logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebezpieczne linki na GG - podejrzenie włamania na arunalu.net

Tommy82 25 Paź 2006 00:27 5338 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak rozpoznać i zablokować złośliwe linki rozsyłane przez GG, które po kliknięciu same wysyłają się do kontaktów?

To najpewniej robak/trojan rozsyłany przez GG: po kliknięciu linku zainfekowany komputer sam wysyła go dalej do kontaktów, przez co wiadomości wyglądają jakby przyszły od znajomych [#3168047][#3170476] Z relacji wynika, że szkodliwe strony działały głównie w IE, a w Operze, Mozilli oraz klientach typu Konnekt czy Miranda problem nie występował [#3170476][#3374327][#3172835] Najbezpieczniej nie otwierać linków z pierwszej wiadomości i zawsze potwierdzić u nadawcy, czy faktycznie je wysyłał [#3241401][#3242752] Jeśli już kliknąłeś, sprawdź procesy i autostart narzędziem typu HijackThis, bo szkodnik siedzi w systemie Windows, nie na serwerze GG [#3172835][#3242585] Pomóc mogą też antywirus i antispyware; wątek wspomina o Spybot/RegCleaner/AVG/NOD32, a po wysyłaniu spamu przez malware GG może nawet czasowo zablokować konto [#3172835][#3242670]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 3150626
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Witam
    Pragnął bym zakomunikować ze najprawdopodobniej pojawiło się nowe zagrożenie ze strony niebezpiecznych linków przesyłanych przez GG.
    Dziś pracując na komputerze dostałem przez GG wiadomość następującej treści:

Cytat:

www.arunalu.net/kaczynski.html
    otwiera się tylko pod IE

Generalnie nie udało mi się ustalić nic więcej ale mam pewne podejrzenia i przypuszczenia.
    Kilka osób z pośród moich znajomych również dostało takie linki natomiast nikt ich nie wysyłał (w szczególności osoba od której te wiadomość dostałem).

To dało mi do myślenia
    Podejrzewam ze ktoś włamał się na stronę www.arunalu.net (firma hostingowa ze Sri-lanki)
    Następnie umieścił spreparowany plik.
    Spreparowany plik (kaczynski.html) najprawdopodobniej wykorzystując jakąś lukę w przeglądarce IE wykonywał kod na komputerze ofiary (wyraźnie w wiadomości zaznaczone zostało ze działa tylko pod IE, jednak może to być równie dobrze inna luka systemu operacyjnego. Niestety ze względu na "znikniecie" strony nie udało się ustalić jakiej wersji przeglądarki/systemu operacyjnego/ innego oprogramowania zainstalowanego w systemie problem może dotyczyć).
    Następnie w jakiś sposób (być może z wykorzystaniem API do pluginow komunikatora ale to tylko przypuszczenia) wysyłał wiadomości do ludzi z listy kontaktów.
    Są to jednak moje przypuszczenia ponieważ w momencie gdy próbowałem sprawdzić co się rzeczywiście dzieje adres ten się nie otwierał (blad 404, prawdopodobnie włamanie mogło zostać odkryte przez administracje www.arunalu.net a plik usunięty lub było to działanie administracji firmy na jakiś sygnał od użytkownika komunikatora, wiec nie jestem w stanie ustalić z jakiego błędu skorzystano i w jaki sposób).
    Również z założonego przeze mnie dla testu konta GG z jednym kontaktem nie została wysłana żadna wiadomość ale strona już nie funkcjonowała.
    Niestety najprawdopodobniej miąłem odczynienia z nowym typem ataku który można by nazwać "atakiem łańcuszkowym". Wiadomość sama się propagowała wśród użytkowników a nie była rozsyłana przez automaty.
    Niestety tego typu ataki mogą stanowić poważne zagrożenie ponieważ z jednej strony mogą się rozpowszechniać bardzo szybko poprzez swoja łańcuchowa charakterystykę (lawinowa liczba atakowanych komputerów)
    A z drugiej strony przy wykorzystaniu dowolnej luki w systemie są w stanie wyrządzić poważne szkody (na przykład instalacja spyware).

Dlatego tez nawet jeśli jestem w błędzie (jestem przewrażliwiony, panikuje) dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa swoich znajomych przed klknieciem w link otrzymany przez komunikator od kogoś znajomego spróbujcie się upewnić czy rzeczywiście został on wysłany świadomie przez osobę od której go otrzymaliście.
    O ile wszystko wskazuje na to że ten łancuszek juz umarł to moga sie pojawic nastepne.

Prosze rowniez osoby ktore sie z tym linkiem w dniu dzisiejszym spotkały o ewentualne potwierdzenie moich obaw.

Pozadrawiam Tommy82
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3150897
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    tez dostyalem tego linka od znajomego ktory go nie wysylal... i wielu moich znajomych rowniez
  • Pomocny post
    #3 3166448
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Co chwilę dostaje nowe linki od znajomych, którzy jak pytam się co to, to nie wiedzą o czym mówie. Sami mi mówią, że weszli na tę stronę bo dostali ją od znajomych.
  • Pomocny post
    #4 3167607
    krzych_o
    Poziom 12  
    I pojawiają się następne;/
    http://www.brico-ok.com/ja_woll.php
    Skończyły się chyba czasy klikania w linki od znajomych? Trzeba będzie dokładnie sprawdzać i pytać: Czy wysyłałeś mi wczoraj...
  • #5 3167907
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    niestety masz racje
    Bedzie tego coraz wiecej
    Tylko patrzec jak pojawia sie takie swinstwa na inne komunikatory
  • #6 3168047
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    prawdopodobnie jest to rodzaj konia trojanskiego, ktory rozsyla swoje kopie do na numerki ludzi, ktorych "ofiara" ma na liscie. Dziala to podobnie, jak... np. Heppy99, ktory byl rozsylany za pomoca poczty e-mail. uzytkownik otwieral zalacznik (plik exe) i widzial mala aplikacje z fajerwerkami. w tym czasie trojan za pomoca outlooka rozsylal swoja kopie do ludzi ktorych sie mialo w liscie kontaktowej.

pozostaje nam tylko pytac o zawartosc linkow... jesli macie jakies podejrzenia to poprostu nie otwierajcie!
  • REKLAMA
  • #7 3168182
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Podobnie jest na allegro
    gdy wystawiamy jakiś przedmiot, po jakimś czasie dostajemy maila od klienta w języku angielskim i to z dużą ilością blędów. cos na wzór
    ...jestem zainteresowany zakupen lecz proszę o wysyłkę np do Ghany zapłacę koszty przesyłki itd....
    towar jak normalnie można kupić za powiedzmy 1000zł on(a) w przeliczeniu daje powiedzmy 1500-2000zł
    .... jesli jesteśmy zainteresowani proszę o kontakt...

odpisując na takiego maila ...
    za jakiś czas mamy spam na swojej poczcie nawet po 100maili dziennie!!

dziwne jest to iż szukając takiego użytkownika jest on głównie zarejestrowany np na nie polskim allegro. przewarznie bodajże rosyjskie. i ma niedawno zarejestrowane konto lub nawet nie zweryfikowane!

blizniaczy temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic612421.html
  • Pomocny post
    #8 3168266
    ozy2001
    Poziom 28  
    dedopl - to juz jest cos innego. Wszystkie osoby odpowiadajace na takie listy - sa dodawane do list mailingowych. Jesli mialbys taka liste powiedzmy 10.000 osob, to moglbys na niej niezle zarobic - pytasz jak? proste... reklama :P ;)

Jednak... spam jest nielegalny dlatego takie procedery powinny byc scigane najgorsze jest to, ze mozemy posiadac tyle kont e-mail ile chcemy dlatego zablokowanie jednego nadawcy nie przyniesie nam sukcesu. trzeba pisac filtry antyspamowe ;/ a i tak czasem jakas reklama dojdzie.

zupelnie jak w darmowej poczcie typu onet... masz poczte za free, ale musisz sie godzic na dostawanie maili reklamowych ;] Wiesz, ze sa firmy, ktore placa (smieszne pieniadze) za to, ze bedziesz dostawal spam na poczte?

jednak to juz jest calkiem offtopic ;)

Pozdro :D
  • Pomocny post
    #10 3170476
    ozy2001
    Poziom 28  
    analizujac wszystko co sie dalo... te stronki wykozystuja dziur, albo dziury (mozna uzyc bardziej mnogiej liczyb?? :>) w IE ;]

Jedyne rozwiazanie to... nie otwieranie linkow, albo opracowanie takiego klijenta gg zeby nie przyklejal sie tak bardzo do IE.

Jutro sprobuje kliknac jeden z dziwnych linkow na linuxie. zobacze, czy moi znajomi dostana odemnie dziwne wiadomosci...

