logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS P6IEAT - Konflikty sprzętowe PCI po upałach, Win98/XP nie rozpoznaje kart

heimdall 16 Sie 2006 21:46 1421 2
REKLAMA
  • #1 2922718
    heimdall
    Poziom 12  
    Ocena: 174
    Witam, mój problem jest następujący:
    płyta ECS P6IEAT ver. 1.0, Chipset: Intel 815E, wbudowana grafika Intel 82815, USB, wb. muzyka. Procesor Celeron 1Ghz, RAM - 256 MB

od czasu ostatnich upałów nie działają mi sloty PCI
    pod WIN98 wystąpił konflikt (gryzła się pamięć, nie przerwania) pomiędzy grafiką a kartami PCI (LAN i Modem), sprawdzałem wszystkie sloty - to samo.
    Po instalacji XP system nie rozpoznaje kart, widzi tylko tzw. "stacje dokujące" i nie widzi plug&play. I teraz tak:
    1. Wymieniłem kondensatory 2200 uF - nie pomogło.
    2. Sprawdziłem karty - na innym kompie nie rozpoznaje kart - uszkodzone
    3. Kupiłem kartę 3com do sprawdzenia i nie rozpoznaje ale po wybraniu sterów na siłe z listy instaluje je po czym występuje konflikt sprzętowy IRQ z muzyką. Zasobów nie da sie zmieniać, nic nie daje wyłączenie k. muz., konflikt jest dalej.
    4. Zasilacz ma napięcia OK - mierzone.
    5. USB działa, nie wiem jak AGP bo nie mam karty. RAM testowany przez memtest - OK.
    ... Są jeszcze kondki 1000uF, ale pytanie czy to nie kontroler, czy nie zasilacz? co jeszcze można zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2922871
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Zasilacz sprawdzisz miernikiem.Kondensatory wizualnie czy nie wybrzuszone.Jakie temperatury mostka północnego i południowego ? Dysk dziala normalnie ? Pamięć Cmos resetowałeś ? Wgraj innego biosa.Sprawdź procesor na innej płycie.
  • #3 2923265
    heimdall
    Poziom 12  
    Ocena: 174
    Napięcia (miernikiem, podłączony CD--ROM): 11,86V / 5,19V / 3,34V
    W biosie podobnie (oprócz 12V, które wskazuje na 12,7 V).
    Tempertury na mostkach nie mam jak sprawdzić, w biosie system i procek to 30°C.
    Kondensatory pozostałe (bo te wokoło procesora zmieniłem) wygladają OK.
    Resetowałem CMOS, zaktualizowałem najnowszego biosa.
    Z dyskiem był tu kłopot wcześniej (bad sektory) ale formatowałem go programem do LOW FORMAT i na razie ok. Co dalej?
    ------------------
    Ostatnie wieści - sprawdzałem zasilacz, kondensatory 330 uF, 300V choć nie wybulone na oko, to na płytce pod nimi widać plamę pomarańczowo-brązowej substancji - elektrolit?
REKLAMA