Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka AEG Lavamat 41050 - brak poboru wody, jaka diagnoza?

Adullam 10 Aug 2006 11:43 4727 7
    Adullam
    Level 2  
    Witam serdecznie,
    Awaria dotyczy pralki AEG Lavamat 41050. Właściwie problem wyglądał do pewnego momentu na typowy. Po włączeniu dowolnego programu pralka funkcjonuje przez 5 s i blokuje się. Słychać przez chwilę buczenie pompy, ale elektrozawór nie dostaje napięcia i nie wpuszcza wody. Zacząłem od sprawdzenia elektrozaworu - diagnoza w pełni sprawny, hydrostat - w pełni sprawny, wężyk hydrostatu i kubek wraz z filtrem - w pełni drożne, pompa - w pełni sprawna (wypompowuje wodę), styki elektrozaworu - przewodzą. Po napełnieniu komory wodą i włączeniu wirowania następuje odpompowanie wody i załączenie pompy, po czym pralka znów się blokuje. Może ktoś z fachowców obecnych na forum spotkał już taki problem?
    staszekf
    Level 33  
    Czy na hydrostacie nie widać nadpaleń przy przewodach?
    robsone
    Level 13  
    witam.
    Podaj nr PNC
    Podłącz drugą grzałkę , bo być może ma przebicie.
    Jezeli to nie pomoże , to bedziemy się martwić dalej.
    Adullam
    Level 2  
    Dziękuję serdecznie za porady - wieczorem po pracy będę działał dalej - sprawdzę grzałkę (nie pomyślałem o tym) i ponownie sprawdzę stan przewodów przy hydrostacie. Pozdrawiam serdecznie, w przypadku braku efektów pomyślimy dalej...
    Adullam
    Level 2  
    Witam ponownie,
    grzałka sprawdzona - sprawna, brak przebicia, przewody na hydrostacie w bardzo dobrym stanie, nie widać żadnych nadpaleń na przewodach. Poradźcie Panowie bardzo proszę jak zadziałać dalej... Pozdrawiam serdecznie...
    asdasd11
    Level 22  
    A szczotki w silniku sprawdzone?
    Adullam
    Level 2  
    Szczotki sprawdzone - stan dobry, wyciągnięty moduł sprawdzone triaki - dobre, ale PRZEKAŹNIK był w nienajlepszym stanie!

Po sprawdzeniu przekaźnika stwierdziłem, że po wysterowaniu cewki nie następuje załącznie obwodu.

Dziękuję wszystkim za pomoc, problem został usunięty.
    Chciałbym jeszcze prosić o adres jakiegoś sklepu, w którym dałoby się zamówić odpowiedni przekaźnik...