logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RADEON 9600 czy warto? Port AGP 8x. Głównie do gier.

Karvis 09 Sie 2006 15:07 3146 13
REKLAMA
  • #1 2897718
    Karvis
    Poziom 11  
    Witam
    Wiem że temat związany z tą kartą istnieje ale praktycznie zaden z nich nie zawiera tego co by mnie interesowalo. W wiekszosci sa to przypadki zwiazane z blednym dzialaniem sterownikow lub ogolne problemy zwiazane z karta. Chcialbym dowiedziec sie jak ta karta wyglada w porownaniu np. z Geforce 6600 czy RADEONem 9550. Karta ma sprawdzac sie glownie w grach i musi dzialac na porcie AGP 8x .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2897941
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    U mnie 9600 PRO chodzi całkiem całkiem ale obecnie pojawiające się gry zaczynają sprawiać jej kłopoty :?
    Ja chyba bym jednak Ci ją odradził ale to moje zdanie.
  • #4 2898344
    Karvis
    Poziom 11  
    cackoarek napisał:
    U mnie 9600 PRO chodzi całkiem całkiem ale obecnie pojawiające się gry zaczynają sprawiać jej kłopoty :?
    Ja chyba bym jednak Ci ją odradził ale to moje zdanie.

a mógłbyś podać jakieś konkrety? w jaki sposób sprawiają jej kłopoty? jakie gry masz na mysli?

tronic1>>> bardziej zalezaloby mi na opiniach jej posiadaczy, a nie na tekstach z netu

Dodano po 5 [godziny] 47 [minuty]:

moze jednak znajdzie sie jakas osoba ktora ma z ta karta do czynienia? :|
  • #5 2900914
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    No co Tu dużo mówić.... Karta robi się za stara. Jej parametry nie są już tak dobre jak kiedyś. A pamiętam ile kosztowała kiedyś. Od początku wolałem RADEON'y ale wielkiego wrażenia ta karta nie zrobiła. Może nie mam szczęścia ale żadne sterowniki poza tymi dołączonymi na CD nie działają :?
    No ale ogólnie mówiąc nie jest jeszcze ostatecznie taka zła :)
  • #6 2901046
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Zgadzam się z przedmówcą. Najlepiej chodzi na sterach z płyty. Poza tym na drugim kompie mam R9550 kręconego 400@500, na standarowym chłodzeniu i wydaje mi się że radzi sobie lepiej w grach niż R9600.
    W tej chwili te karty to żadna rewelacja. Nie wiem w jakie gry grasz, ale obie moje karty radzą sobie w Call of Duty2 i Far Cry. Co z nowszymi grami, nie wiem.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #7 2901102
    Boldrick
    Poziom 10  
    No witam ja mam tak samo podkreconego radka jak kolega wyzej no i jest to chyba lepszy zakup niz R9600 bo w sumie po podkreceniu go wykrywa jako R9600XT za mniejsz kase ale co do wypowiedzi jeszcze wyzej to nie moge sie zgodzic moj radek nie stwarza mi klopotow z kazdymi innymi sterownikami jakie mu zainstaluje (mam karte sapphire) ogolnie karta nie jest zla jak nie chcesz grac w zadne nowe gierki w wysokich detalach itp :]
  • #8 2901112
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    No właśnie. Jeśli chodzi o Radeona, to musisz mieć na uwadze też producenta karty. Bowiem wiadomo, że GPU zawsze będzie ATi, ale reszta płytki drukowanej... no właśnie, producentów jest wielu. I nie każdy producent dbał o dobre BIOS-y...
    Kolejna rzecz. GPU często jest równie nazywany przez producenta karty. To co jeden nazwałby 9600SE inny poże nazwać 9600SE PRO, bo przykładowo ma fabrycznie podniesione jakieś timingi.

