logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS2 Slim P1-6PS2K5M-12NY - Czy rezystancja 40 ohm jest prawidłowa?

magicpch 09 Sie 2006 10:42 1845 0
REKLAMA
  • #1 2896359
    magicpch
    Poziom 11  
    Witam.

Dostalem do naprawy PS2 wersja slim( P1-6PS2K5M-12NY ). Poczatkowym objawem byla martwica( PS2 nie wlaczala sie), byl uszkodzony bezpieczmik 6.10 A. Dalej sprawdzilem rezystancyję za bezpiecznikiem jest ok. 40 ohm !?!?. Po wymianie bezpieczmika plyta zalacza sie ( led od stand by - czerwony ) , przy wlaczaniu led robi sie zielony i po ok. 1 sek. wraca do czerwonego. Moje podejrzenia padly na uklad fdq7238 LINK: http://www.fairchildsemi.com/ds/FD%2FFDQ7238AS.pdf. Na plycie sa 2 takie uklady ,na wyjsciach tych ukladow sa cewki (5R0 - za pierwszym i 2R7 - za drugim). Za pierwsza ceka jest rezystancja w kilo (czyli ok). Natomiast na drugiej jest ok 40 ohm. I TU PIERWSZE Z MOICH PYTAN: CZY TA WARTOSC JEST OK ? JEST TO REZ. NA ZASILANIU GLOWNEGO UKLADU GRAFICZNEGO(tak mi sie wydaje). Wiem że rez. na zasilaniu procow sa rzędu od kilku do kilkudziesieciu omów. DRUGIE MOJE PYTANIE DOTYCZY FDQ7238 : MIERZONA REZ. NA PLYCIE MIEDZY NOGAMI 1 A WYJŚCIEM UKŁADU(OD 8 DO 14) WYNOSI 75 OHM. CZY TA WARTOŚĆ JEST OK? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pomoc.

PS.: Do osób posiadających play station 2 slim : wystarczy mi pomiar rezystancji miedzy masa PS2 a bolcem zasilającym ( + ) z tyłu obudowy.

JESZCZE RAZ DZIĘKI ZA WSZELKĄ POMOC.

POZDRAWIAM
    .......................................................................................................

Okazalo sie ze zwarcie do 40 ohm powodowal ukladzik texas instuments z oznaczeniami ( 5233 49T EC5Y ) 30 pinowy przy trafo od lanu. Na zasilaniu 3V ukladu MODA rez. wynosi ok. 40 ohm - nie wiem czy to jest poprawna wartosc. SZUKAM PDF DO WW. UKLADU?? ponizej zamieszczam zdjecie plyty z lokacja uszkodzonego ukladu jak i zdjecie samego ukladu. MOZE KTOS WIE GDZIE TAKI UKLADZIK MOZNA DOSTAC LUB W JAKIM SPRZECIE JEST ON SPOTYKANY??

POZDRAWIAM

Moderowany przez Jaś Kula:

Podczas pisania nie włączaj caps locka. Scaliłem dwa posty.

Załączniki:
    • PS2 Slim P1-6PS2K5M-12NY - Czy rezystancja 40 ohm jest prawidłowa? 5233.JPG (3.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PS2 Slim P1-6PS2K5M-12NY - Czy rezystancja 40 ohm jest prawidłowa? PLYTA.JPG (69.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA