Przecież Voice Kraft to zupełnie inne głośniki ! o innych parametrach. To nie są zamienniki to kolorowe świecidelka pełnią role bardziej estetyczną - chińskie wynalazki, z ktorymi tu walczymy po części.
A ludzie, którze sprzedają coś na allegro znają się na sprzedaży glośników 100x lepiej niż na głośnikach. Po roku prawdopodobnie te aluminium się rozcentruje coś zacznie harczeć.
A Tonsile od trzymania w wilgoci czy na słońcu psują się po 15 latach.. (nie ma co porównywac z nowymi głośnikami). Choć GDS 16/15 miałem jeszcze sprezentowane od ojca. Rocznik 1976 - zmontowane w 1977 zepsuły sie nie dawno - załatwił je mój kot w 2001 roku, (urwał lejek - ale głośnik jeszcze pare lat grał do 2004 (zatarła się cewka po uderzeniu: glosnik grął: jako tyły do włąsnie podobnych kolumn co masz. Zobacz zwykly głośnik grał ponad 20 lat. A gwarancja jest 10 lat, jesli masz jakieś starsze głośniki to nei ma się co dziwić żę jakies membrany odpadają...
Jak wymienisz membrany i cewkę zrobisz dobrze, + zawieszenie oryginalne tonsila to zmieciesz tego VOICE CRAFTA (czytaj Alpharda)
Po za tym jesli te parametry sa prawidłowe do tego VoiceKrafta wypadałoby zrobić obudowe BR. Ale pewnie takie nie są. Bo już widze że SPL w decybelach jest przedobrzony. magnes pewnie jest duży, ale co z tego skoro szczelina magnetyczna jest duża a membrana ciężka pewnie ze 100-120 gramów waży...I jest dziura w paśmie przenoszenia... A że sprzedający pisze inaczej.. miałem taki głosnik tyle że 16cm oddałem za darmo przy małym wzmacniaczy - ok 30W wysiadł - a tu widze facet pisze 180W... No chyba nawet nie wie co ma na sklepie. Trzeba by je zmierzyć jakimś mikrofonem badając pasmo przenoszenia.. zeby wiedziec gdzie to zastosować.
VOICEKRAFT to nazwa glośników nie wiadomo kto to produkuje, raczej żadna marka. No ale pewnie to na razie lepsze niż to co złożysz samemu... Wybierz membrane celulozową (papier) na zawieszeniu piankowym. Inne opcje sa złe... Będizesz mial dziure w pasmie albo będą bardzo ciche te głosniki.
Po daniu parametrów do programu wychodzi, ze głosnik ma 87dB. Tonsil ma 90dB - daje tyle samo z siebie przy 2x mniejszej mocy.
Po za tym piszę się "stąd".
Pomogłem? Kup mi kawę.