Dlatego jeśli juz szukasz karty graficznej Radeon, to oglądaj się raczej za takimi producentami jak Hercules (często korzystał z płytek drukowanych ATi, więc właściwie to było ATi), Sapphire, Gigabyte, MSI, Leadtek, no i oczywiście oryginane ATi.
  • REKLAMA
  • #9 2901121
    mx3
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    na NFS MW przy wysokich detalach zaczyna ostro ciac i trzeba zmniejszyc na srednie ustawienia [komp ->atlon 64 i 1GB ramu] po za tym ma problem z odswierzaniem elementow 3D w programach konstrukcyjnych jak chodzi dobrze w solid to zle w cati i ac albo w innej konfiguracji zadne stery nie sa optymalne
  • #10 2901501
    Karvis
    Poziom 11  
    A nie orientujecie sie jak ta karta by sobie radzila z takimi grami jak : HEROES V, Battlefield 2 czy the elder scrolls IV Oblivion ?? A moze ktos z was robil testy w 3D marku ?? i jak wypada na tle GeForca 6600.
    Kolejne i zarazem chyba ostatnie pytanie : czy jakbym mial kupowac Radeona 9550 albo 9600 pro to ktora polecilibyscie wybrac ?
  • #11 2902071
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Szanowny kolego Karvis odczekałem aż temat się rozwinie, ale dalej nie mogę zrozumieć co ma do Twego problemu dział Hardware ?
    Jak również dlaczego stosujesz nową pisownię w swych postach oraz w temacie ?
  • #12 2902852
    Karvis
    Poziom 11  
    TONI_2003 napisał:
    Szanowny kolego Karvis odczekałem aż temat się rozwinie, ale dalej nie mogę zrozumieć co ma do Twego problemu dział Hardware ?
    Jak również dlaczego stosujesz nową pisownię w swych postach oraz w temacie ?

Umiescilem tutaj poniewaz uwazalem ten dzial za dobry (przepraszam jesli sie pomylilem) i co oznacza ze stosuje "nową pisownię" ??

Dodano po 1 [minuty]:

aha i moj problem juz rozwiazalem wiec mozecie zamknac tego posta
  • #13 2902982
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Najwyższy czas Byś się dowiedział że posta zamykasz sam naciskając ikonę kłódki!
    Natomiast do dobrego tonu opisując sposób rozwiązania swego problemu .
    Gdybyś powiedzmy miał kartę uszkodzoną i chciał ją naprawić to wtenczas to jest odpowiedni dział czyli Hard (proszę sobie poczytać opisy działów).
    Stosowanie wielokrotne (!! lub ?? ) jest tą nową pisownią to nie czat !
  • #14 2903360
    Karvis
    Poziom 11  
    rozumiem przepraszam za wszystko a problem rozwiazalem po prostu decydujac sie na zakup RADEONA 9600 Pro. Serdecznie wszystkim dziekuje za pomoc :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu karty graficznej Radeon 9600 Pro z portem AGP 8x, głównie do zastosowań gamingowych. Użytkownicy wskazują, że Radeon 9600 Pro jest obecnie kartą przestarzałą, która radzi sobie z grami starszej generacji, takimi jak Call of Duty 2 czy Far Cry, ale ma problemy z nowszymi tytułami oraz wysokimi detalami (np. NFS Most Wanted). W porównaniu do GeForce 6600 i Radeona 9550, karta ta wypada przeciętnie, a niektórzy użytkownicy preferują podkręconego Radeona 9550, który może działać lepiej i kosztować mniej. Problemy ze sterownikami są powszechne, a najlepszą kompatybilność zapewniają sterowniki dołączone na płycie CD. Ważne jest także, aby zwracać uwagę na producenta karty (np. Sapphire, Hercules, Gigabyte, MSI, Leadtek), gdyż różnice w BIOS-ach i jakości wykonania wpływają na stabilność i wydajność. Karta Sapphire Radeon 9600 Pro jest oceniana jako stabilna przy standardowych sterownikach. W kwestii gier takich jak Heroes V, Battlefield 2 czy The Elder Scrolls IV: Oblivion, brak jednoznacznych testów, ale karta raczej nie poradzi sobie z nimi na wysokich ustawieniach. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup Radeona 9600 Pro, dziękując za udzielone porady.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA