logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-32S40 - bezpiecznik pali się po podłączeniu zasilania, co robić?

maszynista 15 Sie 2006 06:09 3165 30
REKLAMA
  • #1 2916685
    maszynista
    Poziom 11  
    mam taki problem z tym tv bo juz byl dwa razy w naprawie.
    po wlozeni wtyczki pali bezpiecznik,a jezeli plyta zasilania
    jest odlaczona od reszty jest wszystko wporzatku
    widac ze wczesniej byly wymieniane elementy
    r607,ic601,ic622, na plycie zasilania.
    jezeli jest to mozliwe to chcialbym prosic o pomoc w uruchomieniu tego tv,
    bo juz stracilem zufanie do servisow.
    bede bardzo wdzieczny za pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 2916701
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam
    Nie podajesz który bezpiecznik pali, czy jest to sieciowy czy też zasilający np. blok wysokiego napięcia. Zrozumiałem iż jest to bezpiecznik zasilający płytę główną. Pnieważ piszesz, że pałi po włożeniu
    wtyczki - której ?
    Zasilacz to przetwornica czy transformator ?

Dodano po 37 [sekundy]:

Witam
    Nie podajesz który bezpiecznik pali, czy jest to sieciowy czy też zasilający np. blok wysokiego napięcia. Zrozumiałem iż jest to bezpiecznik zasilający płytę główną. Pnieważ piszesz, że pałi po włożeniu
    wtyczki - której ?
    Zasilacz to przetwornica czy transformator ?
  • #3 2920198
    maszynista
    Poziom 11  
    Witam i bardzo ci dzienkuje za chec mi pomocy.
    wracajac do tematu to wogule w tym tv jest tylko jeden bezpiecznik,i
    znajduje sie na plycie ktora nosi nazwe power supply.
    przepraszam za moje slownictwo ale dawno juz jego nie uzywalem,
    czlowiek ktory przestaje pisac ,zaczyna popelniac bledy
  • #4 2923492
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Power supply czyli chodzi o blok zasilacza. Jak tak to sprawdz tranzystor kluczujacy w przetwornicy (czyt. zasilaczu). Ale najpierw zaopatrz sie w schemat bo tak to bedziemy go naprawiac miesiac (pod warunkiem ze bedziemy odpowiadac codziennie).
    Pozdrawiam
  • #5 2923509
    maszynista
    Poziom 11  
    Dzieki tobie gabik za odpowiedz na moj problem
    co do shematu to go posiadam ,ale ja jestem tylko poczatkujacym
    amatorem elektroniki,i prosil bym o bardziej szczegulowe info a jak trzeba to ci przesle schemat ,a tak nawiasem to go sciagnolem z tej strony
    to narazie i czekam na pomoc .
  • #6 2929942
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam
    Teraz już wiadomo więcej o TV, więc należy spradzić waszystkie elementy wzasilaczu np. filtr przeciwzakłóceniowy, tranzystor mocy
    diody w mostku prostowniczym, kondensator filtrujący napięcie sieciowe.
    Oczywiście po wyłączeniu z sieci - omomierzem, bo jezeli nie psiadasz przyrządu to raczej nie naprawisz.

Ale życzę powodzenia
  • #7 2929990
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Sprawdź napięcia przetwornicy po odpięciu jej od płyty głownej +B, 9V i styb 5V.
  • REKLAMA
  • #8 2932890
    maszynista
    Poziom 11  
    dzieki bzikk za podpowiedz na moj problem ,
    tak jak radziles sprawdzilem napiecia i tylko mam styb 5V,
    i co bys radzil dalej poczontkujacemu elektronikowi,
    prosil bym o podpowiedz.
  • #9 2933545
    bzikk
    Poziom 32  
    Pod B+ podepnij obciążenie czyli żarówke 230V 60W i zobacz czy wywali bezpiecznik czy żarówka zaświeci.
  • #10 2936312
    alkoj
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Kolega bzikk ma rację : przynajmniej zawęzi to zakres poszukiwań usterki do płyty zasilania jeśli nie spali bezpiecznika przy oobciążeniu żarówką. Dodatkowo może okazać się ,że przy poprzednich naprawach nie zauważono 'zimnego lutu' czyli złego połączenia na płytce i usterka sie powtórzyła. Dotyczyć to może płyty zasilania lub układu linii przy trafopowielaczu. Dodaję to jako moją sugestię przy dalszej części naprawy.Wiadomo, że trzeba też poszukać przyczyny , a nie tylko skutku.

Pozdrawiam
  • #11 2943364
    maszynista
    Poziom 11  
    witam

bzikk zrobilem tak jak kazales ,bezpiecznik jest dobry a zarowka nawet nie mrubnie.Czekam na dalsze twoje instrukcje.

dowidzenia
  • REKLAMA
  • #12 2943453
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Kolego maszynisto. Obawiam się,że zle podpiołeś tą żarówkę. Musisz zrobić przerwę w obwodzie +B za diodą(wcześniej sprawdz czy dioda nie jest zwarta) i podpiąć żarówkę,a drugi koniec podłączyć do masy po wtórnej stronie przetwornicy. Ale usterki szukałbym raczej po stronie pierwotnej.
  • #13 2954370
    maszynista
    Poziom 11  
    witam wszyskich chetnych mi pomoc

po dluszej przerwie zbieram sie do roboty,
    po dokladnym ogledzinach plyty znalazlem tak jak na moje oko
    uszkodzony elektrolit o wartosci 22mf/450v, postanowilem go wimienic i nic takiego nie by sie nie stalo ale pododlaczeniu plyty do reszty ,znowu sie z palil bezpiecznik ,i wyglada ze ten kondesator tez jest znowu walniety.i juz sam niewiem co mam dalej robic ,tak sobie mysle ze trzeba mnie prowadzic tak jak male dziecko z roczke,chyba ze sie podam ale narazie nie w chodzi to wrachube.

potrzebuje pomocy,
  • #14 2954511
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Napisz coś więcej. Co tam jest w tej przetwornicy.
  • #15 2954512
    bzikk
    Poziom 32  
    Jakie oznaczenie ma ten kondensator na płycie??
  • #16 2954814
    maszynista
    Poziom 11  
    kondesator ma oznaczenie c629 i znajduje sie po stronie hot.
  • #17 2954932
    bzikk
    Poziom 32  
    Zadam tobie jedno pytanie czy 2SK2845 jest sprawdzony??
  • #18 2955533
    maszynista
    Poziom 11  
    nie sprawdzalem go ,a propo ma go sprawdzac jak normalny tranzystor
    dzieki za od zew bzikk
  • #19 2955617
    bzikk
    Poziom 32  
    Sprawdź omomierzem czy niema zwarcia! Oczywiście wylutuj go!
  • #20 2956144
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Witam.
    Gdyby Q621 był uszkodzony nie było by 5Vstby, a pisał poprzednio, ze jest ok.
    Jedynym powodem uszkodzenia?? C629 mogą być zwarte diody D621, ale wtedy nie będzie 5V.
    Ogólnie nic tu nie gra, zwarcie nietruno znaleźć i przeciętnie zdolny serwisant z odrobiną praktyki powinien sobie poradzić z tym zasilaczem.
    Tymczasem autor wspomina, że nie wierzy już serwisom, czyli sprzęt zaliczył co najmniej 2.
    Zasilacz konstrukcyjnie zbliżony do AE4, z ta samą wadą - brak zabezpieczenia +B przed zwarciem i leci wszystko wtedy.

Podejrzewam, że klient usłyszał, że do wymiany trafopowielacz, HOT, pół zasilacza - koszty sobie wyobraźcie, i nie może uwierzyć, że nowy SONY może się tak popsuć. A serwisy to jedynie naciągacze.
    Choć jestem skłonny do pomocy w przeróżnych przypadkach, w tym akurat uważam, że to do niczego nie doprowadzi. A na pewno nie ograniczy kosztów.
    Obym się mylił.
    Powodzenia w każdym razie, decyzja co dalej robić i tak należy do właściciela.
  • #21 2957715
    maszynista
    Poziom 11  
    dziekuje dla mirex za zainteresowanie mojm problebem,
    jak slusznie zuwazyles ze didy niemoga byc zwarte bo niebedzie 5v i na wszelki wypadek sprawdzilem sa ok
    co do kondesatora to morze byl trefny,a tranzystor sprawdzilem tak jak kazal bzikk i jest dobry a tak na boku to nie mysle zabardzo o kosztach,
    bo servis juz mnie naciognal moze nie servis tylko ci co naprawiaja .
    a ja chce naprawic ten tv i to sam ,nawet jezeli zajmnie mi to nawet lata
    bo dostalem lutownice imernik na urodziny haha.
  • #22 2959397
    mirex
    Poziom 43  
    Ok. Możemy spróbować. Jak stracę cierpliwość to powiem.
    Schemat, miernik, lutownica i dobre chęci to już coś, ale nadal mało.
    Trzeba jeszcze umieć przeczytać te rysunki, pomyśleć i wyciągnąć wnioski.

Na początek odłącz zasilacz od płyty głównej i sprawdź czy wszystkie elementy ruszane przez, naprawiaczy, jak mówisz, zgadzają się ze schematem. R617 powinien być oryginalny, bezpiecznikowy 0,5W. Podaj czy na płycie masz jeden kondensator C607, czy 606 też jest.

Nastepnie miernik i sprawdzasz wszystkie diody i tranzystory /zwarcia, przerwy/. Jeśli podejrzane, wylutowujesz i jeszcze raz sprawdzasz. To samo z pozostałymi elementami.
    To dotyczy zasilacza głównego. Zasilacz stby możesz sobie odpuścić bo działa. C629 może wlutowałeś odwrotnie i spuchł, bo nie wiem jakie inne wady można ocenić "na oko".

Pisz co osiągnąłeś, nie włączaj, podam dalej co i jak!
  • #23 2960822
    maszynista
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz

kondesatory mam obydwa tylko nie r617 umnie
    moze podlesle ci shemat ze bys troszke zerknal,a ja w tym czsie bede
    sprawdzal reszte ,i prosze o wyrozumialosc ,tak na marginesie to troche czytam chematy,tylko ta analiza zabardzo mi nie jdzie
  • REKLAMA
  • #25 2964338
    maszynista
    Poziom 11  
    dzieki mirex za odpowiedz ,ale czegos tu nie rozumiem
    bo na mojej plycie istnieje puste miejsce na rezystor R617
    ale tam nie widac zeby ktos to ruszal czyli jest to jak z automatu zalane
    a tak na marginesie to w mojm schemacie tez ten rezystor nie jstnieje.
    schemat mam z tat.
    to narazie
  • #26 2967244
    mirex
    Poziom 43  
    Witam. Moja wina, chodzi oczywiście o rezystor bezpiecznikowy R607. Nie wiem w tej chwili czy źle spojrzałem na schemat, czy źle napisałem.
    Jak posprawdzasz wszystko, odezwij się. Jeśli nie znajdziesz ewidentnie uszkodzonych elementów napiszę jak uruchomić zasilacz i co sprawdzać dalej.
  • #27 2981755
    maszynista
    Poziom 11  
    hej z tamtej strony,mirex przepraszam ze tak to dlugo trwa a le jestem ku
    koncowi ,mam prosbe czy mozesz mi do radzic jak mam sprawdzic uklad
    ic601 bo mi wyglada to jak dwa tranzystot npn ale nie bardzo rozumiem
    co wedlug shematu znaczy ten symbol miedzy E a B.
    czekam na odpowiedz od ciebie.
  • #28 2982664
    mirex
    Poziom 43  
    Witam.
    Tak jak na schemacie, miedzy emiterem a bazą są szerego dioda zenera i zwykła dioda. Razem dla miernika stanowią przerwę, w związku z tym złacze to zachowuje się jak zwykły tranzystor.
  • #29 3021550
    maszynista
    Poziom 11  
    witam cie mirex
    przepraszam bardzo ze tak dlugo nie odpowiadelem ,bylo troche problemow mam nowy ic601 bo wygladal na padniety, a tak pytanko na boku czy jeszcze masz troche sil aby mi pomuc.
    jezeli tak to prosze cie o dalsze rady w rozruchu tego zasilacza.
    czekam na wiadomosc.
  • #30 3037600
    kamil_tel
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    a próbowałeś wymienic pozystor(od rozmagnesowania kineskopu,najczęsciej biały i jest w zasilaczu tuz przy wtyczkach sieci)?to bardzo czesty przypadek i przyczyna palącego sie bezpiecznika.pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sony KV-32S40, w którym po podłączeniu zasilania pali się bezpiecznik na płycie zasilacza (power supply). Użytkownik zgłaszał już dwie naprawy, wymienione były elementy takie jak R607, IC601, IC622. Bezpiecznik jest pojedynczy i znajduje się na płycie zasilacza. Wskazano konieczność sprawdzenia elementów zasilacza, w tym filtra przeciwzakłóceniowego, tranzystora kluczującego (np. 2SK2845), diod mostka prostowniczego, kondensatorów filtrujących (m.in. C629, C607, C606) oraz rezystora bezpiecznikowego R607. Zalecano pomiary omomierzem po odłączeniu zasilacza od płyty głównej, testowanie napięć przetwornicy (+B, 9V, 5V standby) oraz obciążenie linii +B żarówką 230V 60W w celu zawężenia zakresu usterki. Wskazano również na możliwość występowania zimnych lutów lub uszkodzeń elementów po stronie pierwotnej zasilacza. Użytkownik posiada schemat i miernik, jednak jest początkującym elektronikiem i prosi o szczegółowe wskazówki. W toku dyskusji zasugerowano wymianę uszkodzonego kondensatora elektrolitycznego 22µF/450V (C629), sprawdzenie tranzystora 2SK2845, diod D621 oraz rezystora R607. Podkreślono, że uszkodzenie może być trudne do zlokalizowania, a serwisy mogły nie wykryć przyczyny, co powoduje powtarzające się awarie. Użytkownik deklaruje chęć samodzielnej naprawy, posiada lutownicę i miernik, prosi o dalsze instrukcje dotyczące testów i diagnozy zasilacza. Wskazano, że układ zasilacza jest konstrukcyjnie podobny do modelu AE4, z brakiem zabezpieczenia linii +B przed zwarciem. Wskazano także na symbolikę elementów w schemacie, np. układ IC601 zawierający tranzystory z diodami zenera i zwykłymi diodami między emiterem a bazą. Ostatecznie użytkownik wymienił większość możliwych elementów, ale problem nadal występuje i oczekuje dalszej pomocy w uruchomieniu zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA