logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PMR 446 - jakie zasady obowiązują na 8 podstawowych kanałach?

r2d2004 17 Sie 2006 10:56 8338 13
  • #1 2923947
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam serdecznie!

Pytanie do kolegów krótkofalowców. Czy uzytkowanie przenośnych radiotelefonów (chodzi o 8 podstawowych kanałów, dostępnych we wszystkich tanich PMRkach) związane jest z przestrzeganiem jakichś ogólnie przyjętych zasad (tak jak np. w paśmie CB: kanał wywoławczy itp, itd)?? Pozdrawiam
  • #3 2924974
    r2d2004
    Poziom 31  
    ... dzięki c2h5oh za "linka"
  • #4 4226229
    robxt
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Tez bym sie chcial wszystkiego o PMR dowiedziec, ale to forum juz nie istnieje. Polecam za to forum http://pmr446.info
    Nie dowiesz sie tam moze wszystkiego, ale wiele rzeczy byc tam powinno :)
  • #5 4226928
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Prawnie nie ma żadnych zasad - możesz używać tego jak telefonu (możesz bluzgać , przeklinać , obgadywać , plotkować, puszczać bąki itd. ) czyli wpuszczać w mikrofon wszystko mając na uwadze że może być to podsłuchane i użyte przeciwko Tobie jeśli np. zdradzisz poufne informacje.
    Wszelakie zasady umieszczane na forach sympatyków freebandów to próba uszlachetnienia użytkowników a raczej sympatyków łączności na tych kanałach >> próba raczej skazana na niepowodzenie bo takich forumenów nie czytają np. goście w kufajkach i gumofilcach kupujących te zabawki do użytku na budowie.
    Krótkofalowców nie pytaj o zasady pracy na tych pasmach bo niektórzy do dziś przecierają oczy że ot tak sobie można kupić radio-nadawcze i pleść androny :D
  • #6 4226947
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Pominąłeś istotny element: Agencje (takie "profesjonane") ochrony.
    Grupa kilkunastu emerytów z plastikowymi PMR'ami za pasem kontrolowana przez ospałą wiedźmę wyposażoną w motorolę GM350 z anteną na dachu.

U mnie w E.Leclerc chłopy ganiają z peemerowymi motorolami. Czasami lubie się powygłupiać ;)

r2d2004 -> Generalnie chodzi o kulturę. "Nie mów nic, czego byś sam nie chciał usłyszeć".
    Niestety. Posiadacze wdzianek i pantofli wymienionych przez SQ6ADE w większości są niereformowalni i najczęściej używają kilku epitetów zamiast przecinków. A bywa i tak, ze podenerwowani kilkukrotnie łączą je tworząc nowe zwroty w języku polskim, lub polsko-ukraińskim.
  • #7 4264077
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

... o widzę, że temat odżył na nowo.

Tak, faktycznie macie rację - już zdążyłem się "praktycznie" z tym zapoznać, jeśli chodzi o "niereformowalnych jegomościów" ;-) i "nowe zwroty" języka polskiego. Sprawa jest tu oczywista i nie ma sensu, rzecz jasna debatować dalej na ten temat, bo szkoda na to czasu. Chodziło mi jednak o coś zupełnie innego. PMRek używam sporadycznie i wyłącznie do testów prototypowych urządzeń zdalnego sterowania i transmisji danych cyfrowych (no powiedzmy coś w rodzaju PacketRadio). Docelowo urządzenia te będą wykorzystywane może parę razy w roku i to na terenach wyjątkowo odludnych, daleko od aglomeracji miejskich (modelarskie "poligony" rakietowe), więc tutaj raczej nie powinno być problemu (zarówno z mojej strony, jak i ze strony "panów" w "atrakcyjnych wdziankach" ;-) ). Urządzenia, nad którymi pracuję - tutaj jeden z linków do takiej konstrukcji:

temat: ZS-PMR - przystawka do zdalnego sterowania

... sprawdzam i testuję rzecz jasna w mieście i stąd było to moje pytanie. Chciałem się dowiedzieć, czy nie ustalono jakiegoś konkretnego kanału w paśmie PMR, przewidzianego do prowadzenia transmisji cyfrowych? Z tego co piszecie wynika, że panuje tu jak na razie "wolna amerykanka" ;-)

Pozdrawiam
  • #8 4273217
    robxt
    Poziom 11  
    Panuje wolna amerykanka i nigdy nie będzie inaczej. Nie wiem jak z zasięgiem, ale LPD jest dobre do transmisji cyfrowych, bo tam na co drugim kanale je slychać :) O ile satysfakcjonuje Cię 10mW ERP. Do tego, można chyba próbować kupić jakieś urządzenie (alarm, pilot, dzwonek bezprzewodowy) za psie pieniądze i coś z tego wyciągnąć (nie sprawdzałem)
  • #9 4275263
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

W moim przypadku dzwonki bezprzewodowe i temu podobne badziewie odpadają, bo potrzebuję zasięgi wielokilometrowe, gdyż te urządzenia radiowe bedą wykorzystywane w modelarstwie rakietowym High Power. PMRki z we/wy mikrofonowo-głośnikowym są akurat dobre, bo mają właściwy zasięg i można je kupić (komplety z ładowarkami i akumulatorami) w promocjach (supermarkety) już poniżej 100,-zł (przy tych cenach zupełnie nie opłaca się robić od "zera" tory radiowe). W linku, który podałem powyżej jest opis opracowanej przeze mnie prostej i pewnie działającej przystawki (koder/dekoder) zdalnego sterowania (nieproporcjonalnego), wielokanałowej właśnie do radiotelefonów posiadających wejscie i wyjście mikrofonowo/głośnikowe. Jeśli zastosuje się zewnętrzne zasilanie dekodera/kodera ZS-PMR, to w PMRkach nie trzeba "grzebać", a więc jest to chyba zgodne z przepisami. Teraz pracuję nad urządzeniem do transmisji danych - nie bedzie to rewelacyjnie szybki transfer (pasmo ograniczone do 4kHz), ale do moich potrzeb w zupełności wystarczający i będzie to również tylko przystawka do PMR, bez konieczności robienia w nich jakichkolwiek przeróbek.

Pozdrawiam
    PS Jak kto ciekaw, jak działa ZS-PMR, to ponizej podaję linki do filmów z testów tych przystawek:
    ZS-PMR: test warsztatowy prototypu (film 2,8M)
    ZS-PMR: test poligonowy (film 1,9M)
    ZS-PMR: test warsztatowy - praca dwukanałowa (film 3,7M)
    ZS-PMR: sterowanie sterem kierunku rakietoplanu (film 2,6M) - muszę jeszcze "dopracować" analogowy sterownik serwomechanizmu współpracujący z ZS-PMR (widać to na filmie, że jego praca pozostawia wiele do życzenia).
  • #10 4307676
    robxt
    Poziom 11  
    Nie znam sie na fachu rakietowym, i sam najlepiej wiesz co Ci jest potrzebne, jednak transmisja danych w paśmie PMR jest nielegalna. Nie, żebym Ci zabraniał, bo nie jestem z tych co krzyczą na piratów, tylko znalazłem taką informacje ostatnio
    (http://www.ofcom.org.uk/radiocomms/ifi/licensing/classes/business_radio/information/ofw57/) i przekazuję dalej, bo mało kto o tym wie.
    Byłoby szkoda, gdyby Twoja rakieta nagle straciła kanał transmisyjny, ponieważ ktoś zacznie gadać na tym kanale, a z racji tego, że PMR zasięgi na niezłe, może być to jakiś dzwigowy z budowy oddalonej o 10-20 km (skrajny przypadek, ale znany z doświadczenia, taki zasięg mają chłopaki na wysokim dźwigu). A 10 mW mocy urządzeń LPD wystarczy Ci spokojnie do zrobienia kilometra czy dwóch, jeśli wszystko będzie na otwartym terenie (via ziemia-powietrze). Do tego właśnie mały zasięg powinien przyczynić się, do zmniejszenia zakłóceń. Moduły nadawcze/odbiorcze LPD można kupić za jakieś 30zł w sklepach. Najważniejsza jest dobra antena, a nie kawałek drutu, który wystaje z tych pilotów :) Oczywiście decydujesz Ty, sam musisz zobaczyć co Ci się lepiej sprawdzi, w każdym terenie co innego :) Może się okazać, że w jednym miejscu wszystko gra, a w innym nie przeprowadzisz pokazu rakietowego ze względu na zajętość pasma. No ale to problem i LPD i PMR (w Krakowie w dzień zajęte wszystkie kanały PMR, jak jest z LPD to niestety nie wiem, ale tam kanałów jest 69, a nie 8)
  • #11 4317880
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

robxt napisał:
    ... jednak transmisja danych w paśmie PMR jest nielegalna.

... a co ten link ma wspólnego z naszym krajem. Póki co obowiązują u nas stosowne ustawy i rozporządzenia, publikowane w Dziennikach Ustaw (i mam nadzieję, że tak nadal będzie ;-) ). Jakoś dotychczas nie doszukałem się w nich zapisu np. tego typu:

Zabrania sie używania pasma PMR446 do nadawania transmisji innych niż analogowa transmisja mowy

W najnowszym rozporządzeniu Ministra Transportu z dnia 3 lipca 2007 r. nic w tym stylu j.w. nie znalazłem. Urządzenia PMR mają być zgodne z normą ETSI EN 300 296, a w tytule tej normy jest wyraźnie podane:

"Urządzenia radiowe wykorzystujące anteny zintegrowane, przeznaczone przede wszystkim do analogowej transmisji mowy."

... zauważ, że nie PISZE TAM: "Urządzenia radiowe wykorzystujące anteny zintegrowane, przeznaczone WYŁĄCZNIE (czy TYLKO) do analogowej transmisji mowy."

... między "przede wszystkim", a "wyłącznie" (czy np. "tylko") jest istotna różnica, więc z punktu widzenia prawnego interpretacja jest chyba oczywista i wg mnie można robić eksperymenty z nadawaniem np. PacketRadio, ale powinno to być robione z umiarem rzecz jasna, wynikającym ze zwyczajowej etyki użytkowania pasm ogólniedostępnych. Co prawda nie znam brzmienia całej normy (tu następna polska PARANOJA - okazuje się , że trzeba za to płacić firmom, które "podlizują się" PKNowi - qurde, to POWINNO byc dostępne za darmo, ze strony Polskiego Komitetu Normalizacyjnego !!!! - straciłem zupełnie wiarę, że ktoś w tym kraju zrobi kiedykolwiek z czym kolwiek, jakikolwiek PORZĄDEK :-/ ) ale mnie wystarczy to co jest w tytule. Jeśli ktoś tu chce wprowadzać jakieś restrykcje dla "maluczkich" (a wiem, że co poniektórzy "krótkofalowcy" chcieli by tego - czytałem temat na "elce" z zeszłego roku, ale mam nadzieję, że "to se ne wrati", jak słusznie zauważył jeden z nich, bardziej liberalny w tym względzie ;-) ), to niech zadba o to, żeby poprawnie formułowano stosowne przepisy. :-)

Pozdrawiam
    PS Jeśli chodzi o tanie moduły LPD, to bawiłem się modułami włoskiej f-my Telecontrolli w paśmie 433 MHz.. Realny zasięg jaki można uzyskać z takimi tanimi modułami w aplikacjach mobilnych to kilkanaście/kilkadziesiąt metrów. Jeśli użyje się trochę droższych modułów (nadajnik stabilizowany rezonatorem SAW, a odbiornik superheterodynowy) to realny zasięg w granicach kilkuset metrów. Poza tym moduł to moduł - to nie jest jeszcze gotowe urządzenie nadawczo-odbiorcze. Cena kompletu takich droższych modułów LPD przekracza cenę kompletu PMRek kupionych w promocji (na dodatek z akumulatorami i ładowarką, niestety na te pierwsze nikt promocji nie robi :-/ ), więc chyba nic dziwnego, że moje zainteresowania skierowałem na te drugie. Jeśli dysponujesz linkiem, gdzie można kupić moduły LPD o realnym zasięgu w aplikacjach mobilnych do przynajmniej 2 km (w terenie otwartym) i w cenie 30,- zł/szt (brutto), to chętnie się z tym zapoznam. ;-) , jeśli rzecz jasna to przetestowałeś i jesteś tego pewien (dywagacje i to co piszą producenci, mnie nie interesują).
  • #12 4318203
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

:arrow: r2d2004 Takie naginanie przepisów na swoje nie wygląda zbyt ładnie. Pewnie Ciebie guzik obchodzą inni użytkownicy tego pasma. Przecież jak im "pobzykasz" troszeczkę, to nic się nie stanie. Prawda?
    Skoro tak pilnie przestudiowałeś przepisy i wiesz, że czegoś tam nie napisano, to pewnie doczytałeś, że do zdalnego sterowania modeli, ustawodawca przydzielił pewne zakresy częstotliwości i właśnie tam mają one pracować a nie w paśmie pracy PMR-ów.
    Tak więc zostaw w spokoju PMR-y a zainteresuj się aparaturą do zdalnego sterowania modeli pracującą w przeznaczonym do tego celu zakresie częstotliwości. Wtedy nikt Ci nie będzie zwracał uwagi, że łamiesz prawo, a Ty będziesz sobie spokojnie eksperymentował.

P.s. Te 100 mW w legalnych dla modelarzypasmach, to naprawdę dużo. Trzeba tylko potrafić je wykorzystać :) .
  • #13 4318731
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

:arrow: c2h5oh, dlatego, że Ty chcesz sobie pogadać, to mnie już nie wolno "pobzykać" ?, he, he, he. Ale na poważnie. Wytaczasz zbyt wielkie armaty woboc mojej skromnej osoby i siejesz demagogię, typową dla "krótkofalowców starej daty". Nie czytasz dokładnie moich postów. Czy myślisz, że cieć w gumofilcach, biegający po parkingu z PMRką za pasem, będzie chciał z tobą gadać o "ETYCE użytkowania pasm ogólnie dostępnych"?? Świat jest, jaki jest i nie zmienisz go moderowaniem tego forum (nawet jakbyś w nieskończoność opierdzielał piratów radiowych, to i tak robić swoje będą, bo przepisy są zbyt restrykcyjne - na szczęście to się powoli zmienia, a wiadomo, że jak są restrykcje, "to trzeba je łamać" - podejście ogólnie znane). Robię nietypowe urządzenie (i w zasadzie wszystko, co się robi w High Power Rocketry, jest w naszym kraju nielegalne). Aparatura do zdalnego sterowania NIE NADAJE się, gdyż w moim urządzeniu potrzebna będzie łączność dwukierunkowa - transmisja danych w te i we w te, krótkie paczki impulsów co parę sekund - fala nośna NIE BĘDZIE "postawiona" non stop - lot takiej rakiety na pułap może trwać kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Nawet nie wiem, czy ostatecznie dojdzie do realizacji tego projektu. Więc pytam się, o co "kruszymy miecze"?? Gdybym użył PMRek cyfrowych, które są dostępne bez pozwolenia i zgodnie z norma, WYRAŹNIE są przewidziane między innymi do TRANSMISJI DANYCH (z ograniczeniem czasu nadawania 180 sekund), to nie mógłbyś odezwać się ani słówkiem, a tak to "chuzia na Józia". ;-) Niestety PMRki cyfrowe są za drogie do moich celów (w razie nie zadziałania systemu odzysku mamy ze wszystkiego ładną "kaszkę"). Chcę wykorzystać gotowe (homologowane) tory radiowe (w rozsądnej cenie), bez żadnych przeróbek i nie budować czegoś od zera, co być może dopiero siałoby w eter kupę śmieci. Więc prośba c2h5oh, wyhamuj trochę (przynajmniej wobec mojej osoby) z ta swoją manierą STRAŻNIKA TEKSASU (upss, przepraszam - ETERU). ;-)

Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zasady użytkowania 8 podstawowych kanałów PMR446, dostępnych w tanich radiotelefonach przenośnych. Formalnie nie istnieją prawne ograniczenia dotyczące treści transmisji na tych kanałach, a użytkownicy mogą nadawać analogową mowę bez specjalnych reguł, choć zalecana jest kultura i etyka komunikacji. W praktyce jednak panuje "wolna amerykanka", a użytkownicy często nie przestrzegają żadnych zasad, co bywa problematyczne zwłaszcza w środowiskach profesjonalnych, np. ochrony. Dyskutowano także o wykorzystaniu PMR do transmisji danych cyfrowych i zdalnego sterowania, zwłaszcza w modelarstwie rakietowym. Zwrócono uwagę, że choć w polskich przepisach nie ma wyraźnego zakazu transmisji danych w paśmie PMR, to zgodnie z normą ETSI EN 300 296 urządzenia PMR są przeznaczone przede wszystkim do analogowej transmisji mowy. Użytkowanie PMR do transmisji danych może być niezgodne z prawem i lepiej stosować dedykowane pasma do zdalnego sterowania modeli. Wskazano także na alternatywę w postaci pasma LPD, które ma niższą moc (10 mW) i jest bardziej odpowiednie do transmisji cyfrowych na krótkie dystanse. W dyskusji pojawiły się przykłady praktycznych rozwiązań, takich jak przystawka ZS-PMR do zdalnego sterowania wielokanałowego wykorzystująca wejścia mikrofonowo-głośnikowe radiotelefonów PMR, co pozwala na legalne użytkowanie bez modyfikacji urządzeń. Podkreślono, że w Polsce obowiązują krajowe przepisy i rozporządzenia, które należy respektować, a interpretacje zagranicznych regulacji nie mają bezpośredniego zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA