logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo VHR-7100EE - kaseta nie wchodzi, capstan nie działa po wymianie pasków

fachman 26 Cze 2003 16:59 2713 19
REKLAMA
  • #1 264826
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Bolała go kaseta która została w środku. Po wyciągnięciu wymieniłem oba paski i przeczyściłem Mode Switch. Oczywiście zdejmowałem cały plastik z napędem windy i samą windę. Ustawiłem INITIAL zgodnie z DS6-7, potem zazębiłem ślimak i doprowadziłem dolną zębatkę do znacznika i po włożeniu kasety normalnie wjechała, opasała bęben ale capstan nie ruszył a kaseta wyjechała z powrotem. Teraz jej nie pobiera wcale, wchodzi na jakieś 2cm i z powrotem. Widać tylko że przez moment przy wkładaniu błyśnie symbol kasety na wyświetlaczu. Gdzie popełniłem błąd? czy VCR jest chory na coś jeszcze innego?
  • REKLAMA
  • #2 264854
    juliusnemo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    starannie ustaw przełącznik pozycji i najlepiej dać nowy bo po obiawach jest żle ustawiony switch mode a stary po czyszczeniu i smarowaniu nie zawsze dobrze chodzi .
  • #3 264889
    fachman
    Ustawiłem od nowa po raz drugi i identyczny efekt: za pierwszym razem ładuje i wywala a potem to już tylko wywala kasetę. Może to i przełącznik.
  • #4 265025
    Erazor
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Na dolnej zębatce są dwa znaczniki łatwo o pomyłkę.
  • #5 265095
    fachman
    Najpierw ustawiam na trójkąt a po obrocie na dziurkę (wtedy promień trójkąta jest prostopadły do zębatki i chyba robię to dobrze?) Niejasny jest dla mnie opis przejścia z INITIAL, po ustawieniu Mode i tarcz na znaczniki trzeba założyć ślimak i ustawić doone kółko na ten pierwszy znacznik i tak robię, ale czy w tym momencie włączamy vcr czy jeszcze przedtem zazębiamy i ustawiamy na drugi znacznik, bo ja tak właśnie robię, już dwa razy i identyczny efekt.
  • REKLAMA
  • #6 265130
    kbgzm
    Poziom 12  
    wprowadź kasetę ręcznie i sprawdź koła od spodu mechanizmu,
    ten mechanizm najlepiej ustawiać na załadunku.
  • #8 265160
    fachman
    Wg tego postu właśnie ustawiam,
    ręcznie ładuje się bez większych problemów, próbowałem dalej ręcznie opasywać bęben i kręcić aż do oporu, ale po takim zabiegu vcr się wyłącza po kilku sekundach sam, a jak wcisnę PLAY to od razu się wyłączy a capstan ani nie drgnie. Widzę że MS jest do wymiany, zobaczymy co ta wymiana wniesie nowego, w międzyczsie dowiedziałem się że ten typ miał problemy z przewijaniem, jeszcze przed tym jak połknął kasetę.
  • REKLAMA
  • #9 265199
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Skoro capstan nie startuje ,sprawdz jeszcze profilaktycznie czy nie jest zatarty na panewkach ,lub czy wylany elektrolit z elki nie przeżarł ścieżki na capstanie (podobnie jak w Sharpach).
  • #10 265302
    mactu
    Poziom 11  
    Posiadam dodatek "serwisu elektroniki" z opisanym mechanizmem P88 i P89. Jeśli jestes zainteresowany moge przesłać skany-miałem ten sam problem i opis z rysunkami pomogły!! Problem z przewijaniem mogą być związane z listwą napędzania zespołu opasywania taśmy (brak smaru), wiadć ją po zdjęciu mechanizmu kieszeni kasety poniżej talerzy przesuwa się na boki.
  • #11 265829
    fachman
    Lektura tego DS obnaża wydawcę, u nich windę trzeba zakładać już po ustawieniu zespołu ładowania na INITIAL, a w innym miejscu prawidłowo pokazują marker małego koła do zakładania windy, słowem brakuje w ich opisie punktu 5 z opisu Oldboya: zazębienia i obrócenia zębatki na drugi marker (w moim przypadku jest to mechanizm z jednym silnikiem do załadunku i opasania, ma drugi otwór w podstawie z którym ma pokryć się otwór w małym kółku, ale jednocześnie trójkąt przyjmuje wtedy pozycję jak opisał Oldboy)
    W tym punkcie 5 jest mała niescisłość: do zazębienia dużej zębatki ze ślimakiem trzeba ją obrócić ccw o około 2 zęby. Czy to oznacza że najpierw należy silnik obrócić o 2 pełne obroty i wtedy zazębić, czy też od razu obrócić mduże kółko ccw i zazębić? bo ja próbowałem i tak i tak -bez efektu w obu przypadkach.
    No i jeszcze jedna rzecz wylazła: był klejony plastik w dźwigni wykonawczej (to taki plastikowo-metalowy element, plastik jest na ościezwiązany z blaszką). Jeśli przy klejeniu powstało jakieś przesunięcie to może od tego mam ten efekt?
    No i najważniejsze: podstawienie Mode Switch nic nie wniosło (używany, ale wyjęty z działającej sztuki).
    I co wy na to?
  • #12 265892
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Z moich doświadczeń wynika że windę można założyć zarówno w pozycji mechanizmu INITIAL czyli stop z załądowaną kasetą jak i w pozycji bez kasety. Najważniejsze jest odpowiednie sprzęgnięcie mechanizmu z Mode Switch. Spróbuj bez windy ręcznie ustawić mechanizm na pozycję INITIAL dwa otwory w kołach powinny się pokrywać z otworami na metalowych osłonach. Następnie włącz magnetowid do sieci. Na wyświetlaczu powinien być symbol taśmy. Wciśnij EJECT . Mechanizm wykona ruch wyrzucania kasty i zatrzyma się. Wyłącz magnetowid. Wtedy dopiero załóż windę. Znacznik na małym kole powinien być w pozycji najbliższszej do liniowej zembatki windy Znacznik ten powinien pokryć się z kreską na liniowej zembatce (ostatni ząb) windy.
    W tych mechanizmach jeszcze urywała się oś do trzymania się jednego hamulca. Sprawdź to.
  • #13 266202
    Erazor
    Poziom 13  
    Tą dzwignie hamulca na pewno ma złamaną bo miał problemy z przewijaniem,jesli idzie o składanie windy ja też tak składam ten model,powodzenia w naprawie .
  • #14 266478
    fachman
    Mechanizm mam na 100% ustawiony dobrze. Co ciekawe pierwszy raz po rozebraniu i ponownym ustawieniu mechanizmu taśma wjeżdża i opada, ale żaden talerzyk nie drgnie i zaraz kaseta wyjeżdża a taśma oczywiście pozostaje wśrodku bo talerzyki stoją. I znowu ciekawy efekt: gdy taśma wyjedzie do końca cofa się o 1cm do środka, po czym znowu wyjeżdża do końca i tak już zostaje. Ponowne włożenie kasety to już tylko wjazd na kila cm i błyskawiczny powrót. Włożenie kasety podaje napięcie i na moment zapala symbol kasety. Jak to wszystko zebrać do kupy i wytłumaczyć?
  • #15 266773
    andmak
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Uważam mimo wszystko że mechanizm żle ustawiony w stosunku do mode switch.Spróbój może troche odbiec od znaczników może gdzieś jest przesunięcie na kołach.Tak miałem różnice dwóch,trzech zębów od prawidłowego ustawienia.
  • #16 266871
    fachman
    W sumie to nie próbowałem sposobu -->artjab, zazębiałem ręcznie, ale na Mode postawiłem nawet czerwoną kropkę aby bez zdejmowania nożna było rozpoznać położenie i wszystko się zgadza! Mode, Rozrząd i małe kółko windy. Po załadunku duże kółko także prawidłowo się wyzębia! Chyba mam coś wygięte albo przyblokowane, bo żadnego połamanego plastiku nie stwierdziłem. No i sprzęt mógł być grzebany przed tym jak trafił do mnie.
  • REKLAMA
  • #17 267045
    Kibic
    Poziom 12  
    Wszyscy mają racje,ale gdzieś jest za duży pobór prądu i dlatego przerywa następne operacje jakie powinien wykonać vcr
  • #18 267186
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Może masz źle ustawioną windę w stosunku do reszty. Switch może być dobrze ustwiony. Nie wiem czy to Ci pomoże ale spróbuj ustawić windę tak : podnieś windę i ręcznie pokręć mechanikę tak abyś widział i zatrzymał się w pozycji kiedy mechanizm będzie chciał wyciągnąć taśmę. Jak drgnie wyciąganie to lekko powróć jakby było tuż przed wyciągnięciem. Następnie opuść windę do pozycji dół i w takiej pozycji opuść całość i połącz z zębatką napędową. Gdyby po połączeniu winda lekko unosiłą się do góry to musisz ponownie ją zazębić naciągając np. o 1 ząbek połączenie windy z napędem. Jeśli dobrze połączysz to winda będzie na dole a mechanizm w połażeniu do wyciągnięcia taśmy. Potem oczywiście trzeba sprawdzić na " sucho " ręcznie cały cykl mechaniki. Jeśli będzie szło gładko podłącz napięcie i spróbuj. Kilkakrotnie taki sposób pozwolił mi prawidłowo ustawić mechanikę.
    powodzenia
    pozdrawiam
    8)
  • #19 267299
    fachman
    Ja podejrzewma maleńką blaszkę z przymocowanym na oście do niej plastikiem. To ten detal może się blokować, służy on do wyrzucenia kasety, jak ją raz wyrzuci to się chyba blokuje i nie chce jej drugi raz połknąć. Rozebranie całości odblokowuje go aż do następnego wyrzutu. Muszę się nad tym zastanowić i przyjrzeć się bliżej.
  • #20 273111
    fachman
    Skończyło się na autoryzowanym serwisie. A był to brak przejścia na złączu, sygnał z jednej z nóg ModeSw nie docierał do procka.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył magnetowidu Sanyo VHR-7100EE, w którym po wymianie pasków i wyczyszczeniu przełącznika trybu (Mode Switch) kaseta nie była prawidłowo pobierana, capstan nie działał, a kaseta była wyrzucana natychmiast po włożeniu. Użytkownik prawidłowo ustawił mechanizm na pozycję INITIAL zgodnie z dokumentacją DS6-7, zazębiał ślimak i ustawił dolną zębatkę na znacznik, jednak capstan nie uruchamiał się, a kaseta była wyrzucana. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność precyzyjnego ustawienia przełącznika trybu, możliwą konieczność jego wymiany, oraz na dwa znaczniki na dolnej zębatce, które łatwo pomylić. Zalecano ręczne wprowadzanie kasety i sprawdzenie kół zębatych od spodu mechanizmu, a także dokładne sprzęgnięcie mechanizmu windy z przełącznikiem trybu. Wskazano na możliwość uszkodzenia lub zablokowania małej plastikowo-metalowej dźwigni wykonawczej odpowiedzialnej za wyrzut kasety, co może powodować blokadę pobierania. Zwrócono uwagę na potencjalne problemy z capstanem, takie jak zatarty łożysk lub uszkodzone ścieżki na płytce. Wskazano również na możliwe złamanie osi hamulca, co jest typowe dla tego modelu. Ostatecznie problemem okazał się brak sygnału z jednej z nóżek przełącznika Mode Switch do procesora, co wymagało naprawy w autoryzowanym serwisie. Dyskusja zawierała także szczegółowe instrukcje dotyczące prawidłowego ustawienia mechanizmu windy i zazębienia kół zębatych, w tym korekty położenia o kilka zębów, aby zapewnić prawidłową pracę mechanizmu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA