logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustabilizować podkręcony Athlon 2000+ na płycie Asrock K7NF2-RAID?

Płyta 12 Sie 2006 09:54 1420 10
REKLAMA
  • #1 2907975
    Płyta
    Poziom 10  
    A więc tak mam płytke Asrock K7NF2- RAID do tego 1 Giga ramu Goodram pc 3200 400 plus zasiłka Chifteca za 130zł Sygate 80 Giga ata Radek 9550 Świetnie sie kręci naprawde :) i teraz podkręciłem kompa, fsb na 333 i pamięći tak samo. z Athlona 2000+ dało mi 2.08ghz (kompletnie nie stabilny) nie idzie pracować no chyba ze oglądać film i szukać w necie czy jest szansa zeby to poprawić?? i zostalo tak jak jest lub czy ktoś wie gdzie znajde nieoficjalny bios do tej płyty a wiem ze jest! tylko jak naraźie nie moge go znaleść wy sie znaćie w tych sprawach więc prosze o pomoc moge dodać moją serie procka. Z góry bardzo dziękuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    AXDA2000DUT3C /T804735270430 /AIXIB0337WPMW
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2907988
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Nie napisałeś nic o wentylatorze, rozumiem że korzystasz z box'a? Na twoim miejscu sprawdziłbym napięcia pod obciążeniem zasilacza, wymienił wentyl na coś konkretnego, dołożył radiatory na pamięci (8zł). Powodem takiego stanu rzeczy również może być twój AsRock, który szczerze mówiąc nie za bardzo nadaje się do kręcenia. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 2907992
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Zwiększ napięcie zasilania. Tylko OSTROŻNIE bo możesz przegrzać kompa.
  • REKLAMA
  • #4 2908047
    Płyta
    Poziom 10  
    zwiększe napięćie na Hight dołoże te radiatorki na pamięći, a wentylator zwykły aluminiowy do tego wiatrak Glacial Tech 3125 RPM temperatura 37 -40 max to chyba nie dużo jak śie nie myle , chciałbym ten bios wgrać ale nie wiem skad go wźiąść boje sie ze wgram jakiś zły:( i dopiero będzie lipa :)a z tym mierzeniem zaśilacza to komplenie niewiem oco chodzi ....plytka cienka to fakt ale napewno z waszą pomocą dam rade :):)!!!
  • #5 2908059
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Jesli mozesz, to podaj serie procka.
    Z tego co napisales wynika, ze jest problem z napieciami. Rowniez je podaj w tym poscie.
    Podaj temperatury w Idle, skoro nie mozesz maksymalnie obciazyc komputera.
    Wlacz jakas gre, powiedz po jakim czasie sie wykrzacza, zawiesza lub resetuje komputer.
    Zasilacz za 130 zl? Monze dobry, moze nie... Jaka ma moc?
  • #6 2908109
    Płyta
    Poziom 10  
    seria jest na górze , napięcie na rdzeniu z Everest 1.66V zasilacz 350W wczoraj jak włocznyłem gre a dokładnie 2 to było ok można było pograć bo grałem około 5 min tempa w Idle 38 kom sie nie restartował ani nie zawiesił. Ale jak np. chcem gre zainstalować to sie zawiesza , i musze restarta robic chłopaki co tu zrobić ?
  • REKLAMA
  • #7 2908947
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Prosimy o te napiecia i dokladny model zasilacza.

Zasilacz nowy czy uzywany?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2909046
    Płyta
    Poziom 10  
    zaśilacz nówka z PS wczoraj kupiony 11.08.2006 chifteca podobno dobry a napięcia to tak na rdzeniu 1.66V. Aux2.13V. +5V podczas wstrzymania pracy 4.95V. czy ktoś jest w stanie jeszcze mi pomóć? ....
  • #9 2909752
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    A nie zamałe masz te napięcie na rdzeniu ? Z tego co widze to masz chyba procesor ze rdzeniem Palomino ( le nie jestem na 100% pewien, sprawdz to najpierw ! ). Z tego co pamietam to Palomino chodziły standartowo na 1,75V napięcia na rdzeniu.
  • #10 2912545
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam
    vacpan napisał:
    A nie zamałe masz te napięcie na rdzeniu ? Z tego co widze to masz chyba procesor ze rdzeniem Palomino ( le nie jestem na 100% pewien, sprawdz to najpierw ! ). Z tego co pamietam to Palomino chodziły standartowo na 1,75V napięcia na rdzeniu.

to raczej malo prawdopodobne one mialy o wiele wyzsza temperaturke i przy takim przetaktowaniu bylo by minimum 60 stopni , obstawiam napiecie na rdzeniu daj mu okolo 1.7V i zobacz jak chodzi zapusc prime95 jesli wyskocza bledy to podnies jeszcze Vcore do 1.725 odpal ponownie prime i zobacz co sie dzieje , sprawdzaj tez temp. Jak na moje to temp skoczy do okolo 50-52 stopni w stresie . jesli podnoszenie napiecia nie da pelnej stabilnosci powinienes zmnieszyc mnoznik o ile to mozliwe a jesli nie to zjedz troszke z magistrala . W everescie w zakladce procesor masz podane jadro na jakim jest zrobiony ten procesor jesli podasz nazwe to bardzo pomoze w ustaleniu dokladnej przyczyny i bycmoze bedzie mozna podac przyblizone granice przetaktowania tego procka .
    Osobiscie tez posiadam Athlona 2000+ , moj jest na jajku thorton wiec uruchomilem pelne L2 i obecnie jest widziany jako barton pracujacy z zeharem praktycznie 2,5GHz ale napiecie na rdzeniu wynosi 2.1V oczywiscie chlodzenie jest troszke wieksze od boxa :] TT Tower 112Cu + 2xwentyl 92mm 2800rpm ( na dniach TT zostanie przerobione na chlodzenie wodne ) .
    Pozdrawiam
  • #11 2913376
    Płyta
    Poziom 10  
    Pole Wartość
    Właściwości procesora
    Typ procesora AMD Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+
    Nazwa kodowa Thoroughbred-B
    Seria B0
    Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE
    Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB
    Pamięć podręczna L1 danych 64 KB
    Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora
    Typ obudowy 453 Pin PGA
    Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm
    Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów)
    Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu
    Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2
    Napięcie rdzenia 1.50 - 1.65 V
    Napięcie We /Wy 1.6 V
    Typowa moc 44.0 - 64.0 W (zależna od szybkości procesora)
    Maksymalna moc 48.5 - 74.3 W (zależna od szybkości procesora)

Producent procesora
    Nazwa firmy Advanced Micro Devices, Inc.
    Informacje o produkcie http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118,00.html

Wykorzystanie procesora
    Procesor nr 1 0 %

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stabilizacji podkręconego procesora AMD Athlon 2000+ na płycie głównej Asrock K7NF2-RAID. Użytkownik podniósł FSB do 333 MHz, co dało 2,08 GHz, jednak system jest niestabilny przy większym obciążeniu, np. podczas instalacji gier. Sugerowano poprawę chłodzenia poprzez wymianę wentylatora na wydajniejszy oraz dodanie radiatorów na pamięci RAM Goodram PC3200. Zalecano także ostrożne zwiększenie napięcia zasilania rdzenia procesora, które obecnie wynosi około 1,66 V, co może być za niskie dla stabilnego podkręcania, zwłaszcza dla rdzenia Thoroughbred-B, który standardowo pracuje do 1,65 V. Zasilacz Chifteca 350W jest nowy, ale jego stabilność pod obciążeniem wymaga weryfikacji. Proponowano testy stabilności z programem Prime95 oraz monitorowanie temperatur (obecnie 37-40°C w idle). W przypadku braku stabilności podniesienie napięcia do około 1,7-1,725 V i ewentualne obniżenie mnożnika lub magistrali FSB. Poszukiwano również nieoficjalnego BIOS-u do płyty Asrock K7NF2-RAID, jednak nie znaleziono go. Podsumowując, kluczowe działania to poprawa chłodzenia, kontrola i ewentualne zwiększenie napięć, testy stabilności oraz rozważenie zmiany ustawień mnożnika lub FSB dla uzyskania stabilnej pracy podkręconego Athlona 2000+.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA