  
    oki jutro zmierze i powiem co i jak dziekuje bardzo !
  • #19 2887185
    wir_us
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    lakier19 napisał:
    Nie aktualizowalem biosa, to moze pomoc ???

Pomóc w tym przypadku raczej nie. Pytałem bo może kolega wgrał jakiś felerny bios nie przystosowany przez producenta płyty głównej

lakier19 napisał:

Tak wiem pisalem wyzej ze pomylilem sie Ze to Asrock a nie Asus

Sorki nie zauważyłem :)
  • #20 2902132
    lakier19
    Poziom 12  
    Witam Niestety po sprawdzeniu napiec sa one w normie .. wiec nadal nie wiem dlaczego niechce sie uruchomic "normalnie" jakies sugestie?
  • #21 2902348
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Mimo wszystko podmień na próbę zasilacz na mocniejszy.
  • #22 2905375
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    lakier19 napisał:
    Witam Niestety po sprawdzeniu napiec sa one w normie ..

Czyli jakie ?? to tajemnica ??

Pozdrawiam
  • #23 2920491
    lakier19
    Poziom 12  
    Witam
    Po podmieniu zasilacza na mocniejszy , dzieje sie podobnie , juz nie mam pojecia co to moze byc , moze uszkodzenie procesora???
  • #24 2920714
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    lakier19 napisał:
    Witam
    Po podmieniu zasilacza na mocniejszy , dzieje sie podobnie , juz nie mam pojecia co to moze byc , moze uszkodzenie procesora???

Niestety może być...

Procesory barton mają odsłonięte krzemowe jądro procesora i najłatwiej je uszkodzić wymieniając radiator.

Tak powinien wyglądać sprawny:
    Komputer nie uruchamia się po zapisaniu ustawień BIOS - CMOS reset pomaga

Jeśli ma ukruszony róg, to niestety nic mu już nie pomoże... :(
  • #25 2930580
    lakier19
    Poziom 12  
    Procesor wyglada na sprawny , narazie zamykam post , moze kiedys uda sie rozwiklac ta zagadke ... pozdrawiam i dziekuje wszystkim!

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną ASRock K7VT4A Pro i procesorem AMD Athlon XP 2500+ Barton nie uruchamia się poprawnie po zapisaniu ustawień BIOS. Po restarcie pojawia się czarny ekran, a jedynym objawem jest działający wentylator. Komunikaty BIOS wskazują na błąd ustawień CMOS, a jedynym sposobem na uruchomienie systemu jest wyjęcie baterii CMOS i reset. Problem pojawił się po wymianie układu chłodzenia procesora. Temperatura CPU utrzymuje się na poziomie około 54-55°C. Próby zmiany taktowania procesora i ładowania wartości domyślnych BIOS nie przynoszą efektu. Bateria CMOS jest sprawna, a napięcia zasilacza (Levicom Win-300PE 300W) mieszczą się w normie, jednak podmiana zasilacza na mocniejszy nie rozwiązała problemu. Brak dźwiękowych sygnałów błędów. Podejrzenia padły na uszkodzenie procesora, co jest możliwe ze względu na delikatną konstrukcję rdzenia Barton, jednak wizualna inspekcja nie wykazała uszkodzeń. Aktualizacja BIOS nie została wykonana, ale mogłaby być rozważona jako potencjalne rozwiązanie. Problem pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA