logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98 bez stacji dyskietek – jak sformatować dysk i uruchomić setup?

szymonek_1990 12 Sie 2006 20:40 1725 14
REKLAMA
  • #1 2909677
    szymonek_1990
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam! Mam zainstalowanego Windows'a XP, ale chce wgrać 98. I moje pytanie brzmi, jak mam sformatować dysk, jeśli nie posiadam stacji dyskietek? Czy moge zastąpić czymś inny dyskietke startową? Za porady z góry dziękuję! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2909694
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, trzeba mieć partycję z systemem FAT, może ją kolega zrobić w swoim dotychczasowym systemie. http://bootdisk.com/ - tutaj można ściągnąć dyskietki startowe. Jeśli kolega planuje mieć dwa systemy jednocześnie to może być trochę zachodu, Win98 zablokuje uruchamianie XP. Jeśli kolega będzie chciał je przywrócić, można uruchomić komuter z CD XP i uruchomić konsolę odzyskiwania, a w niej polecenie fixboot.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #3 2909695
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 877
    Z DOSu, wpisujesz w DOSie-format c: - i to wszystko :D
  • #4 2909699
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Jezeli ten windows jest niebotowalny to moze Kolega zrobic plyte botowalna lub sciagnac gotowe zestawy z programami.Polecam Hirens Boot Cd lub Ultimate Boot Cd.

jezeli windows jest bootowalny to wrzuc plyte od Xp,skasuj partycje i wrzuc te od 98

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2909700
    szymonek_1990
    Poziom 10  
    Ale jak wejść do DOS'a, jeśli nie posiadam stacji dyskietek?
  • #6 2909715
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 877
    Podczas uruchamiania systemu jest napis co nacisnąć aby uruchomić w DOS :D To zależy od płyty gł.biosu,itd.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 2909724
    szymonek_1990
    Poziom 10  
    A czy mozna dyskietke zastąpić pamięcia flash z mp3 palyer'a?
  • #9 2909726
    krzychoocpp
    Tak, o ile Twój BIOS na to pozwala.
  • #11 2909770
    szymonek_1990
    Poziom 10  
    Dzieki bardzo. Ale na razie jest na etapie tego, jak wejść do DOS'a :D
  • #12 2910132
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Czy to ma być Windows 98 czy też Windows 98SE?
    2. Czy kolega ma niewykorzystaną partycję na dysku?
    3. Proszę opisać powód, dla którego kolega potrzebuje mieć na dysku system 98/98SE? Być może nie będzie potrzeby instalowania drugiego systemu.
  • #13 2910693
    szymonek_1990
    Poziom 10  
    Ma to byc Widnows 98. Mam druga partycję D, na której zkładuje mp3 i filmy. A chce zainstalowac 98, aby zwiększyc wydajność komputera, ponieważ mój komputer jest juz nieco stary ;)
  • #14 2910713
    krzychoocpp
    Witam, moje zdanie na temat instalacji Win98 w tym wypadku jest takie: Nie jest to najlepszy pomysł. Win98 to system archaiczny z tragiczną obsługą wielozadaniowości. Sam M$ już go nawet nie wspiera. Dobrze "wykręcony" XP działa wydajniej niż 98 nawet na słabych komputerach. W dodatku Win98 urzęduje na systemie plików FAT, który jest jednym z najgorszych i najwolniejszych. To tylko moje zdanie, ale jeśli kolega chce zwiększyć wydajność, to lepiej zostać przy XP i uwydajniać go, a najlepiej rozglądnąć się za jakąś dystrybucją linuksa.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #15 2910741
    szymonek_1990
    Poziom 10  
    To jednnak chyba zostane przy XP. Kilka osób też mi tak poradziło. Dziekuję wsyzstkim za porady! Temat zamknięty

Pozdrawiwam!
    Szymon

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada system Windows XP i chce zainstalować Windows 98, ale nie ma stacji dyskietek, co utrudnia formatowanie dysku i uruchomienie instalacji. W dyskusji zaproponowano utworzenie partycji FAT w obecnym systemie oraz pobranie dyskietek startowych ze strony bootdisk.com. Alternatywnie można użyć bootowalnej płyty CD, np. Hirens Boot CD lub Ultimate Boot CD, aby uruchomić komputer i sformatować dysk. Wejście do środowiska DOS zależy od BIOS-u płyty głównej i wymaga odpowiedniego klawisza podczas startu. Możliwe jest także zastąpienie dyskietki pamięcią flash, jeśli BIOS obsługuje bootowanie z USB. Wskazano, że Windows 98 używa systemu plików FAT, a instalacja obok Windows XP może powodować problemy z bootowaniem. Ostatecznie zasugerowano pozostanie przy Windows XP ze względu na lepszą wydajność i wsparcie, a także rozważenie dystrybucji Linuksa jako alternatywy dla starszego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA