logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie telewizora Curtis do wzmacniacza Radmar 5012 przez Eurozłącze

Miszcz84 12 Sie 2006 21:02 3189 15
REKLAMA
  • #1 2909733
    Miszcz84
    Poziom 11  
    Mam stary telewizor Curtis (nie znam nazwy) i radio ze wzmacniaczem "Radmar 5012". Radio te ma opcje podlaczenia innych urzadzen, moje pytanie jest takie, czy da sie podlaczyc takowy telewizor do tego wzmacniacza, niestety nie znalazlem na tv zadnyc wyjsc ktore by to pozwalaly. Jest tylko wejscie na antene i eurozlacze.
    Prosze o rade i pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2909785
    Miszcz84
    Poziom 11  
    Pamietam ze kiedys, pare lat temu, jak bylem u kolegi mial on tv jeszcze starszego modelu niz moj i zewnetrzne glosniki podpiete (przyluotwane ?) jakos centralnie do srodka do telewizora. Niestety nie mam juz z nim kontaktu i nie wiem co on tam dokladnie zrobil. Czy takie rozwiazanie jest mozliwe ?
  • REKLAMA
  • #5 2909833
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Po co? Skoro masz wzmacniacz :D Podłączenie głośników bezpośrednio do telewizora nie da ci takiego wzmocnienia i jakości jak radmor a może uszkodzić telewizor (głos).Podłącz do radmora i będziesz zadowolony, jeżeli nie wiesz jak to zrobić to napisz ,narysuję ci i objaśnię jak to zrobić :D
  • #6 2909848
    Miszcz84
    Poziom 11  
    Ok jeszcze raz, bo sie chyba pogubilem, myslalem ze pankracy jest w bledzie, czyli moge to polaczyc poprostu przez euro zlacze ?
  • #7 2909856
    Qbuś
    Poziom 38  
    Oczywiście! Ja mam telewizor "Mitsubishi" i "Radmor 5412 połączone i dźwięk jest super :D
  • #9 2909879
    Qbuś
    Poziom 38  
    Owszem można kupić gotowy kabel ale można też zrobić samemu :D
  • REKLAMA
  • #11 2911080
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Do podłączenia potrzebny kabel Euro - cinch i to wszystko.
    Pankracy dał ci odpowiedź.W euro zawarty jest sygnał audio out.Należy go poprostu podłączyć do owego wzmacniacza.
    Dodatkowe sygnały z euro to:
    Wideo out
    Wideo in
    Audio in
    Pozdrawiam
  • #12 2911139
    Qbuś
    Poziom 38  
    Po prostu idź do sklepu z częściami RTV i powiedz o co ci chodzi lub poproś kogoś kto się troszkę zna na tym.To są żeczy tak proste że trudno jest to opisywać.Jeżeli nie masz u siebie sklepu to idż do serwisu RTV i poproś o zrobienie takowego przewodu.

Ps.Według mnie to jest pisanie postów o niczym :!:
  • #13 2914713
    Miszcz84
    Poziom 11  
    Kolejny post o niczym
    Poszedlem do sklepu wytlumaczylem oco mi chodzi i dsotalem kabel ktory z jednej strony ma euro a z drugiej zakonczony jest jednym DIN'em, sprzedawca powiedzial mi ze ten kabel przesyla w obie strony i powinien dzialac.
    Podlaczalem boa uzradzenia wlaczylem i dzwiek jest, tyle ze bardzo slabo slyszalny. Wszystko ustawoine jest na maksa a dopieor jak przyloze uchyo do glonika cos slysze.
  • #14 2914767
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Witam!
    Sprawdź wtyk DIN jak są przylutowane kable. Powinny być przylutowane do styków 3 i 5.Jak są inaczej przelutuj.
    Jeśli nadal nie będzie dźwięku lub były przylutowane do 3,5 sprawdź wtyk EURO, kable powinny być przylutowane do pinów 1(lewy k.) i 3(prawy k.)
  • #15 2918608
    Miszcz84
    Poziom 11  
    Musialem cos zle zrobic, przylutowalem tak jak napisales i po podlaczeniu kabelka glosniki bucza, nawet przy wylaczonym telewizorze

Patrzac na wtyczke kablami do tylu, kabelki sa przylutowane w euro do 2 dolnych od lewej strony
    W DIN trzymajac tak samo kablami do tylu do 2 pierwszy pinow od lewej strony
  • #16 2918749
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Zarówno we wtyku euro jak i din przy każdym pinie jest cyferka.
    Jak buczą głośniki to znaczy nie ma masy.Ekran przewodu ma być przylutowany do pina nr 4 w EURO a w we wtyku DIN do 2 (środkowy bolec).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia starego telewizora Curtis do wzmacniacza Radmar 5012 za pomocą eurozłącza (SCART). Telewizor posiada jedynie wejście antenowe i eurozłącze, które zawiera wyjście sygnału audio. Do podłączenia zalecany jest kabel Euro (SCART) - cinch (RCA), a następnie adapter cinch - DIN, ponieważ wzmacniacz Radmar 5012 posiada wejście audio w standardzie DIN. Użytkownik otrzymał kabel euro - DIN, jednak dźwięk był bardzo słaby, co wskazywało na błędne połączenie przewodów. Wskazano, że wtyk DIN powinien mieć sygnał audio na pinach 3 i 5, a masa na pinie 2 (środkowy bolec). We wtyku euro sygnały audio powinny być przylutowane do pinów 1 (lewy kanał), 3 (prawy kanał), a masa do pinu 4. Nieprawidłowe lutowanie powodowało buczenie głośników nawet przy wyłączonym telewizorze. Zalecane jest poprawne przylutowanie przewodów zgodnie z oznaczeniami pinów, co umożliwi uzyskanie prawidłowego i wzmocnionego dźwięku z telewizora przez wzmacniacz Radmar 5012.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA