logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć akumulatory w wkrętarce bez zgrzewarki? Lutowanie nie działa

szuszkin 08 Sie 2006 02:02 2533 6
  • #1 2892032
    szuszkin
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    rozłączyły mi się akumulatory w wkrętarce. Orginalnie są zgrzewane a zgrzewarki nie mam,lutowanie natomiast nie chwyta wkręt
  • #2 2892058
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Daj zdjęcie jak możesz.

Może jednak da się przylutować?
    Lutownica transformatorowa i podrapać miejsca lutowania.
  • #3 2894743
    szuszkin
    Poziom 10  
    Niestety zdjęcia nie zamieszczę.próbowałem zdrapywać ale to nie pomaga. blaszki które łączą akumulatory są ocynkowane lub ze zwykłego metalu bo chyba nie z nierdzewki (TOPEX).Tu by pomógł chyba jakiś kwas ale jaki który by nie uszkodził akumylatorów.
  • #4 2897922
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    A może by nawiercić małe dziurki, połączyć kablem i je zacisnąć ?
    Ciężko coś powiedzieć bo nie widzę tego :?
    kombinuj a coś wymyślisz :)
  • #5 2904405
    szuszkin
    Poziom 10  
    Nawiercać w akumulatorze to chyba nie jest najlepszy pomysł
  • #6 2906855
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    :D no ale przeciez nie każę Ci wiercić w elektrolit !!
  • Pomocny post
    #7 2907186
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 876
    Ja używam czegoś takiego"topnik do lutowania miękkiego(wytrawiacz)".Kupiłem go w Castoramie i lutuje bez problemu takie baterie do wkrętarek :D
    Załączniki:
    • Jak połączyć akumulatory w wkrętarce bez zgrzewarki? Lutowanie nie działa Obraz.jpg (14.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem rozłączenia akumulatorów w wkrętarce, które oryginalnie są połączone zgrzewem punktowym. Lutowanie nie przynosi efektu ze względu na powłokę ocynkowaną lub metalową blaszek łączących ogniwa, co utrudnia przyleganie cyny. Proponowano użycie lutownicy transformatorowej oraz mechaniczne zdrapanie powłoki, jednak bez skutku. Pojawiła się sugestia mechanicznego łączenia przewodami z zaciskami, choć wiercenie w akumulatorach zostało odrzucone ze względu na ryzyko uszkodzenia. Jako skuteczne rozwiązanie wskazano zastosowanie specjalnego topnika do lutowania miękkiego (wytrawiacza), dostępnego w sklepach budowlanych (np. Castorama), który umożliwia trwałe lutowanie połączeń akumulatorów bez zgrzewarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA