logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz 12V 1.5A bez układu scalonego?

Maciek Góźdź 12 Sie 2006 15:00 4260 21
REKLAMA
  • #1 2908740
    Maciek Góźdź
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Jak zrobić prosty zasilacz stabilizowany na 12V min 1.5A , bez użycia układu scalonego?
  • REKLAMA
  • #2 2908808
    bubu1
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Dla samej ideii? No to musisz mieć diodę Zenera i ze dwa tranzystory połączone w układzie Darlingtona i jeden rezystor. Tylko po co to wszystko? Wtstarczy kupić stabilizator 7812 o wydajności prądowej 1,5A i to wszystko zamiast kilku tych elementów. Jest to stabilozator w obudowie TO220 w takiej samej jak ładuje się tranzystory i kosztuje 1zł-1,5zł. A więc taniej i prościej niż montaż z elementów dyskretnych. Jak chcesz zrobiś taki zasilacz to przejrzyj forum, było to wiele razy wałokwane.
  • REKLAMA
  • #4 2908887
    Maciek Góźdź
    Poziom 18  
    Znalazłem stabilizator napięcia l7912cv czy na tym układzie da się zrobić zasilacz na 1.5A?
  • #6 2908931
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Jeśli ma być to tylko 12V to może być i ten 79xx
  • #7 2908935
    Maciek Góźdź
    Poziom 18  
    Zapomniałem dodać że ten zasilacz ma byc zastosowany do wzmacniacza na tda2005.

Dodano po 4 [minuty]:

Mam jeszcze jeden stabilizator Mc7805 może on będzie dobry?
  • #8 2908946
    jony
    Specjalista elektronik
    To po co ci stabilizator. Transformator, mostek i kondensatory wystarczą
  • #9 2909004
    Maciek Góźdź
    Poziom 18  
    Mam zrobiony zasilacz z układem greca i kondensatorem 4700uf
    i wzmacniacz przy graniu mocno buczy. to co muszę zrobić aby wzmacniacz nie buczał?
  • #10 2909082
    bubu1
    Poziom 13  
    Może masz gdzieś złą masę, może kable sygnałowe nieekranowane, może transformatror źle umieszczony, jeśli buczy tylko jak głośno gra to może daj jeszcze jeden kondensator w zasilaczu. Może też wzmacniacz jest źle zmontowany. Wzmacniacze raczej nie wymagają stabilizowanego napięcia, ważne jest aby było dobrze odfiltrofane.
  • REKLAMA
  • #11 2909100
    jony
    Specjalista elektronik
    Należy zwrócić uwagę na sposób prowadzenia masy i miejsca dołączenia przewodów zasilających i masy sygnałowej.
    Kondensator filtrujący powinien być umieszczony blisko układu scalonego, tak samo kondensator odsprzedający 100nF.
    I można spróbować zwiększyć wartość kondensatora filtrującego. Choć reguły to wina masy i podłącz radiator do masy.
  • #12 2910224
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    bubu1 napisał:
    No to musisz mieć diodę Zenera i ze dwa tranzystory połączone w układzie Darlingtona i jeden rezystor.

Wystarczy zenerka, tranzystor i 2 rezystory (chyba taniej :))
  • #13 6435835
    Cojestzajete
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam.
    Ja chciałem się dowiedzieć czy owy zasilacz będzie się nadawał do zasilenia radia samochodowego 4x50W?
  • REKLAMA
  • #14 6435889
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6435900
    Cojestzajete
    Poziom 16  
    A mógłbyś wyjaśnić?
  • #16 6436197
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 6436248
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Cojestzajete napisał:
    A mógłbyś wyjaśnić?

Radio samochodowe może przy głośniejszym słuchaniu potrzebować większy prąd.Chociaż do w miarę cichego słuchania ten Twój zasilacz może się nadać
  • #18 6436289
    Cojestzajete
    Poziom 16  
    A ja właśnie bym chciał głośniej. Szukałem tu było wiele propozycji... Widziałem bardzo ładne wzmacniacze regulowane lecz koszta i zaawansowanie przerastały mnie. A co powiecie o gotowych zasilaczach np. z Allegro? Widziałem modele za 50zł i miały już po 5A. Ale ich moc wynosiła ok 60W a to chyba za mało.
  • #19 6436433
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Cojestzajete napisał:
    A ja właśnie bym chciał głośniej. Szukałem tu było wiele propozycji... Widziałem bardzo ładne wzmacniacze regulowane lecz koszta i zaawansowanie przerastały mnie. A co powiecie o gotowych zasilaczach np. z Allegro? Widziałem modele za 50zł i miały już po 5A. Ale ich moc wynosiła ok 60W a to chyba za mało.

Piszesz o radiu 4X50 Wattów,po zsumowaniu daje to 200 Wattów ogólnej mocy na wyjściu.Przy czym jest to moc idąca na głośniki(maksymalna oczywiście).Radio do wykorzystania jego pełnej mocy będzie potrzebowało będzie na pewno powyżej 200 Wattów i to sporo:są straty mocy między pobieraniem,a oddawaniem oraz samo radio na funkcjonowanie tez pobiera ileś tam prądu..Nie umiem dokładnie powiedzieć ile,jakie są to proporcje-przeszukaj wątki z dyskusjami na temat mocy/prąd zasilacza potrzebnego do zasilenia urządzenia na 12V dającego na wyjściu w sumie 200 Wattów
    Co do zasilaczy np. 5A: 5A razy 12V da Ci 60 Wattów.Za mało do,powiedzmy,podgłaśniania na max.Do pewnego momentu będzie oczywiście działać taki za słaby zasilacz prawidłowo,kwestia jak głośno się będzie słuchać tego radia.Do radia samochodowego nie jest Ci potrzebny zasilacz regulowany.Tu wystarczy najprostszy zasilacz.
  • #20 6436467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 6436580
    VCR ELEKTRONIK
    Poziom 15  
    Zasilanie Tda 2005 teoretycznie nie musi byc stabilizowane, jednak spadki ktore powstaja w czasie uderzenia basu powoduja niewielkie jego znieksztalcenia. Wiec jak kto woli, jednak 1.5A moze nie wystarczyc. Ja zasilam ten uklad zasilaczem stabilizowanym 15V 3A. Wiec kolega ktoremu buczy ten wzmak powinien moim zdaniem kupic mocniejsze trafo. Do zasilania radia 4x50W zasilacz 12V 20A. Mozna tez uzyc zasilacza od cb 13.8V 20A.
  • #22 6436711
    pudzianowski
    Poziom 28  
    VCR ELEKTRONIK napisał:
    Zasilanie Tda 2005 teoretycznie nie musi byc stabilizowane, jednak spadki ktore powstaja w czasie uderzenia basu powoduja niewielkie jego znieksztalcenia..

Moim zdaniem zniekształcenia przy silnym basie mogą powstawać wskutek zbyt małego prądu z zasilacza lub zbyt małej pojemności kondensatorów w zasilaczu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego, stabilizowanego zasilacza 12V o prądzie min. 1,5A bez użycia układów scalonych. Proponowane rozwiązania obejmują układy z diodą Zenera, tranzystorami (np. Darlington) i rezystorami, jednak zaleca się użycie gotowych stabilizatorów liniowych serii 78xx, takich jak 7812, które są tanie, łatwe w użyciu i dostępne w obudowie TO220. Stabilizatory te zapewniają stabilizację napięcia i odpowiednią wydajność prądową. W przypadku zasilania wzmacniacza na układzie TDA2005, stabilizacja nie jest konieczna, ale poprawia jakość dźwięku, eliminując zniekształcenia przy uderzeniach basu. Problemy z buczeniem wzmacniacza mogą wynikać z nieprawidłowego prowadzenia masy, złego ekranowania kabli sygnałowych, niewystarczającej filtracji (kondensatory o dużej pojemności blisko układu) lub słabego transformatora. Do zasilania radia samochodowego 4x50W zasilacz 12V 1,5A może być niewystarczający, gdyż pełna moc wymaga znacznie większego prądu (np. 20A). Wskazane jest stosowanie odpowiednio mocnych transformatorów i filtrów kondensatorowych. Gotowe zasilacze o wyższej wydajności prądowej (np. 5A) są dostępne na rynku, ale ich moc (np. 60W) może być niewystarczająca do maksymalnego obciążenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA