logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto regenerować głośniki Tonsil GDN20/30 8Ω z kolumn Unitra?

Miechonet 06 Sie 2006 15:20 2181 10
REKLAMA
  • #1 2886235
    Miechonet
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Chciałem sie spytać o radę czy warto regenerować te głośniki. Posiadam 2 takie ze starych kolumn Unitra/Tonsil 2dr. Jeden głośnik kiedyś próbowałem naprawić zrobiłem same zawieszenie ale nie gra za ładnie. Chce wymienić całe membrany ale nie wiem czy sie to opłaca.
  • REKLAMA
  • #2 2886274
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Witam
    Jasne, że warto, ale trzeba to robić umiejętnie. Na forum i w necie jest masa informacji na ten temat :P
    Są zestawy naprawcze w sklepach internetowych.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2886277
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Jak graleś juz na uszkodzonych membranach no to już sie nie opłaca, bo trzeba by wymienić cewkę, która może być juz otarta i z golą izolacją.

Bo za 50 złotych czy troszkę więcej kupisz jeden nowy GDN 20/35 dużo lepszy nastepca tego glosnika lub nawet GDN 20/40 też zamiennik. Prawie ta sama charaketrystyka co 20/30 nawet kolega w jednej kolumnie miał GDN 20/30 a w drugiej GDN 20/35 - oryginalnie takie glośniki były w środku. No i na 20 lat spokój.
    Za membrany zapłacisz powiedzmy 2x12 złotych za cewkę to na zamówienie w umifonie czy gdzies tam tez parę groszy , zawieszenie dolne i się uzbiera. No i trzeba to jeszcze dobrze zrobić; jak się źle zrobi no to od nowa: membrana 12 złotych - oczywiście taka sama - piankowe zawieszenie oryginalne - zeby uzyskać możliwośc grania tego w miare w zakresie do 4500Hz w charakterze dwudrożnym.

I tak jak wsadzisz pierwsza lepsza membrane to charakterystyka spadniedo okolo 3000Hz skutecznosć o 2-3 decybele, no i typ obudowy może się zmienic (bo Qts zmniejszy się) - głośnik może wtedy woleć obudowy otwarte. Dając GDn 20/35 lub idealnie na oryginalnych podzespołach zrobionego 20/30 ( www.umifon.pl ) no to może jakoś to zagra.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 2886311
    Miechonet
    Poziom 20  
    Na głośnikach nie grałem. Dostałem całę kolumny głośniki wyglądały ok po 30min grania zawieszenie sie rozsypało. Kupiłeml 2 zamienniki: Voice Kraft VK8039N http://www.elektroland.com.pl/product_info.php/products_id/535 i grają ładnie, myślalem też nad STX ale te mi się podobały. Jak wymienie w nich membrany będą dużo słabsze od tych VoiceKraft'ów?

Dodano po 10 [minuty]:

http://www.allegro.pl/item117424960_resory_dolne_do_glosnikow_gdn_i_gdm_tonsil.html
    Z tad będą dobre tę części do tych GDn 20/30?
  • #5 2887989
    Tremolo
    Poziom 43  
    Przecież Voice Kraft to zupełnie inne głośniki ! o innych parametrach. To nie są zamienniki to kolorowe świecidelka pełnią role bardziej estetyczną - chińskie wynalazki, z ktorymi tu walczymy po części.
    A ludzie, którze sprzedają coś na allegro znają się na sprzedaży glośników 100x lepiej niż na głośnikach. Po roku prawdopodobnie te aluminium się rozcentruje coś zacznie harczeć.

A Tonsile od trzymania w wilgoci czy na słońcu psują się po 15 latach.. (nie ma co porównywac z nowymi głośnikami). Choć GDS 16/15 miałem jeszcze sprezentowane od ojca. Rocznik 1976 - zmontowane w 1977 zepsuły sie nie dawno - załatwił je mój kot w 2001 roku, (urwał lejek - ale głośnik jeszcze pare lat grał do 2004 (zatarła się cewka po uderzeniu: glosnik grął: jako tyły do włąsnie podobnych kolumn co masz. Zobacz zwykly głośnik grał ponad 20 lat. A gwarancja jest 10 lat, jesli masz jakieś starsze głośniki to nei ma się co dziwić żę jakies membrany odpadają...

Jak wymienisz membrany i cewkę zrobisz dobrze, + zawieszenie oryginalne tonsila to zmieciesz tego VOICE CRAFTA (czytaj Alpharda)

Po za tym jesli te parametry sa prawidłowe do tego VoiceKrafta wypadałoby zrobić obudowe BR. Ale pewnie takie nie są. Bo już widze że SPL w decybelach jest przedobrzony. magnes pewnie jest duży, ale co z tego skoro szczelina magnetyczna jest duża a membrana ciężka pewnie ze 100-120 gramów waży...I jest dziura w paśmie przenoszenia... A że sprzedający pisze inaczej.. miałem taki głosnik tyle że 16cm oddałem za darmo przy małym wzmacniaczy - ok 30W wysiadł - a tu widze facet pisze 180W... No chyba nawet nie wie co ma na sklepie. Trzeba by je zmierzyć jakimś mikrofonem badając pasmo przenoszenia.. zeby wiedziec gdzie to zastosować.

VOICEKRAFT to nazwa glośników nie wiadomo kto to produkuje, raczej żadna marka. No ale pewnie to na razie lepsze niż to co złożysz samemu... Wybierz membrane celulozową (papier) na zawieszeniu piankowym. Inne opcje sa złe... Będizesz mial dziure w pasmie albo będą bardzo ciche te głosniki.

Po daniu parametrów do programu wychodzi, ze głosnik ma 87dB. Tonsil ma 90dB - daje tyle samo z siebie przy 2x mniejszej mocy.

Po za tym piszę się "stąd".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 2888517
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    Wymien jeszcze raz to zawiesznie kupujac w umifonie piankowe i centrujac wkladajac papierki w szczeline - teraz to juz raczej ciezko cokolwiek zepsuc. Membran nie wymieniaj.
    Cytat:
    Po za tym piszę się "stąd".
    "Poza tym" sie pisze w ten sposob :P
  • #8 2891508
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    a ja mysle, ze nie
  • #9 2891888
    Tremolo
    Poziom 43  
    GDS 20/10

GDN 20/20

GDN 20/30/4

GDN 20/40

GDN 20/40/8

GDN 20/40/9

GDN 20/40/14

GDN 20/50

GDN 20/60/3

GDN 20/60/11

GDN 20/80

- do takich niby glośników pasuje ta membrana, kolejne naciągactwo - przecież każdy z tych głosników jest zupełnie inny pod względem magnetycznym, inny układ magnetyczny, inne zawieszenie dolne - Mało prawdopodobny zakup. Bo każdy zglośników ma inny skok i to nie może się kompensować każdąmembrana. NP GDS 30/30 na miekkiej mebranie i gumie poprostu wyrywa cewkę, grając max do 10W...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 2895350
    Miechonet
    Poziom 20  
    Zobaczymy czy coś zagrają te membrany...
  • #11 2930818
    Miechonet
    Poziom 20  
    Membrany zamontowałem głośniki grają wg. mnie bdb. 0 charczenia, cewki nie wypadają nawet przy dużych mocach wszystko się trzyma. Za niewielkie piniądze można samemu naprawić głośnik. Pytałem się z ciekawości ile chcą za 1 głośnik - 30zł mi wyszło 10zł z przesyłką. Pozdrawiam . . .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności regeneracji głośników Tonsil GDN20/30 8Ω z kolumn Unitra. Regeneracja jest możliwa i opłacalna, pod warunkiem umiejętnego wykonania, zwłaszcza wymiany zawieszenia i membran. Membrany i piankowe zawieszenia można kupić w sklepach internetowych, np. Umifon, Allegro. Wymiana samej membrany bez sprawdzenia stanu cewki może być nieskuteczna, gdyż uszkodzona cewka wymaga również wymiany. Alternatywą jest zakup nowych głośników, np. GDN 20/35 lub GDN 20/40, które mają podobne parametry i zapewniają długotrwałą eksploatację. Membrany muszą być dobrane odpowiednio do modelu, gdyż różne wersje głośników Tonsil mają odmienne układy magnetyczne i zawieszenia, co wpływa na charakterystykę i trwałość. Głośniki Voice Kraft VK8039N są krytykowane jako gorsze, chińskie zamienniki o innych parametrach. Po regeneracji membran i zawieszeń głośniki Tonsil mogą grać dobrze, bez charczenia i problemów z cewkami, co potwierdzono w praktyce. Koszt regeneracji jest niski, a efekt satysfakcjonujący, jeśli prace wykonane są starannie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA