logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE T630 - brak zasięgu w Simplus, mimo pełnych kresek, opóźnione SMSy

Kukiz18 14 Sie 2006 21:24 966 6
REKLAMA
  • #1 2915896
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Dzień dobry. Mam tel T630 kupilem go ok 2 miesiace temu, na poczatku wszystko ylo ok ale teraz wydaje mi sie ze coraz gorzej jest z zasiegiem w simplusie. W idei jest ok ale w simplusie bardzo czesto pisze mi "Tylko alarmowe" pomimo tego ze niekiedy sa 3 kreski zasiegu.

Bywa roznie niekiedy jest jedna kreska i pisze PL -PLUS i da sie dzwonic a niekiedy wlasnie tak jak wyzej jest albo brak albo nawet 4 ale dalej pisze "tylko alarmowe" i nie da sie dzwonic

czego to moze byc przyczyna i co mozna z tym zrobic? nie chce zmieniac sieci na orange ale jest coraz gorzej. ostatnio nawet sms przychodza opuznione:(

prosze o jakies wskazowki
  • REKLAMA
  • #2 2915971
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Może tak: bez sprzętu i wiedzy nic nie zrobisz. Więc jeśli nie masz np. Tornada [500 pln] i HotAir [350 pln] to odpuść sobie i zanieś telefon do serwisu. Sam jeszcze bardziej popsujesz.

Ale jeśli masz sprzęt to już Ci mówię co ja bym zrobił: najpierw wgranie pełnego softu. Jesli to nie pomoże to grzanie PA i diplexera. Jeśli nadal nic to wymiana PA.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #3 2917398
    kubigsm
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Ja bym na początek sprawdzil czy jest przejscie na konektorze antenowym (jezeli nie ma zrob zworke), czesto przez niego jest słaby zasieg.
  • #4 2918269
    Kukiz18
    Poziom 21  
    kubigsm napisał:
    Ja bym na początek sprawdzil czy jest przejscie na konektorze antenowym (jezeli nie ma zrob zworke), czesto przez niego jest słaby zasieg.

a czy ta zworke dam rade sam zalozyc? czy tez potzeba specjalistyczny sprzet?
  • REKLAMA
  • #5 2918859
    kubigsm
    Poziom 16  
    do zworki trzeba kawalka kabelka i lutownicy
  • #6 2919042
    Kukiz18
    Poziom 21  
    a moglbys mi podeslac jakies zdjecie gdzie ona dokladnie jest i coze soba zlutowac? i wogole jak myslisz czy to cos da? i czy moge uszkodzic telefon przez zlutowanie tych 2 stykow? bo skoro fabrycznie nie bylo to zwarte to chyba nie powinno prawda?
  • REKLAMA
  • #7 2919519
    kubigsm
    Poziom 16  
    konetor antenowy - jest to taki spory pozlacany element, blisko złacza anteny. poprzez ktory idzie sciezka od anteny do elektroniki. Fabrycznie jest przejscie, ale nieraz sie psuje i przejscia nie ma, dlatego trzeba zrobic zworke miedzy nozkami konektora.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson T630 użytkowany w sieci Simplus wykazuje problemy z zasięgiem – mimo widocznych kresek sygnału pojawia się komunikat "Tylko alarmowe", co uniemożliwia wykonywanie połączeń. W sieci Idea problem nie występuje. Dodatkowo występują opóźnienia w odbiorze SMS-ów. Przyczyną może być uszkodzony konektor antenowy, który łączy antenę z elektroniką telefonu. Fabrycznie konektor powinien mieć przejście, jednak może ono ulec przerwaniu, co powoduje słaby zasięg lub jego brak. Rozwiązaniem jest wykonanie zworki lutowanej między nóżkami konektora antenowego, co wymaga lutownicy i kawałka przewodu. Alternatywnie, jeśli użytkownik dysponuje odpowiednim sprzętem serwisowym (np. Tornado, HotAir), można spróbować wgrania pełnego oprogramowania, podgrzewania elementów PA i diplexera lub wymiany PA. Bez specjalistycznego sprzętu i wiedzy zaleca się oddanie telefonu do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA