logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Midland 1001Z i antena AT71 - słaby odbiór, dobry nadawanie, co sprawdzić?

silverr 12 Sie 2006 21:57 7106 7
REKLAMA
  • #1 2909914
    silverr
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak w temacie - założyłem midlanda 1001z i do tego antenę at71, mocowaną bezpośrednio do blachy na samym szczycie opla combo. Serwis stwiedził, że antena ma swr 1,4 i że jest OK.

Zauważyłem, że rozmawiając z oddalającym się ode mnie rozmówcą on słyszy mnie bardzo dobrze po przejechaniu paru km, natomiast ja muszę porozkrecać squelche i jeszcze domyślać się poprzez szumy co do mnie gada.

Przeprowadzałem dzisiaj test. Jeden mobil stał w miejscu wypozażony w radio Jaws Mk2 i Lemm1500 a drugi - mój oddalał się w lini mniej lub bardziej prostej (dla przypomnienia Midland 1001Z i AT71)

Po 6,5 km stwierdziłem że nie jestem w stanie zrozumieć co nadaje do mnie mój kumpel, a on natomiast słyszał mnie bardzo czytelnie.

W drugim etapie testu zamieniliśmy się antenami - efekt był podobny, tylko przestałem go rozumieć trochę wcześniej - po około 5 km.

Niestety nie miałem trzeciego radia, które mógłbym podłączyć do mojej anteny i sprawdzić odbiór z tamtej odległości (6,5km)

Jakieś pomysły? Dochodzę do wniosku że Midland jest wyjątkowo cieniutki i chyba się go pozbędę...
  • REKLAMA
  • #2 2910472
    mirrek23
    Poziom 12  
    a bawiłeś się rf-gain'em :?::D

bo on obniza czułość radia jak go źle ustawisz :D

a 6 km to nawet dobry wynik :|
  • REKLAMA
  • #3 2910594
    Jacuś I
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    mirrek23 napisał:
    a bawiłeś się rf-gain'em :?::D

bo on obniza czułość radia jak go źle ustawisz :D

a 6 km to nawet dobry wynik :|

Kolega oczywiście żartował z tym dobrym wynikiem... rzeczywiście rfgain może być ustawiony na najmniejszą czułość i tu innego powodu jak narazie nie widzę, pod warunkiem, że wcześniej przy tym radyjku nie było grzebane!
  • #4 2910647
    silverr
    Poziom 11  
    Radyjko kupiłem pod koniec lipca, nie upadło, nie grzebałem w nim - nie czuję takiej potrzeby, rf-gainem nauczyłem się posługiwać.

6,5 km to wynik osiągnięty przy maxymalnych szumach, tzn: żadnego tłumienia rf-gainem i squelchami.

Zaznaczę jeszcze, że oba mobile znajdowały się na lekkich wzniesieniach.
  • REKLAMA
  • #5 2910683
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    może być słabo zestrojony odbiornik (o innych przyczynach nie wspomnę ;))... niedokładnie zestrojone filtry w p.cz. odbiornika i czułość znacznie spada. wydaje mi się, że bez wizyty u jakiegoś serwisanta się nie obejdzie, bo do zestrojenia odbiornika trzeba mieć aparaturę albo przynajmniej doświadczenie ;))
  • #6 2912435
    silverr
    Poziom 11  
    Właśnie jestem po kolejnym teście. Stojąc prawie w tym samym miejscu ( jeden kilometr bliżej drugiego mobila ) podłączyłem ręcznego Yosana do mojej anteny mobilowej. Odbierałem mojego rozmówcę trochę silniej i trochę wyraźniej, nie mniej jednak jestem zdegustowany tym, że pomiędzy antenami AT71 i LEMM-1500 zasięg ograniczony jest do max 6 km. Trochę się zastanawiam też nad mocą nadawania mojego rozmówcy....

Przed chwilą poprawiłem zmasowanie anteny w mobilu.

Czy coś jeszcze moge zrobić?
  • #7 2916180
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Wyłączałeś silnik podczas testu ? Chodzi mi o to, czy czasami zakłócenia od instalacji nie przeszkadzają ci w odbiorze.
  • REKLAMA
  • #8 2919035
    silverr
    Poziom 11  
    Zakłucenia z silnika nie mają wpływu na odbiór. Szumy przy włączonym i wyłączonym silniku są takie same....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował radio CB Midland 1001Z z anteną AT71 zamocowaną na dachu Opla Combo. Pomiar SWR anteny wykazał wartość 1,4, co jest uznane za poprawne. Problemem jest słaby odbiór sygnału – rozmówca oddalający się słyszy nadawcę wyraźnie nawet po kilku kilometrach, natomiast użytkownik musi zwiększać czułość (squelch) i mimo to odbiór jest zaszumiony i nieczytelny. Testy porównawcze z innym radiem (Jaws Mk2) i anteną (Lemm1500) wykazały podobne ograniczenia zasięgu odbioru do około 5-6,5 km. Użytkownik wykluczył wpływ zakłóceń z instalacji samochodowej (silnik włączony/wyłączony nie zmienia poziomu szumów). Podejrzewa się możliwe problemy z czułością odbiornika lub niedokładnym strojem filtrów w paśmie pośrednim, co może wymagać profesjonalnej regulacji serwisowej. Poprawiono także uziemienie anteny, jednak problem pozostał. Wskazano również, że niewłaściwe ustawienie RF-gain może obniżać czułość odbioru, ale użytkownik potwierdził prawidłową obsługę tego parametru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA