logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 Nie działają słuchawki i "0" --Nowa taś

comin 14 Sie 2006 21:29 1244 6
REKLAMA
  • #1 2915910
    comin
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Wlutowałem dość często padającą taśmę klawiatury w Nokia'i 7650.
    Przed tą operacją nie działały przyciski słuchawki zielonej, czerwonej i zero.
    Po wlutowaniu nowej taśmy jest to samo. Zmieniłem klawiaturę z dobrze działającej 7650 i tak samo, jednak przyciskając wtyk tej taśmy przy klawiaturze i jednocześnie energicznie wciskając zero oraz słuchawki parę razy "zaskoczyło"
    Co jest?
  • REKLAMA
  • #2 2915935
    gainergsm
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    a nie masz oberwanego gniazda na płycie głównej sprawdz ja cos takiego kiedyś miałem.
  • REKLAMA
  • #3 2916798
    comin
    Poziom 21  
    rzeczywiście, trochę jest obłamane (dokładnie kawałek plastiku, ale gniazdo wygląda całkiem normalnie)
    Dużo roboty jest przy wlutowywaniu takiego gniazda?
  • #4 2916843
    gainergsm
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    zależy od twoich zdolności,nie pamiętam dokładnie jak tam jest ale jak jest możliwość to grzej hotem od spodu aby nie uszkodzić gniazda,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2916844
    comin
    Poziom 21  
    STOP -cofnij, żle!
    Miałem na myśli gniazdo na klawiaturze, ale to nie wchodzi w grę bo sprawdzam na innej klawiaturze i jest to samo. Poza tym na płycie głównej nie ma gniazda! Tylko ścieszki do których się lutuje taśme!

------------Jeszcze śpię-------------
  • REKLAMA
  • #6 2920018
    matacz1
    Poziom 16  
    witam
    to ewidentna wina tasmy
    uwiez
    bo zapewne kupiles te na allegro
    sam montowalem takie tasmy na 10tasm 9 ma zazwyczaj zimne luty
    ja zawsze przelutowywalem sobie jeszcze gniazdo z oryginalnej starej tasmy na ta nowa i bylo po klopocie zakladajac ze dobrze wluowales tasme w plyte fona
    pozdroo
    matacz
  • #7 3002631
    comin
    Poziom 21  
    Cytat:
    to ewidentna wina tasmy

druga taśma i (akurat!) ta sama przyczyna?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Nokia 7650 występuje problem z niedziałającymi przyciskami słuchawki zielonej, czerwonej oraz "0". Po wymianie taśmy klawiatury problem pozostał, a nawet po zamianie klawiatur na sprawne urządzenia. Podejrzenie padło na uszkodzone gniazdo na płycie głównej, jednak okazało się, że na płycie nie ma gniazda, a taśma lutowana jest bezpośrednio do ścieżek. Uszkodzenie plastiku przy gnieździe klawiatury zostało zauważone, ale nie jest to przyczyną problemu. Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest wada taśmy, często spotykana w taśmach kupowanych na aukcjach internetowych, gdzie zimne luty powodują brak kontaktu. Zaleca się przelutowanie gniazda z oryginalnej taśmy na nową, pod warunkiem prawidłowego wlutowania taśmy do płyty głównej. Problem powtarza się nawet przy drugiej zakupionej taśmie, co potwierdza wadę fabryczną lub montażową taśmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA