logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować zeza na antenie offset 120 cm do odbioru Astry?

Eugeniusz Nicałek 03 Sty 2008 14:15 3523 14
REKLAMA
  • #1 4652812
    Eugeniusz Nicałek
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Już kilkanaście lat mam antenę offset 120 cm zamocowaną solidnie do ściany i nie chcę jej zmieniać. Teraz chciałbym dobudować do niej drugi konwerter, przełącznik i mocowanie na zeza tak, by można również odbierać Astrę. Licząc się z tym, że rozstaw konwerterów będzie odpowiednio większy nie mogę znaleźć odpowiednich uchwytów do tej anteny. Przeważnie są dopasowane do anten 80 - 90 cm. Poradźcie.
  • REKLAMA
  • #2 4653495
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Koszt zeza to 10-15pln. Może warto spróbowac z tymi dostępnymi?
  • #3 4653553
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Osobiście montowałem zeza do 120 i wszytko poszło ok. zez był klasyczny, mają spory zakres regulacji który wystarczy do anteny 120cm.
  • REKLAMA
  • #4 4653555
    Eugeniusz Nicałek
    Poziom 12  
    Problem w tym, że moja antena ma mocowanie 3-rurkowe i potrzebny jest taki uchwyt, z którego oświetlanie czaszy nie kolidowało z tym mocowaniem. Gdybym był ślusarzem to bym coś wykombinował. Czy istnieją jakieś wzory (tabele), które uwzględniają rozstaw konwerterów w zależności od odległości czaszy do ogniska i różnicy położeń satelitów w azymucie? Czy praktykuje się zez symetryczny?
  • REKLAMA
  • #5 4653586
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Do tego mocowania można użyć uchwytu uniwersalnego (tak go nazywają na giełdzie we Wrocławiu). Jest on cały z kształtek plastikowych, śruby mocujące na klucz imbusowy który jest w komplecie. Patrząc na niego wygląda jak 2 obejmy mocujące konwentery połączone od góry listwą plastikową.
  • #7 4653621
    Eugeniusz Nicałek
    Poziom 12  
    Dziękuję za radę. A czy obydwie obejmy można odsuwać od siebie i w jakim zakresie?
  • REKLAMA
  • #8 4653643
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Tak na tej listwie są podłużne otwory do przesuwania obejmy i zakres regulacji wystarczy do anteny 120.
  • #9 4653644
    Eugeniusz Nicałek
    Poziom 12  
    Tak "na oko" widać, że ten uchwyt ma zakres regulacji w poziomie ok. 2 cm - nie wiem czy to wystarczy?
  • #10 4653659
    goralandrzej
    Poziom 24  
    na 100% wystarczy przy małej czaszy jest kłopot ale do dużej jest ok.
  • #11 4653690
    Eugeniusz Nicałek
    Poziom 12  
    A co z tym symetrycznym zezem? Do tego uchwytu będę musiał usunąć dotychczasowe mocowanie jednego konwertera i zamocować podwójne. Jaka jest wymagana tolerancja odległości konwerterów od czaszy?
  • #12 4653767
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Powinno wystarczyć zdjęcie górnej obejmy obecnego uchwytu konwentera i wykorzystanie górnej obejmy z uchwytu uniwersalnego. Nie bardzo wiem co to jest zez symetryczny.
  • #13 4653821
    Eugeniusz Nicałek
    Poziom 12  
    Wg mnie typowy zez to taki, w którym jeden satelita jest w głównej osi anteny, a drugi na osi odchylonej. Natomiast zez symetryczny to taki, w którym oś optyczna reflektora jest skierowana na położenie pośrednie pomiędzy dwoma satelitami, a symetrycznie umieszczone konwertery względem tej osi "patrzą" na dwa satelity.
    Poczytałem w archiwach, chyba wszystko już wiem - dziękuję i zamykam temat.
  • #14 4673383
    wojtek98
    Poziom 1  
    Co do tego uchwytu to mam wlasnie taki i antene 120 cm rownierz na 3 prętach :D
    Montarz w 10 min ,Uchwyt koszt 10 zl konwerter 15 zl i przelacznik w moim przypadku to diseq koszt na 2 konwertery 10zl.
    Odbior b dobry na takiej antenie to napewno bedzie super :D

Mam zamontowanom obrotnice ale krecenie z astry na hot birta i na odwrot to mijalo sie z celem , wiec zalozylem zez-a, krecenie na boczne satelity jest nadal mozliwe ,wowczas korzystam ze starych ustawien i konwertera glownego .
  • #15 4679785
    muminez
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    ... a moze troche z innej beczki ... mam antene 150 cm z uchwytem na 3 konwertery. standartowo podlaczone sa dwa astra i hot bird. ktory satelita, waszym zdaniem, zasluguje jeszcze na uwage ? polska jest chyba jeszcze na amosie do zlapania ale ogolnie jest tam podobno bardzo malo "free to air" programow. znam dosc dobrze niemiecki - co byscie polecili na trzeci konwerter ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu drugiego konwertera na antenie offset 120 cm z mocowaniem 3-rurkowym, umożliwiającego odbiór satelity Astra obok Hot Birda. Problemem jest dobór odpowiedniego uchwytu do większego rozstawu konwerterów, gdyż standardowe uchwyty są przeważnie przeznaczone dla anten 80-90 cm. Proponowanym rozwiązaniem jest użycie uniwersalnego uchwytu z plastikowych kształtek, wyposażonego w śruby imbusowe i listwę z podłużnymi otworami umożliwiającymi regulację rozstawu obejm konwerterów w poziomie, co wystarcza dla anteny 120 cm. Dyskutowano także o koncepcji "zeza symetrycznego", gdzie oś optyczna anteny jest skierowana między dwoma satelitami, a konwertery są symetrycznie rozmieszczone względem tej osi. W praktyce montaż polega na zdjęciu górnej obejmy obecnego uchwytu i zastosowaniu uchwytu uniwersalnego. Koszt uchwytu to około 10-15 zł, a montaż jest prosty i szybki. Wspomniano również o przełączniku DiSEqC do obsługi dwóch konwerterów. Dodatkowo poruszono temat wyboru trzeciego satelity do odbioru na antenie 150 cm, sugerując Amosa, choć z ograniczoną ofertą kanałów FTA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA