logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony KV-2184MT - bezpiecznik pali się przy włączaniu, brak reakcji

Edwardo101 14 Lis 2007 12:19 2370 9
REKLAMA
  • #1 4479613
    Edwardo101
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam mam problem z telewizorem firmy sony Model KV-2184MT usterka polega na tym że podłączam tv do sieci próbuje włączyć przełącznikiem na przednim panelu ale telewizor nie reaguje dopiero po kilku razach załapuje ale w tym samym momencie gdy załapuje pali bezpiecznik. Pisałem już o tym na forum wczoraj i jeden kolega mi odpisał ale ja niemogę dalej odpisywać ponieważ post jest w koszu
  • REKLAMA
  • #2 4479641
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Sprawdź pozystor w układzie rozmagnesowania, diody w mostku prostowniczym lub tranzystor lub STR w zasilaczu.
    Sprawdź też pozostałe diody w aplikacji zasilacza po pierwotnej stronie przetwornicy.
  • #3 4479763
    Edwardo101
    Poziom 12  
    Wylutowłem STR50115 i jest on rozsadzony od środka tzn. krzem odpadł od metalowej obudowy czy takie zjawisko może nasuwać jakieś dalsze usterki czy coś może być uszkodzonego bo ma kawałek do sklepu elektronicznego i nie chciał bym biegać po kilka razy
  • REKLAMA
  • #4 4479874
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Wymień jeszcze elektrolity w jego aplikacji, pomierz czy nie mają zwarcia diody w mostku prostowniczym i w jego aplikacji.
    Jak będzie wszystko OK to załóż nowy i TV powinien zacząć smigać.
    Jak nie zamontujesz nowego STR-a to się nie dowiesz czy masz coś jeszcze nie tak.
    Ale myslę, że po wymianie TV zacznie działać poprawnie.
  • REKLAMA
  • #5 4479895
    kg.
    Poziom 18  
    Witam. Jeśli jest sprawny tranzystor odchylania poziomego, to sprawdź wszystkie elementy aplikacji tego scalaka . Szczególnie kondensatory i rezystory niskoomowe. Popraw ewentualne zimne lutowania i sprawdź/ wymień mostek Graetza. Gdyby poziom był zwarty, to dodatkowo do sprawdzenia okolice Hota i pionu.
  • #6 4479921
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Wystarczy poczytać https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php żeby przestać się dziwić, że temat został usunięty.
    Tym razem podałeś model TV w tytule, ale pisownia nie ma nic wspólnego z obowiązującymi zasadami - p.15 regulaminu.
    Dalsze nie przestrzeganie regulaminu spowoduje ponowne usunięcie tematu i ostrzeżenie.
  • #7 4480050
    Edwardo101
    Poziom 12  
    wymieniłem STR50115 i nie pali już bezpiecznika ale za to nadal się nie włącza i coś wyje
  • #8 4490528
    Edwardo101
    Poziom 12  
    Witam i przepraszam że tak długo nic nie pisałem ale musiałem wyjechać.
    znalazłem dwie uszkodzone diody po stronie wtórnej jedna dioda to "R2M 19"
    a druga to "Gi 08D" oczywiście mieszkam w takiej dziurze (Radom) że mam dwa sklepy elektroniczne i w żadnym niema tych diod i nie wiadomo czy będą
    chciałem sie zapytać czy może ktoś wie jakie mogę wlutować zamienniki
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sony model KV-2184MT, który przy próbie włączenia powoduje przepalenie bezpiecznika i brak reakcji. Zalecane jest sprawdzenie elementów układu zasilacza, w tym pozystora w układzie rozmagnesowania, diod w mostku prostowniczym, tranzystora STR50115 oraz kondensatorów elektrolitycznych w jego aplikacji. Po wymianie uszkodzonego tranzystora STR50115 bezpiecznik przestał się palić, jednak telewizor nadal nie włącza się i generuje niepokojące dźwięki. Dalsza diagnostyka wykazała uszkodzenie dwóch diod po stronie wtórnej zasilacza: R2M19 oraz GI08D. Wskazano na konieczność wymiany tych diod na odpowiednie zamienniki, podając linki do ich parametrów i dostępności. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie elementów aplikacji tranzystora odchylania poziomego, w tym kondensatorów, rezystorów niskoomowych, zimnych lutów oraz mostka Graetza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA