logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co znajduje się wewnątrz anteny GPS? Czy ktoś ją rozbierał?

djlj24 25 Cze 2003 13:12 2757 7
REKLAMA
  • #1 263162
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Odwieczne pytanie co jest w środku? Miał ktoś rozwaloną i rozbierał? Czy tam cewa i wzmacniak czy też hybryda w rodzaju konwetera SAT?
  • REKLAMA
  • #2 266304
    szajsung
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Miałem opis do anteny firmy Motorola i z tego co tam pisało to jest to antena z wzmacniaczem na pasmo pracy dla użytkowników cywilnych i wojskowych i nie było tam wzmianki o zamianie częstotliwości. Jak znajdę szczegóły na temat tej anteny to podeśle więcej informacji. Pozdrowienia .
  • REKLAMA
  • #3 266487
    ghub
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam djlj24
    mam taką antene właśnie przed sobą jest to kostka ceramiczna z napylonym od góry jakimś metalem od sporu przytwierdzona jest łytka z elemętami SMD czyli wzmacniacz wielkość całego elemętu to 2,4cm x 2,4 cm i to jest cała antena GPS.
  • REKLAMA
  • #4 266572
    djlj24
    Spec od car audio
    Czyli tak jak myślałem coś w rodzaju konwerera SAT.
  • #5 267137
    ghub
    Poziom 16  
    za chwilke przesle skany tego ustrojstwa do zapoznania sie z tematem i wszystko bedzie jasne
  • #6 267153
    ghub
    Poziom 16  
    ghub napisał:
    za chwilke przesle skany tego ustrojstwa do zapoznania sie z tematem i wszystko bedzie jasne
    Załączniki:
    • antena GPS.rar (61.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 267168
    djlj24
    Spec od car audio
    Moja ciekawość została zaspokojona. Dzięki. :-)
  • REKLAMA
  • #8 267180
    ghub
    Poziom 16  
    nie ma sprawy zasyłam jeszcze skan obudowy żeby było wszystko jasne na przyszłość.
    Załączniki:
    • obudowa.rar (30.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono budowę anteny GPS na podstawie rozbiórki i opisu anteny firmy Motorola. Antena zawiera kostkę ceramiczną pokrytą metalem oraz płytkę z elementami SMD, w tym wzmacniacz o wymiarach około 2,4 cm x 2,4 cm. Nie stwierdzono obecności konwertera częstotliwości, antena działa jako wzmacniacz sygnału na pasmo pracy użytkowników cywilnych i wojskowych. Uczestnicy zapowiedzieli przesłanie skanów wnętrza anteny i obudowy, co ma pomóc w lepszym zrozumieniu jej konstrukcji. Podsumowując, antena GPS to układ zintegrowany z wzmacniaczem, bez funkcji konwersji częstotliwości, przypominający w pewnym stopniu konwerter SAT, lecz prostszy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA