he,he... sorry Panowie , ale 60cm i zez??? Po pierwsze Wizjowska czasza nie ma nawet tych 60cm!! Po drugie, wystarczy że lekko popada i obrazu nie ma!! Z Astrą będzie w miarę spoko, silna pozycja, ale HotBird??? Montuję czasze dla C+ już spory kawałek czasu. Uwierzcie mi! W praktyce, da się , lecz... efekty mizerne. Proponował bym raczej wyrwać gdzieś w sklepie nawet blaszaka 85cm! Chodzą już nie co lekko ponad 50zł (nowe) a więc koszt nie wielki i nerwów mniej! A zima i śnieżyce idą... Dodatkowo, oszczędzisz sobie kłopotów z układem ZEZA po istnieją jedynie dwa rodzaje. Płaski i rurkowy! I teraz bądź mądry człowieku i przykręć to do anteny po wizjiTv?? Jak? Wysięgnik plastikowy i kształt jakiś dziwny, nie? Ani jeden, ani drugi ZEZ nie pasuje! To pierwsza rzecz. A druga? To konwertery. Jeśli już uprzesz się zostać przy tych 55cm i uda Ci się na siłę zamontować konwertery to połowa sukcesu za Tobą. Przed wyborem konwerterów radzę popatrzeć na tzw,wzmocnienie. Przy tak małej antence, nie dawał bym słabszych jak 70-75dB przy szumach własnych mniejszych od 0,29dB! Jeśli nadal posiadasz standardowy,wizjowski,konwerter... to radzę go wymienić. Tam wzmocnienie dochodziło do 45dB na naklejkach a w praktyce (miernik, polska PN) nie więcej niż 39dB na najmocniejszym transponderze z Astry! A gdzie reszta? Nie zapominaj też, że w przypadku układów ZEZ ,działa Ci praktycznie tylko 45% czaszy na ZEZujący konwerter! A więc od wspomnianego 55cm odejmnij właśnie te 55%!!! Fajna czasza,nie? Mówie Ci szczerze. Jakaś tam platforma cyfrowa, gdy tylko przyjdzie jesień i zima, odbiera tysiące reklamacji co do jakości sygnału! HotBIRDy są znacznie słabsze jak Astra. Ja osobiście posiadam też ZEZa lecz w czaszy 110/115cm. Miałem też kiedyś 85cm i 95cm. Dopiero w tej 95 był spokój! Jeśli szkoda Ci kasy na większą antenę to postaraj się chociaż gdzieś na allegro za 20-30zł dokupić drugą taką sama i wtedy ustawić,jedna na Astrę ,druga na HB. Będzie znacznie lepiej! Pozdrawiam, i życze powodzenia