logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena Wizja 60cm - można zamontować 2 konwertery?

elektromanaik16 09 Sie 2006 11:54 3691 20
REKLAMA
  • #1 2896601
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, czy na tak małej antenie można zamontować dwa konwertery?
    Zależy mi na odbiorze hb i astry 19.
    Dzięki za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2897241
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam! Pamietaj też o zastosowaniu konwenterów o jak najmniejszej glówce , bo przy tej czaszy będą praktycznie na siebie nachodzić! Ps.uchwyt anteny jest ok? (chodzi mi o plastikową tuleje która sie odksztalca w wyniku czego mozna często poprawiać ustawienie) .

Pozdrawiam!
  • #4 2898463
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Zrobie zdjęcia mojej antenki z byłej wizji i wkleje tu, niestety dopiero po niedzieli . . . . . .
  • Pomocny post
    #5 2899565
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2899640
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Nie przesadzaj , a już nie porównuj do anten 80-90cm za 50 zł Panie montażysto od C+ :) bo one to mają dopiero parametry , a kwestie mocowania pozostawmy temu co będzie instalował drugi konwerter. Na pewno jest najlepiej dać 100cm czaszę ale nie o to było pytanie .
    Antena Wizja 60cm - można zamontować 2 konwertery?
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #7 2899677
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2899735
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Widzę i to bardzo dobrze , nie musisz sugerować że jestem de..em i ludzie którzy zrobili mapy są de..lami .
    Jeśli nie potrafisz zamontować zeza na "60" to Twoja sprawa (choć sam napisałeś że w praktyce działa ), poczytaj najpierw co sam napisałeś i przy okazji popraw błędy a nie od razu atakujesz i obrażasz innych , nie wiem skąd te nerwy i agresja .

ps. znam kilku montażystów C+ i biegają z satfinderami odwalając fuszerki za jedyne 300zł , mam nadzieje że do nich nie należysz .
    Skąd ta nagła zmiana proponowanej anteny ? 8O
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 2907551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2923070
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    Zamontowałem 2 konwertery golden interstar i uniwersalny uchwyt i narazie nie narzekam. Zobacze jak bedzie podczas deszczu mam nadzieje, że dobrze. A co do anteny to chyba wymienie na corab900.
  • #11 2926903
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Obie satelity ustawiane tunerem analogowym.
    Załączniki:
    • IMGP0058.JPG (813.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 2931606
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Witam niewiem o co te kłótnie sam ma hotbirda i astrę ustawioną na talerzu 60cm i niema problemów w czasie oglądanianawet podczas deszczu czy w czasie trwania zimy. Sygnał jest w granicach 60%-90%.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #13 2932786
    dobryduszek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    @alpika
    Tak sobie to czytam i zastanawiam sie czy mógłbys podac konwertery które mają wzmocnienie 70-75dB i więcej:| na zezujący konwerter w przypadku Astry gdy główny jest na HB przypada sporo więcej niz to co podajesz, a co do mapek to zjechałeś kolegę od najgorszych i każesz dobrze czytać mapkę, zauważ jednak że podaja 70cm ale i przy tym 49dB czyli wartosć dla bardzo słabego jak na dzisiejsze czasy konwertera z szumami ponad 1db, jeśli zastosujesz nowy konwerter to 70cm zamieni sie na 55cm, wiec czasem troche powściągliwości nie zaszkodzi. Pozdr

http://jackysat.prv.pl/
  • REKLAMA
  • #14 2932908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2933130
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    ale cy pomyślałeś że mogą wchodzić w grę jeszcze inne zakłócenia związane z innymi falami np.: częstotliwości wojskowe, lotnicze itp.
  • #16 2933267
    dobryduszek
    Poziom 14  
    alpika napisał:
    Przed wyborem konwerterów radzę popatrzeć na tzw,wzmocnienie. Przy tak małej antence, nie dawał bym słabszych jak 70-75dB

Spróbuje jeszcze raz zapytać. Gdzie znalazłeś konwertery o takim wzmocnieniu? Mój ma podawane 68dB i to jest największe wzmocnienie jakie udało mi się znaleźć dlatego pytam i proszę o wjaśnienie, z góry dziękuję. Pozdr

http://jackysat.prv.pl/
  • #17 2933591
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    Moj golden interstar ma napisane że minimum wzmocnienia to 50.
  • #18 2935298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2935330
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    fadhom oddzielni przykręcany to wysza pułka konwerterów :)
    Dziś pierwszy dzień ogromnej ulewy i burzy i nienarzekam na odbiór.
    Wszystko OK :)
  • #20 2935670
    dobryduszek
    Poziom 14  
    @alpika
    Może drąże temat, ale gdyby faktycznie konwerter miał takie wzmocnienie jak podałeś to byłbym nim zainteresowany, więc stąd te pytania. Invacomy znam i faktycznie sa produkowane także wersji bez feeda (dla parabol), ale przeglądając sporo stron i modeli zawsze podawane jest wzmocnienie u invacoma na poziomie 50-60dB (nawet na stronie producenta) wiec gdybyś był uprzejmy dokładnie sprawdzic jaki to model to by mi wystarczyło może chodzi o ten http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=29&id=316 tu jednak także wzmocnienie na niższym poziomie i dla parabolek :|. Pozdr
  • #21 2956505
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości montażu dwóch konwerterów na antenie Wizja o średnicy około 60 cm w celu odbioru satelitów HotBird i Astra 19, z uwzględnieniem problemów technicznych i jakości sygnału. Uczestnicy potwierdzają, że montaż dwóch konwerterów jest możliwy, jednak zwracają uwagę na ograniczenia wynikające z małej średnicy czaszy, co skutkuje trudnościami w ustawieniu tzw. zeza (odchylenia kątowego konwerterów) oraz ryzykiem utraty sygnału przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych, zwłaszcza dla HotBirda. Zalecane jest stosowanie konwerterów o możliwie najmniejszych główkach, uniwersalnych uchwytów oraz wysokim wzmocnieniu sygnału, aby zminimalizować straty. Wskazano, że anteny o większej średnicy (np. 85-92 cm, modele Corab 900 alu) zapewniają stabilniejszy odbiór i łatwiejszy montaż dwóch konwerterów z odpowiednim zezem. W dyskusji poruszono także kwestie jakości konwerterów, ich wzmocnienia (w zakresie 50-78 dB) oraz wpływu lokalizacji i zakłóceń zewnętrznych na odbiór. Przykładowo, konwertery Golden Interstar (np. GI201) oraz Invacom były wymieniane jako popularne modele, a jako przełącznik multiswitch proponowano VIPERA. Autor potwierdził pozytywne doświadczenia z dwoma konwerterami Golden Interstar i uniwersalnym uchwytem, planując ewentualną wymianę anteny na większą Corab 900. Odbiór satelitów był realizowany tunerem analogowym, a sygnał oceniano na poziomie 60-90% nawet podczas deszczu i zimy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA