logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka AWM 6081 - reset programatora, diody prania i wirowania

termex 07 Sie 2006 20:30 2342 7
REKLAMA
  • #1 2890674
    termex
    Poziom 11  
    Mam zasadnicze pytanie.
    Występuje problem z moją pralką, to znaczy po załączeniu programu codziennego po wylaniu wody zaczyna pobierać wodę i po jakimś czasie zaczyna się włanczać tak jakby wirowanie w lewą stronę a potem w prawo i po jakimś czasie przestaje pracować i zapalają sie diody prania zasadniczego i mrugają diody wirowania na pozycji 400 i 100 obrotów.
    Zdarza się też że po wylaniu wody i pobraniu wody zapala się dioda otwarte drzwi.

A nieraz program przejdzie normalnie bez zakłóceń.

Mam zatym pytanie co może być przyczyna lub czy jest jakaś metoda zresetowania programatora.
    Z góru dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2891673
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Witam.

Ja bym najpierw sprawdził tacho - problem związany z tymi właśnie szybkimi zrywnymi obrotami. Jezeli będzie uszkodzny magnes lub źle założona prądniczka to ędzie oznaczało problem.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 2891757
    jacek1966
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Proszę sprawdzić najpierw co nato jest w instrukcji obsługi.Z doświadczenia wiem że niewiele osób zagląda na koniec instrukcji.POWODZENIA
  • REKLAMA
  • #5 2891812
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Napisz jak po kolei są rozmieszczone diody od prędkości wirowania od dołu, czyli: 0 obr, 100 obr i jak dalej? Nie mam w tej chwili instr obsł ani pralki no i oczywiście nie pamiętam ;-) Powiem wtedy jaki to błąd.
  • #6 2892162
    termex
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o magnes i cewką indukcyjną przy silniku jest OK.

Jeśli chodzi o diody od obrotów to pokolei jest 0, 100, 400, 600, 800
    a w trakcie awari śiecą 100 i 400.

Jeśli chodzi o styki przy silniku i programatorze są ok. oraz na płycie nie widać żadnych uszkodzonych ani nadpalonych elementów, nie wiem co z przekaźnikami może rzeczywiście są styki nadpalone ale sprawdze to zaraz.
    Z góry dziekuję
  • #7 2893058
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2894972
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1496
    Bleble napisał:
    F06
    brak sygnału z prądniczki
    uszkodzone
    prądniczka , silnik , elektronika

ewentualnie wiązka silnik moduł

Podsumowanie tematu

✨ Pralka AWM 6081 wykazuje problem podczas programu codziennego: po wylaniu wody i ponownym pobraniu następują szybkie, naprzemienne obroty silnika (wirowanie w lewo i prawo), po czym praca się zatrzymuje, a zapalają się diody prania i migają diody wirowania na poziomach 100 i 400 obr./min. Czasami pojawia się również sygnalizacja otwartych drzwi po wylaniu i pobraniu wody. Możliwe przyczyny to uszkodzenie prądniczki (tacho), problemy z magnesem lub cewką indukcyjną przy silniku, zimne luty na przekaźnikach i styczkach, uszkodzenia wiązki silnik-moduł lub elektroniki. Kod błędu F06 wskazuje na brak sygnału z prądniczki, co może oznaczać awarię prądniczki, silnika lub elektroniki. Zalecane jest sprawdzenie przekaźników, styczków, wiązki silnik-moduł oraz dokładna kontrola elementów mocy i połączeń lutowanych. Reset programatora nie został jednoznacznie opisany, sugeruje się konsultację instrukcji obsługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA