logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik bojlera na Atmega 16/32 z LCD i Bascom - szukam kodu źródłowego

ROBERT11 08 Sie 2006 01:56 1558 5
REKLAMA
  • #1 2892029
    ROBERT11
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam Chciałem zrobić sterownik do włączania bojlera w porach dnia które są najbardziej ekonomiczne. Dobrze by było gdyby sterownik można było ustawić w trybie tygodniowym ( chodzi mi o taryfy prądu weekendowa i nocna).
    Dobrze by było gdyby sterownik był oparty o mikrokontrolery Atmega 16/32 i wyświetlacz LCD ( bo posiadam troche takich elementów i chciał bym je wykorzystać).
    Może ktoś robił podobny sterownik i podzielił by się plikiem źródłowym mile widzianym napisanym w Bascom ( bo w tym się uczę programować).
  • REKLAMA
  • #2 2892056
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Przecież są takie urządzenia.. i wcale nie drogie.
    Ja wiem, że satysfakcja, że robi się coś samemu, ale... może zrób coś czego jeszcze nie ma? Mówię całkiem serio.
  • REKLAMA
  • #3 2892314
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Robiłem kiedyś sterownik do bojlera jednak kodu pewnie nie znajdę. Jednak jeśli chcesz robić coś takiego to chętnie pomogę "zdalnie". Wykonanie takiego układu i oprogramowanie go nie jest zadaniem, które przekracza Twoje możliwości. Uważam, że zamiast kopiować wypociny innych możesz sam pokobinować.
    Co do projektu. Skoro chcesz używać ATMEGA16/32 i wyświetlacza LCD to dodaj sobie do tego wszystkiego zegar RTC np. PCF8583. Do tego wszystkiego jakiś czujnik temperatury. Najtańszy to chyba LM35.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2908879
    ROBERT11
    Poziom 15  
    Eh kupiłem gotowy sterownik....ale mam do Was pytanko .Macie może (lub wiecie skąd pobrać) gotowe proste programy takie w sam raz do nauki programowania?? chodzi mi głównie o bascoma.
  • REKLAMA
  • #5 2908951
    pablo666gliwice
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Bascom nie jest taki prosty (jeden dzien nauki) Przyklady sa w plikach w katalogu sample oraz w całkiem dobrym HELPIE Polecam przejscie przez caly kurs w EDW (pierwszy kurs BASCOMA) Druga sprawa, na sucho sie nic nie nauczysz. Trzeba lutowac uklady, sterowniki i pozniej do nich soft pisac i tak do znudzenia.W razie problemow sluze pomoca. Dodam ze pisze soft na zamowienie
  • #6 2908991
    ROBERT11
    Poziom 15  
    pablo666gliwice napisze Ci ,że mam wiedze z zakresu elektroniki ( jestem po technikum elektronicznym) mam porobione zestawy uruchomieniowe wszystko co potrzeba ,lutownicą śmigam .Z help'a napisałem jakiś czas temu program obsługujący LCD i na tym moja zabawa stanęła ...teraz mam wakacje i chciałem sie douczyć ....zagłębić się w tajniki programowania. :)
REKLAMA