logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd odczytu dysku WD 120GB po zmianie z slave na master w Win2k

ufo23 07 Sie 2006 17:44 1293 8
  • #1 2889879
    ufo23
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem z dyskiem WD 120GB. wczesniej dzialal bez zarzutu jako dysk slave. poczym postanowilem zrobic z niego mastera. podzielilem go na partycje podczas instalacji win2k + ntfs. instalacja poprawna, wszystko oki. restartuje sie bajerancko, wszysko dziala oki, do momentu podpiecia 'starego' dysku (wczesniejszy master WD 80GB) teraz jako slave. wyskakuje blad odczytu dysku. pierwsze uruchomienie danego dnia zadziala, ale kolejne juz nie, ten sam blad odczytu dysku.

zeby win2k znowu zadzialal musze w biosie wylaczyc go (pierwszy dysk master WD 120GB) jako UDMA, i wtedy dziala, ale wiadomo, nie ta predkosc. a co ciekawe, w wlasciwosciach sprzetu w AIDA pokazuje go jako UDMA - 0..

kilka krotnie reisnsalowalem windowsy.. zmienialem tasmy, odlanczalem cdromy, podpinalem nowy zasilacz (mocniejszy) i zonk.. ?? rowniez dla sprawdzenia inny dysk podlanczalem, i dziala, tylko z ta 120 sa problemy.

juz nie wiem, co mam robic.. moze wdclean albo cos? nie wiem czy to problem dysku czy juz sam nie wiem czego, kiedys na nim instalowalem winy ale na jednej partycji i dzialal. moze cos zle podzielilem na partycje albo cos..

komp:
    epox 8rd3+, WD 120 + 80. na zasilaczu 300. na 350 rowniez ten blad.

z gory dzieki.
  • #2 2891809
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    To raczej nie będzie wina wydajności zasilacza.... Może wyzerowanie BIOSU (zworkami lub przez wyjęcie baterii) pomoże.... W ostatecznosci spróbuj jeszcze postawić partycje na FAT32....

Dodano po 57 [sekundy]:

To raczej nie będzie wina wydajności zasilacza.... Może wyzerowanie BIOSU (zworkami lub przez wyjęcie baterii) pomoże.... W ostatecznosci spróbuj jeszcze postawić partycje na FAT32....
  • #3 2891819
    fryzbi
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Bardzo dziwny objaw. Jeżeli podepniesz sam Wd 120GB to działa bez problemu??? Jak podłączyłeś dyski? Na wspolnej taśmie czy osobno? Sprawdź zworki czy na Wd jest MASTER a na starym SLAVE. Zobacz także zworki na CD-ROM'ach. Zasada jest również taka, że master powinien być wpięty na IDE1. W takiej konfiguracji powinno działać... chyba że to siła wyższa i występują między dyskami konfikty przy takim ustawieniu.
    Pozdrawiam
  • #4 2891830
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Na początek proszę sprawdzić czy aby na pewno są dobrze ustawione zworki master/slave.
    W którym momencie wykakuje "błąd odczytu dysku" i jak dokładnie brzmi komunikat?
  • #5 2891848
    ufo23
    Poziom 2  
    bardzo dziwny objaw.. :(

jezeli wd 120 jest podpieta sama to dziala. z drugim dyskiem juz nie (tylko raz na jakis czas sie uruchomi)
    master/slave - wszystko tak jak powinno byc. rowniez sprawdzalem na cable select. i na osobnych tasmach to samo.

co do wyzerowania biosu, robilem to standartowo z pozycji biosu, myslisz ze zworki beda mialy lepszy efekt od resetowania ustawien? na fat32 drugiej partycji (ok 90GB juz ma problemy i przy koncowce pokazuje, ze nie potrafi dokonczyc formatowania)

Dodano po 8 [minuty]:

komunikat dokladnie taki jak w temacie, "blad odczytu dysku, nacisnij ctrl alt del"

uruchamia sie zaraz po biosie (bios/ide/raid), przed win. ale komunikat juz praktycznie jest windowsowski. bo po polsku...
  • #6 2891903
    fryzbi
    Poziom 15  
    Wyczerpały mi się konkretne pomysły. Może masz możliwość sprawdzenia na innym komputzerze jak się zachowają te dyski? Czy jak podepniesz stary dysk jako slave a master aktualny dysk tego komputera lub WD jako master a aktualny dysk jako slave i czy się uruchomi normalnie komputer. Oraz w konfiguracji WD jako master i stary dysk jako slave. Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem.
  • #7 2895632
    ufo23
    Poziom 2  
    spoko, zawile ale wiemy o co chodzi.. :)
    bede probowal, narazie nie mam za bardzo czasu na kombinowanie z innym kompem.
    ale podzialam z tym przestawianiem zworek, dam znac jak cos sie poprawi!
    ale narazie wielkie dzieki za odzew!
  • #8 2895714
    fryzbi
    Poziom 15  
    To życzę powodzenia i oby coś z tego wynikło.
    Pozdrawiam
  • #9 2916406
    ufo23
    Poziom 2  
    dziwna sprawa.. po kilku dniach przerwy uzywania kompa, poprzekladalem tasmy w sposob: pierwsza tasma ide: 80hdd - dvdr. 2ide: 120hdd - cd. w innej konfiguracji po prostu nie dziala.. kilka dni temu nawet w tej aktualnej konfiguracji nie dzialalo?? dziwne. ale teraz wszystko oki, na udma 100. wiec problem zazegnany, aczkolwiek dziwna sprawa. komputery zyja wlasnym zyciem :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku WD 120GB, który po zmianie z trybu slave na master w systemie Windows 2000 wykazuje błąd odczytu dysku przy jednoczesnym podłączeniu starego dysku WD 80GB jako slave. Dysk 120GB działa poprawnie samodzielnie, jednak po podłączeniu drugiego dysku pojawia się komunikat o błędzie odczytu dysku po starcie systemu, najczęściej po pierwszym uruchomieniu dnia. Próby rozwiązania problemu obejmowały zmianę ustawień zworki master/slave, podłączenie dysków na osobnych taśmach, reset BIOS-u (zarówno z poziomu BIOS-u, jak i przez zworki/baterię), zmianę systemu plików na FAT32, wymianę taśm IDE oraz zasilacza na mocniejszy, jednak problem utrzymywał się wyłącznie z dyskiem WD 120GB. W BIOS-ie dysk jest wykrywany jako UDMA-0, a wyłączenie trybu UDMA pozwala na uruchomienie systemu, ale z niższą prędkością. Po kilku dniach przerwy i zmianie konfiguracji taśm IDE (80GB HDD i DVD-R na pierwszej taśmie, 120GB HDD i CD-ROM na drugiej) problem ustąpił i dysk działa stabilnie w trybie UDMA 100. Sugerowano również testowanie dysków na innym komputerze w różnych konfiguracjach, aby wykluczyć konflikt sprzętowy lub uszkodzenie dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA