logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja głośników Unitra GDN 20/40/14 i 20/30/1 - co dalej?

otoolony 16 Sie 2007 00:26 1306 7
REKLAMA
  • #1 4182402
    otoolony
    Poziom 2  
    Witam mam problem
    Mianowicie w dość starych kolumnach unitry (dwa rożne modele) starałem sie "zregenerować" głośniki jeden GDN 20/40/14 8 omowe i drugi 20/30/1(chyba 1) 4omowe hmmm ... z tego co czytałem to raczej spieprzyłem robotę:) mianowicie wszystko ładnie tylko "charczy" wydaje mi sie z ze chodzi o cewkę tak jakby coś ocierało. jeżeli chodzi o sama wymianę membran zrobiłem parę rzeczy w złej kolejności(przynajmniej tak wiele osób twierdzi) mianowicie najpierw przykleiłem membranę do resora górnego później do cewki a na końcu wsadziłem usztywnienie miedzy cewkę a magnes czy coś w tym stylu.przy zdrapywaniu kleju z cewki trochę zmasakrowałem cewkę ale było to nieuniknione przy usuwaniu stargo kleju .. po prostu z klejem zeszło troszkę papieru ale minimalnie.

i przechodząc do meritum... czy mogę coś zrobić tymi glośnikami czy może powierzyć profesjonalistom albo wymienić na jakieś inne głośniki i jeżeli wymienić to na jakie? czytałem coś o stx'ach myślałem nad kupnem głośników tonsila regenerowanych zaznaczam ze na wymianę mam max 100 ale wolał bym sie zamknąć w 80

z góry dziękuje za opinie [/b]
  • REKLAMA
  • #2 4182413
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Regeneruj raz jeszcze, jeżeli jeszcze masz cierpliwość :D. Czasami nie wychodzi, do tego potrzeba wprawy, a najlepiej się człowiek uczy na błędach ;). Zanim przykleisz, dystansujesz cewkę (np. kawałkiem papieru złożonego odpowiednią ilość razy). Jeżeli nie, to bardzo polecam STX-y - głośniki niedrogie, a markowe i bardzo dobrze wykonane (porównywalne z Tonsilem, jeżeli nie lepsze). Wiem, bo mam - jestem z nich bardzo zadowolony.
  • REKLAMA
  • #3 4182427
    otoolony
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o regeneracje 2 głośników membrany zapłace z wysyłką około 30 zł i nie mam pewności że zrobie to dobrze w serwisie pisza okolo 20-30 zł za niskotonowe >20cm a nowe STX'y:

STX GDN-22-120-4-SC około 50zł
    STX GDN-20-80-4-SC około 30zł

co do pierwszego typu jest troszkę większy ale poradził bym sobie z zamontowaniem. Jednak, że TONSIL to TONSIL niektórzy twierdza ze ten głośnik który posiadam będzie i tak grał "lepiej" po regeneracji niż nowy STX co robić?

Preferował bym wymianię na nowy tylko czy warto inwestować w lepszego STX'a czy może te głośniki które posiadam są dość wartościowe i szkoda było by się ich pozbyć zakładam również, że sprzedam te tonsile jeżeli kupie nowe czyli dojdzie trochę grosza do kieszeni co obniża koszty wymiany:)
  • REKLAMA
  • #4 4182446
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Tonsile to żadne białe kruki - po prostu dobre głośniki z minionej epoki - wszędzie jest ich pełno (zwłaszcza regenerowanych) - gdyby były rewelacyjne, to ludzie by ich nie sprzedawali. STX-y kupujesz nowe, z gwarancją, pomocą techniczną itp.
    Wybór jednak należy do Ciebie.
  • #5 4182452
    otoolony
    Poziom 2  
    ZeeWolf Dzięki! :)

oczywiście, że wybór należy do mnie aczkolwiek nie jestem jakimś znawcą i specjalista w tej dziedzinie wiec chętnie poczytam opinie forumowiczów. a jeżeli już to które STX'y byś polecił?
  • REKLAMA
  • #6 4182471
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Modele które wybrałeś są całkiem przyzwoite (jak wszystkie STX-y w kwestii jakość/cena). Tylko dlaczego chcesz 22, skoro STX ma też w ofercie 20? Wtedy montaż jest bezproblemowy.
  • #7 4182474
    otoolony
    Poziom 2  
    bo ten z 22cm średnicy ma moc 120 przy cenie 48 zł a głośnik z srednica 20 cm i tej samej mocy kosztuje 90 zł:)
  • #8 4191230
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    A zapomnieliście o średnich tonach w tych STXach, które są ledwo słyszalne ? :| Z tego, co wiem dwudrożne konstrukcje muszą mieć głośniki niskośredniotonowe (te Tonsile, które masz są idealne), a nie niskotonowe typu STX.
    Jednym słowem - regeneruj oryginały i ciesz się pełnym brzmieniem. A STX (prócz GDN 15 i GDN 18 ) nadają się tylko do trójdrożnych kolumn lub subwoofera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem regeneracji starych głośników Unitra Tonsil GDN 20/40/14 (8 Ω) i 20/30/1 (4 Ω), gdzie po wymianie membran pojawiło się charczenie, prawdopodobnie spowodowane nieprawidłowym osadzeniem cewki lub jej uszkodzeniem podczas usuwania starego kleju. Zalecane jest ponowne przeprowadzenie regeneracji z zachowaniem odpowiedniej kolejności montażu i dystansowania cewki, np. za pomocą papieru. W przypadku braku doświadczenia lub chęci uniknięcia problemów, rozważana jest wymiana na nowe głośniki marki STX, które są cenione za dobrą jakość i przystępną cenę, oferując modele takie jak STX GDN-22-120-4-SC oraz STX GDN-20-80-4-SC. Jednakże pojawiła się uwaga, że STX to głównie głośniki niskotonowe, a oryginalne Tonsile są głośnikami nisko-średniotonowymi, co wpływa na pełnię brzmienia w kolumnach dwudrożnych. W związku z tym rekomenduje się regenerację oryginalnych głośników dla zachowania właściwej charakterystyki dźwięku, gdyż STX nadają się raczej do trójdrożnych zestawów lub subwooferów. Wybór między regeneracją a wymianą zależy od indywidualnych preferencji i umiejętności użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA