logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken Chassis 418A - spalony TP29 i bezpiecznik po włączeniu zasilania

KHRIS 07 Sie 2006 17:09 1601 10
REKLAMA
  • #1 2889760
    KHRIS
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam forumowiczów
    Walczę z przetwornicą w/w opisanym chasis, problem polega na tym, że od razu po załączeniu sieci pali TP29 + bezpiecznik sieciowy. Wymieniłem wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej, sprawdziłem tranzystory przez wylutowanie i zmierzenie wzmocnienia i nic nie znalazłem.
    Po włączeniu w szereg między kolektorem a zasilaniem żarówki, zapróbkuje 3 ,4 razy i wyłącza się. Wiem, że jest tam trochę zabezpieczeń napięciowych i prądowych.
    Może ktoś miał taki przypadek?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2892662
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    TO TRUDNE CHASSIS w serwisowaniu - przy naprawach nie stosowac sztucznego obciążenia!!!
    Pełny artykół znalazłem w" SERWIS ELEKTRONIKI" 7/97str.26
  • #3 2893428
    KHRIS
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Dzięki za zainteresesownie
    Artykuł jest na temat dokładnie tej przetwornicy?
    Wiesz może gdzie można dostać ten numer?

Pozdrawiam

PS. A może masz możliwość zeskanowania, jeżeli tak to podam adres:
    jaga130(_at_)op.pl
  • REKLAMA
  • #4 2893485
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Troche info o tym chassis wysłałem na PW.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 2894880
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Przesłałem kopie artykułu na adres poczty.
  • #8 2941419
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam. Też mam problem z tym TV. Podczas włączania na chwilke zapalała się zielona dioda, było słychać trafo (ok2s) później wraca do czerwonej. Po przeczytaniu artykułu w SE wylutowałem TV01(wyłączyłem zabezpieczenie).Po włączeniu w trafie kilka razy strzeliło, zadymiło, trafo piszczy, na PK coś zaczeło się dymić. Czy to oznacz, że było uszkodzone i dlatego włączało się zabezpieczenie?
  • REKLAMA
  • #9 2942036
    sylwana-el
    Poziom 24  
    I się koledze narobiło ; wyłączenie kontroli pozwoliło zafunkcjonować wadliwym układom, czego skutkiem będą inne uszkodzenia.Po lokalizacji
    zwarć w obwodach +B , wymianie trafopowielacza, nalezy zlokalizować pozostałe uszkodzenia , chyba ze kolega się w czepku urodził,to ustroistwo
    zafunkcjonuje przy w/w kosztach.
    Pozdrawiam.
  • #10 2950777
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    napewno nie urodziłem się w czepku :)) Jaki to trafopowielacz, oznaczenia na nim to:
    A7NC
    DST88B172
    470035.64
    32336.00
    OREGA
    Są do niego jakieś zamienniki?
  • #11 2950875
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Zamiennik to HR7159

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy przetwornicy w telewizorze z chassis Telefunken 418A, gdzie po włączeniu zasilania natychmiast przepala się tranzystor TP29 oraz bezpiecznik sieciowy. Wymieniono elektrolity po stronie pierwotnej i sprawdzono tranzystory, jednak bez skutku. Próby uruchomienia z żarówką w szeregach kończą się kilkukrotnym zapaleniem i wyłączeniem. W dyskusji podkreślono, że chassis 418A jest trudne w serwisowaniu i nie należy stosować sztucznego obciążenia. Udostępniono artykuł z "Serwis Elektroniki" 7/97, który zawiera szczegółowe informacje o tej przetwornicy. Jeden z użytkowników miał podobny problem, gdzie po wyłączeniu zabezpieczenia (wylutowaniu TV01) doszło do uszkodzenia transformatora i innych elementów, co wskazuje na konieczność dokładnej lokalizacji zwarć i wymiany trafopowielacza. Trafopowielacz o oznaczeniach A7NC, DST88B172, 470035.64, 32336.00, OREGA ma zamiennik HR7159. Zaleca się naprawę z zachowaniem oryginalnych zabezpieczeń, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA