Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD 17. Spalony inwerter. Co to za element SMD?

dariuszm2 07 Aug 2006 13:01 2956 18
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Trafił do mnie LCD 17" - ma spalony inwerter.
    Mam problemy z identyfikacją elementu SMD.
    Pewnie jest to tranzystor a na nim napisy: "YC" i poniżej "435".
    Może Ktoś z Kolegów wie jakie to ma parametry i co można podstawić.
    Ponadto siedzi tam układ AAT1351 - może Ktoś ma notę katalogową, która się otwiera - bo na tych w necie (na otwartych kartkach) pojawia się tylko symbol producenta.
    Pozdrawiam.
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Wieklie dzięki - sprawdzę i dam znać.
    Swoją drogą jak to Kolego Mikippp Znalazłeś? - jak nawet po wpisaniu w wyszukiwarkę firmy KEC symboli z tranzystora nic się nie pojawia.
    Co do linku do układu to jak się u Ciebie otwiera to znaczy, że mam coś nie tak z acrobatem.
    Pozdrawiam.
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    A co z pierwszą częścią mojego pytania - tajemnica?
    Pozdrawiam.
    ps.
    Po zainstalowaniu chińszczyzny - poszło, ale nota katalogowa jest po angielsku.
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    A może Ktoś ma namiary gdzie można takie tranzystory dostać(Tranzystor ten to KEC KTD1624
    Zastąpić go można tranzystorami: Sanyo 2SD1624, ROHM 2SC4672)?
    Oprócz tego poleciały P06P03LV, pewnie też AAT1351 bo ubite są smd
    "ł 1A" i "ł 2A" idace od scalaka do P06P03LV.
    Czy można gdzieś to wszystko dostać?
    Pozdrawiam
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Ceny elementów w sklepie North są odstraszające (tranzystory po o'k 30zł i 20zł, układ ponad 80zł), a jakie problemy z rejestracją (podaj dane, prześlij kopie dok. nip, regon, rejestracji firmy).
    Może Ktoś zna jakieś tańsze źródło w/w elementów?
    Pozdrawiam.
    0__0
    Level 30  
    bo north jest tylko dla osob prowadzacych dzialalnosc gospodarcza .
    Jesli ten inwerter jest w formie oddzielniej plytki to proponuje zamiast naprawiac kupic jakis inwerter od 17 na allegro - jak masz jakie takie pojecie jak to dziala to poradzisz sobie z dopasowaniem sygnalow sterujacych a na pewno bedzie szybciej i taniej (tym bardziej ze u ciebie polecialo dosyc duzo czesci i np jak juz kupisz czesci to sie moze okazac ze winne uszkodzeniom jest przebite trafo ).
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    I tak może być, zwłaszcza, że obudowa przy uzwojeniach traf jest podtopiona (niemniej jednak z tym jestem sobie w stanie poradzić).
    Co do tego inwertera z allegro to mam pewne obawy (jest to często uszkadzający się element) co oznacza że może nie działać.
    Ponadto cały czas mam nadzieję, że nie poleciał scalak, a wymienić 8 tranzystorów to nie problem.
    Problem stanowi zaporowa cena.

Co do north coś kiedyś tam kupowałem i nikt nie chciał tak dokładnych danych (mam jeszcze jakiś nr), teraz zatrudniłem znajomego aby sprawdził ceny.

ps. A może jakieś tanie zamienniki zamienników będą dostepne?
    Pozdrawiam.

Dodano po 52 [minuty]:

ps.
    Sprawdziłem Allegro - niestety do 17 nikt nic takiego nie sprzedaje.
    pitermi
    Level 15  
    Kup nowe na allegro. Stosuje je od dawna i jestem zadowolony. a to stronka kolesia co ma je napisz to wystawi na allegro,
    http://allegro.pl/item116382953_116382953.html
    ten akurat to na 2 swietlówki stosowane w 15 calowych, ale gosc ma na 4 na zintegrowane, tez w tej samej cenie.
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Niestety czegoś takiego ten Kolega nie posiada.
    Pozdrawiam.
    pitermi
    Level 15  
    to sprawdz jakie są napiecia sterowania to i sprzedam sprawny inwerter, z opisem jak podłaczyc zasilania. akurat takiego co ty masz nie mam a nie pamietam jakie napiecia w sampo ida
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    O'K, ale nie będzie to pewnie ani dzisiaj ani jutro.
    Ponadto nie bardzo można się doczytać jaki to model, czy nawet typ monitora.
    Na próbę wcześniej podłączyłem inwerter z 15" zasilany ze swojej elektroniki - jednak obawiam się że to długo nie pochodzi daltego szukam coś od 17" lub elementów w miarę tanio.
    Pozdrawiam.
    WoŹnY
    Level 28  
    :arrow: pitermi

Widzę, że w temacie inwerterów jesteś obcykany. Mam uszkodzony inwerter na kostce AAT1351 steruje ona stopniami mocy i dwoma trafkami. Potem zasila to cztery lampy. Niby wszystko ładnie pięknie, prztetworka startuje na niecałą sekundę i tyle. Elementy wyglądają na sprawne. Mierzyłem i też się tak zachowują. Zastanawia mnie jak to wszystko jest sterowane. Do inwentera idą Masa, zasilanie (+12V), +5V (coś w stylu standby- jak się pojawi to włącza zasilanie ATT) i jeszcze coś gdzie w zasadzie nic nie ma (do czego to może być?) Przetwornica sama w sobie jest chyba sprawna, bo jak zewrę palcem kilka elementów, to lampy ładnie świecą w połówce, w której coś tam zwieram. Kombinowałem na różne sposoby i jedyne co mi na myśl przychodzi to albo jakieś zabezpieczenie wyłacza całość, albo brak jakiegoś sygnału(może ten biały co na nim nic nie ma). Narzie recznie nie udało mi sie odpalić tego badziewia. Co o tym sądzisz?
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Widzę że Ciągniesz temat w kilku wątkach.
    Sprawdź dokładnie co napisali tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic408477.html
    Jak widać na nocie scalaka kondensatorów jest tam więcej niż 1 (pewnie SMD).
    Ponadto jak Miałeś uszkodzone trafo to mógł paść układ albo przetwornica stała się "niewydolna" przez zmianę pojemności i rezystancji elementów w układzie scalaka.
    Co do tego co nic nie ma może to być druga np masa.
    Pozdrawiam.
    WoŹnY
    Level 28  
    Ten dziwny przewód to napewno nie druga masa. A temat w sumie ciągne w dwóch wątkach bo nie za bardzo wiem jak sie o tegpo zabrać.
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Dostałem prośbę o zakończenie tematu.
    Mój niestety gość zrezygnował - za drogo.
    Nie wiem jak temat Kolegi WoŹnY, ale ponieważ Ciągnie go w 2 postach więc zakończę.
    Pozdrawiam.