logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgłaszać i blokować linki z wirusami na GG?

msblondyn 09 Sie 2006 09:45 2009 6
REKLAMA
  • #1 2896252
    msblondyn
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam. Od 4 lat jestem uzytkownikiem komunikatora gg. Od jakiegos roku, nietylko ja, ale i moi znajomi czesto dostajemy wiadomości typu: hej, pogadajmy. Po udzieleniu odpowiedzi przychodzi wiadomość..moje zdięcie jest na i jakiś link. Kazdy wie ze to wirus i ze generuje to jakis program, wiec nikt tego nie otwiera. Mam pytanie, czy można z tym jakoś walczyć? Moze jest jakaś baza, gdzie mozna wysyłać takie linki zeby ktoś to blokował.
    Pozdrawiam

Moderowany przez LEM:

Przeniesiono z Sieć Internet, Sieci LAN WLAN

• REKLAMA
  • #2 2896337
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    może to być ciężkie bo wiadomo że konta gg można zakładać do bólu a z blokowaniem to można zawsze użyć funkcji blokuj. Fakt że jeśli ktoś by zablokował znane numery fake użytkowników byłoby łatwiej. Poszukam jakiegoś plug-in'u może coś już jest.
  • REKLAMA
  • #3 2896572
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Po pierwsze: Takie linki są grożne zwykle tylko dla IE, więc doradzam zmianę przeglądarki. Opera i Firefox czekają.

Po drugie: Inne komunikatory, np. Miranda mają dodatki antyspamowe. Np. kiedy przychodzi wiadomośc od nieznajomego, komunikator wysyła proste pytanie, jeśli otrzyma poprawną odpowiedź, otwiera okno rozmowy, jeśli nie, użytkownik jest automatycznie blokowany.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #4 2939599
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2939612
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    A czy to aż takie straszne? Sam jak każdy ;) używam gg też do mnie dochodzą te wiadomości ale w nie poprostu nie wchodze, nie przychodzi to co 5min więc nie widze problemu. Jak co to mozesz włączyc opcje"nie pokazuj wiadomości od nieznajomych"
  • #6 2940046
    msblondyn
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    no jest problem, denerwujace to jest.
  • #7 2942135
    Grzegorz230V
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Moim zdaniem poprostu nie trzeba otwierac takiego linku :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy komunikatora GG zgłaszają problem z otrzymywaniem wiadomości zawierających linki do wirusów, które są generowane automatycznie przez programy. Zalecane metody ochrony obejmują korzystanie z funkcji blokowania nadawców oraz włączenie opcji "nie pokazuj wiadomości od nieznajomych". Wskazano, że zagrożenia dotyczą głównie przeglądarki Internet Explorer, dlatego rekomendowana jest zmiana na bezpieczniejsze przeglądarki, takie jak Opera lub Firefox. Alternatywnie, w innych komunikatorach (np. Miranda) stosowane są dodatki antyspamowe, które automatycznie filtrują nieznane kontakty poprzez wysyłanie pytań weryfikacyjnych. Podobne rozwiązania dostępne są dla GG w postaci wtyczek (plug-inów) do klienta Tlen, takich jak k.fak i k.mcp, które wymagają poprawnej odpowiedzi na pytanie weryfikacyjne przed nawiązaniem rozmowy. Mimo że problem jest uciążliwy, podstawową zasadą pozostaje nieotwieranie podejrzanych linków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA