logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C++ Builder – jak wykonać operację w określonym przedziale czasu (np. 2 godziny)?

george80 07 Sie 2006 14:15 1269 3
REKLAMA
  • #1 2889096
    george80
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

mam pytanie, jak zaprogramować dowolny przedział czasowy. Program piszę w C++ bilderze. Dokładniej chodzi mi o to aby program wykonywał jakąś operację w zadanym przedziale czasu np. 2 godzin. Za wszelkie wskazówki z góry ogromne dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2889169
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Skoro w BCB piszesz, to jeśli dobrze pamiętam jest w VCL taka klasa jak TTimer (lub podobnie), ustawiasz przedział czasowy i funkcję która ma zostać wywołana. Druga metoda to utworzenie wątku, w nim pętli a na jej początku wywołanie funkcji WinAPI Sleep(DWORD ms). Wątek zatrzyma się na określoną liczbę milisekund. Jest jeszcze kilka sposobów, ale według mnie te są najlepsze.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 2889216
    george80
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a da sie to rozwiązać przez odwołanie sie do daty i czasu systemowego? Timer to bardziej mi spasował do cyklicznego odczytu wartości na porcie COM . Teraz należy zaprogramować odczyt w zadanym przedziale czasu.
  • #4 2889451
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Jeśli chodzi Ci o wywoływanie funkcji o określonych godzinach, to takie rozwiązanie jest niepewne (nigdy nie wiesz czy czas systemowy się nie zmienił) i nie ma chyba standardowych funkcji do tego. Myślę że rozwiązanie z czekaniem jest w tym wypadku lepsze.
REKLAMA