Ps. Na windowsie uzywam mozzili jako przegladarki domyslnej i... moim klijentem gg jest program AQQ.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 3171678
    Witoo$
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    witam! U mnie też wystąpił ten problem. dostałem od znajomego link: www . sealtech-inc . com / index2 . php
    Jako ze to zaufany znajomy, klilknalem, pojawilo sie okienko dosowe w ktorym nic nie pisało.
    po jakims czasie okazalo sie ze powysylalem ten link do wszystkich na liście, i zaczelo mi to przychodzic od innych ludzi (pewnie tych co klikneli)

ale najciekawsze jest to, ze przyszedl tez link z drugiego konta gg, które mam zainstalowane na kompie, a nie uruchamialem go od miesiaca!!!!

Po jakimś czasie komp zaczął mi mulić, więc go zrestartowałem. Po resecie nie da się juz wlaczyc windowsa. Wlacza sie ekran logowania( tam gdzie trzeba kliknac ikonke przy uzytkowniku)-który juz dawno wylaczylem bo na kompie jest tylko jeden uzytkownik. Na uzytkownika nie da sie kliknac, a wystakuje następujący błąd:

Cytat:

W nagłówku: winlogon.exe

Treść:

Instrukcja spod "0x7c91335" odwołuje się do pamięci pod adresem "0x002e59f4". Pamięć nie może być "read".

Kliknij przycisk OK, aby przerwać działanie aplikacji
    Kliknij przycisk Anuluj, aby rozpocząć debugowanie programu.

Ani jedna ani druga opcja nic nie wnosi i nie da sie wlaczyc windowsa do końca.

Jeszcze dzisiaj sproboje wejsc przez tryb awaryjny i zobacze co bedzie sie dzialo.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, pzdr
  • #12 3172835
    ozy2001
    Poziom 28  
    --> Witoo$ --> wiec te programy dzialaja tak jak myslalem... nie zainfekowalo ci konta gg - jest ono na serwerze, a serwer jest dobrze zabezpieczony, pozatym to linux, lub cos podobnego...

Rozwiazanie dla ciebie - poszukaj programu analizujacego procesy uruchomione na kompie. ktorys z nich to bedzie nic innego jak jakis trojan, czy robak.
    windows jest dziurawy, kazdy to wie - aktualizacje nic nie daja.

Ps. Obiecalem, ze sprawdze spod linucha i... nic sie nie stalo :)

Jednak niewielkie to pocieszenie dla userow windowsa ;/ Polecam program spyware terminator - potrafi zlokalizowac i usunac wiekszosc robactwa z komputera. U mnie windows jest zabezpieczony wlasnie tym... do tego antywirusek - polecam NOD32 - naprawde niezly i dosc szybki :D

Jak zabezpieczyc sie przed "zlymi linkami z gg"? Nie klikac i nie zezwalac IE na wykonywanie kody, wylaczyc wszelkie ActiveX i inne programy wykonywane po stronie klijenta ;)

to bylo by wszystko.

Ps. Wzieli mi prawko za punkty, dzis mialem 4 egzamin i... bedzie 5 :P Wiec, jesli masz prawko, to je trzymaj i nie swiruj, bo pozniej naprawde jest problem je odzyskac ;) off topic :D
  • #13 3172858
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, ozy2001, jest wiele klientów gg które są w ogóle nie powiązane z IE (konnekt, miranda...) i z nimi nie ma tego problemu. Również otworzenie takiej strony w porządnej przeglądarce (Operze lub Mozilli) niczym nie grozi.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #14 3172886
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    dokladnie, nic sie nie dzieje, wieszkosc moich znajomych na konnekty, mirandy lub ggpochodne i sa zadowoleni, oj gg straci ludzi, chyba ze polak okaze sie bardziej leniwy niz rozumny;)
  • #15 3241324
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    ja mam konnekta, mozille i tez zaczelo rozsylac wszystkim moim znajomym;/ da sie to jaklos naprawic?
  • #16 3241401
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Witam!
    Ja również jakieś pół roku temu dostawałem masę linków z różnych numerów GG. Używam Firefoxa i przez przypadek otwarłem taki link. Przeglądarka nie chciała się później zamknąć a system zwolnił tragicznie. W procesach zobaczyłem że przeglądarka zajmuje grubo ponad 500MB i ta wartość rośnie. Pomógł twardy reset, i nie zauważyłem większych szkód w systemie po tym incydencie. A te linki brzmiały "mam twoje zdjęcie na www...." itp. Dziś dostałem kolejnego linka od nieznajomego. Tym razem chodziło o jakąś rewelacyjna ofertę i był podany adres. Próbowałem coś z gościem pogadać ale zero odzewu.
    Mysle że jedynym zabezpieczeniem przed otwieraniem niepewnych linków z komunikatorów jest rozmowa z osoba od której się go dostaje i upewnienie się jaka zawartość strony czeka nas po otwarciu go.

Pozdrawiam :)
  • #17 3241500
    Marcu5z
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam...
    Dzisiaj rowniez dostalem linki od kilku znajomych, niestety nacisnalem na jeden z nich...
    Zostalem przekierowany do pustej strony, nic kopletnie na niej nie bylo.
    Skutek tego jest dosc nieciekawy, nie moge teraz wysylac wiadomosci do innych osob :/
    Uzywam Mirandy oraz Opery...
    Oto linki jakie do mnie dotarly :/

wybuch w niemczech 
    _www.supercqb.com/material_2006_19_11_11746.html

wybuch w niemczech 
    _www.supercqb.com/material_2006_19_11_11231.html

http://www.andrewmills.org/news_listopad_2006_artukyl_12495.php

Przypadkiem nie klikajcie na te linki :!:
  • REKLAMA
  • #18 3241516
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    dedopl napisał:
    Podobnie jest na allegro...

Jakiś czas temu, kupowałem z Allegro opony do samochodu, obawiałem się jednak, że dość niska cena (140zet za sztukę Fuldy Diadem Linero 195/R14 z montażem) to coś mało, tymbardziej że klient miał mało komentarzy... ale jako że gość mieszkał blisko mnie, umówiłem się na odbiór osobisty i montaż u niego w warsztacie, od niego dowiedziałem się, że miał włam na konto w allegro. Odbyło się to w taki sposób, że po transakcji dostał od kontrahenta, niby to w formie gratisu, jakiś program, który rzekomo miał automatyzować pracę zakładania i kontrolowania aukcji, po ściągnięciu tego programu ze skrzynki, z kompa ściągnęło mu wszystkie dane dotyczące konta allegro, hasła, loginy, maile i to co potrzebne komuś było. Po tym czasie ktoś z jego konta robił feralne transakcje, zakupił sprzętu za kilkanaście tysięcy nie płacąc i sprawa trafiła na policję, ten gość od którego kupowałem opony miał spore kłopoty, ale trochę ratowało go to, że sam też złożył doniesienie na policję o tym że ktoś mu ukradł konto.... oczywiście nie muszę dodawać że wszystkie hasła i konta mailowe zostały zmienione na allegro i nie mógł nic z tym zrobić (stąd podobno była mała ilość jego komentarzy), że musiał nowe konto zakładać.
    Na allegro nie podoba mi się to, że skaładałem doniesienie na jedną osobę, i allegro olało to totalnie, pisząc mi że nie mogą zablokować konta ani nic podobno zrobić, dopuki kilku zgłoszeń nie dostaną od różnych osób.... musi się kilka osób naciąć zanim coś zrobią... mi sią udało, w porę się wycofałem z transakcji , byłem sprzedającym, koleś mi ściemniał że zapłaci jak dostanie pieniądze "z kądś" tam... żebym mu wysłał towar i poczekał na pieniądze. I tak bym nie wysłał, ale inny koleś mnie ostrzegł, sprzedał mu procka za ok. 360 zet i kasy zero i procka nie ma.... Napisałem więc do allegro opisując całą sprawę i wkleiłem maila z ostrzeżeniem, ale tak jak pisałem, zero reakcji.
  • #19 3242193
    Gierek.zse
    Poziom 11  
    I kolejny link:

http://www.sunstateemployment.com/PolskieDrogi_200621016.html

Niestety moja siostra mimo iż mówiłem żeby czasem nie wchodziła na niepotwierdzone linki weszła bo dostała takowy od koleżanki. Ma 23 lata i nie rozumie takich poleceń.:( I jeszcze do mnie to: "Paweł weź przeskanuj dysk bo chyba mamy wirusa bo koleżanki mi mówią, że dostają linki". Myślałem, że mnie szlak trafi. Ale dostała bana na kompuer.
  • #20 3242305
    Cybus18
    Poziom 17  
    Witam! Mnie też to spotkało :/ Używam Maxthona i gg (używałem bo teraz nie działa), dostałem link od kumpeli i go otworzyłem. Teraz nawet po reinstalce Xp GG nadal nie działa, tlen i spik także!! Co robić??

PS: Jak bym dorwał tego gościa co to zrobił to bym mu ja.. urwał przy samej głowie!!!
  • #21 3242341
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Może RegCleaner, AdWare albo SpyBot pomogą....
  • #22 3242345
    fricko
    Poziom 11  
    do mnie dzis z 7 osob wyslalo ten link www.sunstateemployment.com/PolskieDrogi_200618066.html najlepsze ze z nie którymi osobami nie gadalem na gg od 2-3 lat wiec to kolejny link lancuszkowaty, extra :/ Oczywiscie nauczony poprzednimi wpadkami na tego typu linkach nie klikałem w nie i nie wiem jakie efekty uboczne na kompie przyniesie klikanie w ten link ale napewno nic dobrego :/
  • #23 3242426
    matix85
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Link PolskieDrogi szaleje sam go dostałem ale naszczescie antyświr go wykrył jako trojana,normalnie nie otwieram linków ale złapałem sie na to bo dostałem od znajomego a on sam nie wiedział że go rozsyła
  • #24 3242478
    kroku
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    dzis sam dostalem tez takiego linka
    http://www.andrewmills.org/news_listopad_2006_artukyl_12495.php

ostrzegam nie wchodzcie na to ja wszedlem i teraz nie moge do nikogo pisac nic na gg, ale moze ktos poradzi co z tym zrobic ?? prosze bardzo mi na tym zalezy co mam zrobic ?? jak to zlikwidowac ??
  • #25 3242491
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    mi przyszło:
    wybuch w niemczech www(kropka)supercqb(kropka)com/material_2006_19_11_21320.html

i zauważyłem że od osób z którymi dłuuugo nie rozmawiałem (prawie wcale).
  • #26 3242515
    kroku
    Poziom 10  
    czy wie ktos jak to mozna zlikwidowac ?? mm na mysli jak mozna spowrotem wysylac wiadomosci na gg tak aby dochodzily ??
  • #27 3242535
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Ja dziś dostałem na GG w krótkich odstępach czasu od osoby, z którą ze 2 lata nie rozmawiałem cztery linki:
    www.sunstateemployment.com/PolskieDrogi_200613615.html
    www.sunstateemployment.com/PolskieDrogi_200611390.html
    www.sunstateemployment.com/PolskieDrogi_200613269.html
    www.sunstateemployment.com/PolskieDrogi_200610978.html
    Używam Tlena i Firefoxa, a system mam zabezpieczony, więc nie bałem się otworzyć Nie wiem natomiast, jakie zagrożenie niesie za sobą ich otwarcie w IE.

:arrow: kroku
    Wklej log z HijackThis na forum (ale lepiej w nowym temacie, żeby nie robić niepotrzebnego zamieszania).
  • #28 3242555
    kroku
    Poziom 10  
    mozesz mi wyjasnic to co znaczy ?? bo nie wiem bardzo co to jest ... ten HijackThis ... jak sie to sprawdza ten log
  • #29 3242585
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Wklej log z hijackthis na forum. Zobaczymy co Ci się uruchamia w autostarcie i czy Ci się jakieś robactwo nie zalęgło. Uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
  • #30 3242670
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Cybus18, dostałeś 24 godzinnego bana od gadu-gadu za rozsyłanie spamu (to zasługa robactwa, jakie Ci się zalęgło w systemie). Musisz czekać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozsyłania niebezpiecznych linków za pośrednictwem komunikatora Gadu-Gadu (GG), które najprawdopodobniej są efektem działania złośliwego oprogramowania (trojanów) wykorzystujących luki w przeglądarce Internet Explorer (IE) oraz systemie Windows. Linki te są wysyłane automatycznie z kont zainfekowanych komputerów do kontaktów użytkownika, często bez wiedzy nadawcy. Wiele osób zgłaszało problemy z blokowaniem wysyłania wiadomości, zawieszaniem się systemu, a nawet niemożnością uruchomienia Windows po kliknięciu w podejrzane linki. Wskazano, że problem nie dotyczy użytkowników korzystających z alternatywnych klientów GG niezwiązanych z IE (np. Konnekt, Miranda, AQQ) oraz przeglądarek takich jak Mozilla Firefox czy Opera, które nie wykonują złośliwego kodu zawartego w linkach. Zalecane jest nieotwieranie podejrzanych linków, weryfikacja ich zawartości przed kliknięciem oraz stosowanie programów antywirusowych i antyspyware (np. NOD32, Kaspersky, Norton, Spyware Terminator, RegCleaner, AdWare, SpyBot). Użytkownicy powinni również wyłączyć w IE wykonywanie ActiveX i skryptów po stronie klienta. Wspomniano o narzędziu HijackThis do analizy procesów i autostartu w systemie. Problem rozprzestrzenia się szybko, a zainfekowane komputery mogą rozsyłać spam i złośliwe linki również na inne komunikatory i platformy. Wskazano na konieczność ostrożności i edukacji użytkowników w zakresie bezpieczeństwa komunikacji internetowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA