Witam!
robxt napisał: ... jednak transmisja danych w paśmie PMR jest nielegalna.
... a co ten link ma wspólnego z naszym krajem. Póki co obowiązują u nas stosowne ustawy i rozporządzenia, publikowane w Dziennikach Ustaw (i mam nadzieję, że tak nadal będzie

). Jakoś dotychczas nie doszukałem się w nich zapisu np. tego typu:
Zabrania sie używania pasma PMR446 do nadawania transmisji innych niż analogowa transmisja mowy
W najnowszym rozporządzeniu Ministra Transportu z dnia 3 lipca 2007 r. nic w tym stylu j.w. nie znalazłem. Urządzenia PMR mają być zgodne z normą ETSI EN 300 296, a w tytule tej normy jest wyraźnie podane:
"Urządzenia radiowe wykorzystujące anteny zintegrowane, przeznaczone
przede wszystkim do analogowej transmisji mowy."
... zauważ, że nie PISZE TAM: "Urządzenia radiowe wykorzystujące anteny zintegrowane, przeznaczone WYŁĄCZNIE (czy TYLKO) do analogowej transmisji mowy."
... między "przede wszystkim", a "wyłącznie" (czy np. "tylko") jest istotna różnica, więc z punktu widzenia prawnego interpretacja jest chyba oczywista i wg mnie można robić eksperymenty z nadawaniem np. PacketRadio, ale powinno to być robione z umiarem rzecz jasna, wynikającym ze zwyczajowej etyki użytkowania pasm ogólniedostępnych. Co prawda nie znam brzmienia całej normy (tu następna polska PARANOJA - okazuje się , że trzeba za to płacić firmom, które "podlizują się" PKNowi - qurde, to POWINNO byc dostępne za darmo, ze strony Polskiego Komitetu Normalizacyjnego !!!! - straciłem zupełnie wiarę, że ktoś w tym kraju zrobi kiedykolwiek z czym kolwiek, jakikolwiek PORZĄDEK :-/ ) ale mnie wystarczy to co jest w tytule. Jeśli ktoś tu chce wprowadzać jakieś restrykcje dla "maluczkich" (a wiem, że co poniektórzy "krótkofalowcy" chcieli by tego - czytałem temat na "elce" z zeszłego roku, ale mam nadzieję, że "to se ne wrati", jak słusznie zauważył jeden z nich, bardziej liberalny w tym względzie

), to niech zadba o to, żeby poprawnie formułowano stosowne przepisy.
Pozdrawiam
PS Jeśli chodzi o tanie moduły LPD, to bawiłem się modułami włoskiej f-my Telecontrolli w paśmie 433 MHz.. Realny zasięg jaki można uzyskać z takimi tanimi modułami w aplikacjach mobilnych to kilkanaście/kilkadziesiąt metrów. Jeśli użyje się trochę droższych modułów (nadajnik stabilizowany rezonatorem SAW, a odbiornik superheterodynowy) to realny zasięg w granicach kilkuset metrów. Poza tym moduł to moduł - to nie jest jeszcze gotowe urządzenie nadawczo-odbiorcze. Cena kompletu takich droższych modułów LPD przekracza cenę kompletu PMRek kupionych w promocji (na dodatek z akumulatorami i ładowarką, niestety na te pierwsze nikt promocji nie robi :-/ ), więc chyba nic dziwnego, że moje zainteresowania skierowałem na te drugie. Jeśli dysponujesz linkiem, gdzie można kupić moduły LPD o realnym zasięgu w aplikacjach mobilnych do przynajmniej 2 km (w terenie otwartym) i w cenie 30,- zł/szt (brutto), to chętnie się z tym zapoznam.

, jeśli rzecz jasna to przetestowałeś i jesteś tego pewien (dywagacje i to co piszą producenci, mnie nie interesują).