logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

L&C TECHNOLOGY INC model LC-235ATX nie działa z PC!

TomekZoń 08 Sie 2006 10:23 1910 3
REKLAMA
  • #1 2892557
    TomekZoń
    Poziom 11  
    L&C TECHNOLOGY INC model LC-235ATX nie działa z PC!
    Zasilacz ma 4-5 lat więc zakładam że to ze starości więc z dnia na dzień nie załączył mi się komputer, rozebrałem go i na podzespołach (płyta gł itp.) nie było wizualnego śladu. Sprawdziłem komputer na zasilaczu od kumpla i wszystko jest ok więc to zasilacz. Rozkręciłem go i wymieniłem w nim bezpiecznik teraz wentylator już działa, ale komputer nadal się nie załącza? Napięcia sprawdzałem bez, a potem z obciążeniem tzn. podłączyłem go do dysku twardego HDD i CD-ROMU i napięcia ma 4,8V oraz 12,25V nie wiem co może być jeszcze nie tak?
    Proszę o pomoc bo wyczerpały mi się pomysły!
    Z góry dziękuje! pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2892821
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    Jaki zasilacz model ?
    Co z reszta napięć zasilacz ma więcej napięć jak również takie jak PG czy z dajesz sobie sprawę że to nie jest takie łatwe do naprawy?
    Masz ku temu podstawy i wiedzę , poczytałeś na ten temat na Elektrodzie?
  • REKLAMA
  • #3 2896293
    TomekZoń
    Poziom 11  
    Cześć
    Model zasilacza to LC-235ATX
    Napięcia pozostałe są również ok wg rozpiski na samym zasilaczu dlatego nie mam pojęcia o co chodzi, ale sprawdzałem je na "sucho" po zwarciu zielonego z czarnym na gniazdku z płyty gl. czyli bez podłączenia do komputera.
    Zdaje sobie sprawę z tego że to nie jest łatwe bo pytałem na kilku serwisach RTV w Bielsku czy naprawią mi go i odpowiedź zawsze była ta sama, nie bo to się nie opłaca.

Tak więc postanowiłem z Waszą pomocą chociaż spróbować!
    Wiedzę mam (orientuje się w terminologii i podstawach pomiarowych), ale jestem amatorem, zrobiłem we własnym zakresie kilka różnych napraw, mniej lub bardziej zaawansowanych z pomocą takich ludzi jak wy.
    Dzięki za wskazówki i wszelką pomoc.
    Pozdrawiam
  • #4 2896503
    bindaz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Nie wiem czy warto się nad tym rozczulać skoro nowy zasilacz kosztuje w granicach 50 zł - ale jak chcesz sie bawić to zacznij od wymiany elektrolitów ( szczególnie tych na napięciu 3,3v i 5V - pewnie po tylu latach wyschły)

Zajrzyj tutaj może znajdziesz coś ciekawego
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php?mode=article&k=1728

Możesz na początek też kuknąć tutaj:
    http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/usterki.html
    znajdziesz tam też jakiś schemat
REKLAMA