logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC AV-29L6SU Slim 100Hz - Opinia o zakupie do małego pokoju za 1599zł

smoker 10 Sie 2006 12:02 1623 6
REKLAMA
  • #1 2901620
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam. Moje pytanie takie jak w temacie, oto link na allegro do tego TV:
    http://www.allegro.pl/item119307164_nowosc_jvc_av_29l6su_slim_100_hz_gwar_fv.html
    Szukam dobrego telewizora z serii slim do kwoty 1600zł i oferta RTV-EURO-AGD wydaje mi sie kusząca. Nie znam sie dobrze na wadach i zaletach technologii slim, ale mam tak mały pokój, że z klasycznych TV zmieściłbym tam co najwyżej 21". Zastanwiam sie też jeszcze czy wybrać TV z kineskopem 4:3 czy panoramę.
  • REKLAMA
  • #2 2902258
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Witam. Z pewnością lepiej 29"slim niż 21". To nowy model, nie sądzę, żeby ktoś mógł coś powiedzieć o awaryjności. Powinien być solidny, firma nie miała ewidentnych wpadek. Czy 4:3 czy panorama- zależy do czego ma służyć.
  • REKLAMA
  • #3 2902560
    smoker
    Poziom 18  
    W sumie u mnei w domu jest tak, że telewizor gra cały czas jak ktoś jest w domu. Filmów za dużo nie oglądamy, ale razem z TV kupuję odtwarzacz DVD, więc może to sie zmienić. A co do normalnego programu TV, to na panaromie jest tak ze obcina górę i dół, dodaje czarne pasy po bokach, czy zaburza proporcje i skaluje obraz? Naczytałem się dużo na temat błędów prawie w każdym TV Samsunga w systemie SLIM, podobno kuleje geometria, obraz namagnesowuje się w rogach i występują inne temu podobne hocki-klocki. Jestem ciekaw czy to wada technologii, czy tylko Samsungów.
  • REKLAMA
  • #4 2905719
    Pablo1964
    Moderator
    Przypuszczam, że to nie tyle wada co "błąd wieku dziecięcego" kineskopów slim. Podobno daje się to jednak zauważyć tylko na obrazie kontrolnym, więc czy warto kruszyć kopie? Nie jestem pewny ale JVC chyba też stosuje kineskopy Samsunga. Jasną sprawą jest, że tv lepiej się ogląda na 4:3 a dvd na 16:9. Dlatego zawsze będzie to kompromis.
  • #5 2917542
    smoker
    Poziom 18  
    Wybór padł na Sharpa 29MF-96EC - postanowiłem zaryzykować ;) Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 2920528
    Pablo1964
    Moderator
    Życzę wiele satysfakcji z nowego sprzętu :-)
  • #7 3521604
    ma.jas
    Poziom 11  
    kupilem LG 29FS2ANX chcac uniknac klopotow jakie maja SAMSUNGI i nie narzekam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru telewizora slim do małego pokoju w budżecie około 1600 zł, ze szczególnym uwzględnieniem modelu JVC AV-29L6SU Slim 100Hz. Użytkownicy wskazują, że 29-calowy telewizor slim jest lepszym wyborem niż klasyczny 21-calowy kineskop. Zwrócono uwagę na potencjalne problemy technologii slim, takie jak błędy geometryczne, namagnesowanie obrazu w rogach oraz skalowanie obrazu w trybie panoramicznym, które mogą powodować czarne pasy lub obcinanie obrazu. Wspomniano, że te wady mogą być związane z "wiekiem dziecięcym" kineskopów slim i występować głównie w modelach Samsunga, choć JVC prawdopodobnie stosuje kineskopy Samsunga. Podkreślono, że wybór proporcji ekranu (4:3 vs 16:9) zależy od zastosowania – 4:3 lepsze do tradycyjnej telewizji, 16:9 do odtwarzania DVD, co wymaga kompromisu. Ostatecznie autor zdecydował się na model Sharp 29MF-96EC, a inny użytkownik polecił model LG 29FS2ANX jako alternatywę unikającą problemów z Samsungiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA