logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka optyczna USB przestaje działać po czasie, działa na PS2 - co robić?

ROVI0402 06 Sie 2006 19:50 1980 7
REKLAMA
  • #1 2887025
    ROVI0402
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Co może być przyczyna że myszka optyczna, podłączana na USB , po uruchomieniu systemu normalnie dziala, lecz po jakimś czesie (różnie) wyłacza sie, a podłoczona na PS2 , dalej normalnie działa ....
    System XP (98 to samo)
    Athlon1600+
    256DDRram
    Wcześniej normalnie dzialala, dopiero od paru dni tak sie dzieje...
  • REKLAMA
  • #2 2887049
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Co jeszcze podłączone do USB ? Wyjęcie i włożenie wtyku "ożywia" myszkę ? Podaj jaka to mysz.
  • REKLAMA
  • #3 2887087
    ROVI0402
    Poziom 17  
    Myszka niby "Microsoft" tak przynajmniej pisze na niej , do drugiego gniazda USB podłączony Scaner-drukarka - lecz w chwili obecjej po reinstalacji systemu nawet nie zainstalowany...
    A przy wyłaczaniu i ponownym włączaniu myszy - tylko mrugnie dioda i mysz dalej martwa....
  • REKLAMA
  • #4 2887294
    wir_us
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    spróbuj inne urządzenia podłączyć do tego portu USB i zobacz wtedy reakcje.

A tak na marginesie w locie przepinasz, myszke z USB na PS/2??
  • #5 2887336
    ROVI0402
    Poziom 17  
    Nie, poprostu od czasu jak zaczęła mi szwankować , na USB , to podłączylem jako drugą na PS2 i leży sobie z boku odłogiem i czeka aż bedzie potrzebna...
    A niebardzo mam co podłączyćna to usb , ale rano spróbuje wstawić dodatkowy kontroler z portami usb.... i zobacze ja bedzie działać.
  • REKLAMA
  • #6 2887383
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    A nie masz w windowsie ustawione oszczędność energii na porcie usb
  • #7 2887420
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Sterowniki do myszy instalowałeś czy systemowe ?
  • #8 2888907
    ROVI0402
    Poziom 17  
    Sterowniki systemowe , podczas instalacji systemu , mysz zostala zainstalowana samoczynnie, zresztą przed tymi objawami była tak samo instalowana i działała...
    W chwili obecnej zainstalowałem dodatkowy kntroler USB i pod niego wsadziłem mysz - zobacze do wieczora czy cos sie zmieni..

Podsumowanie tematu

✨ Myszka optyczna podłączana przez USB działa poprawnie po uruchomieniu systemu Windows XP (również Windows 98), lecz po pewnym czasie przestaje reagować, mimo że po podłączeniu do portu PS/2 działa bez problemów. Problem pojawił się nagle po kilku dniach normalnej pracy. Myszka jest oznaczona marką Microsoft. W systemie używane są sterowniki systemowe instalowane automatycznie podczas instalacji systemu. Próby ponownego podłączania myszy do portu USB powodują jedynie miganie diody, bez reakcji urządzenia. W systemie nie jest zainstalowane dodatkowe oprogramowanie do urządzeń USB, a w jednym z portów USB był podłączony skaner-drukarka, obecnie odłączony. Sugerowano sprawdzenie ustawień oszczędzania energii dla portów USB oraz testowanie myszy na innych portach USB lub z dodatkowym kontrolerem USB, który został zainstalowany w celu diagnozy problemu. Nie stwierdzono natychmiastowego rozwiązania, ale testy z nowym kontrolerem USB mają wykazać, czy problem ustąpi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA