logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB i PMR – czy są przepisy regulujące kanały ratunkowe i zasady użytkowania?

robxt 28 Sie 2007 15:44 2865 20
REKLAMA
  • #1 4224730
    robxt
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Slyszalem ze prawnie uregulowane jest, ze kanal 9 jest kanalem ratunkowym. Ktos moglby mi podac stosowny paragraf?
    Czy sa jakies paragrafy (domyslam sie, ze nie ma) na temat regul pracy na CB, czy jedynie te "niepisane" reguly. Wydaje mi sie, ze od kiedy nie potrzeba pozwolen na uzywanie CB, to pasmo to jest nie monitorowane przez dawny PAR, czyli UKE i kazdy moze robic niestety co chce, np gadac na kanale 9. bez zadnych konsekwencji.
    Interesuje mnie to szczegolnie w kwestii PMR, gdzie sytuacja jest podobna jak CB poczatku lat '90, mianowicie, ze chyba nie ma zadnych przepisow regulujacych uzywanie tego pasma, poza tym, ze "robta co chceta, bo jest bez licencji". U mnie w miescie na PMR pracuja same firmy, ktore chyba stac na to, zeby kupic sobie profesjonalne radia i jakas czestotliwosc dla siebie. Powoduje to niestety zajetosc wszystkich kanalow przez caly dzien, co uniemozliwa jakiekolwiek porozumiewanie sie (przynajmniej z wysokosci mojego bloku, gdzie wszystko lapie z calego miasta).
    Chcialbym znalesc jakis sposob, zeby zwolnic choc jeden kanal, jako wywolawczo-ratunkowy i po prostu prawdziwie "prywatny", zeby kazda prywatna osoba mogla pogadac na nim, i nie byloby tutaj (chociaz tutaj) zadnej firmy. Rozumiem, ze kwestia prawna nie reguluje tego w zaden sposob i kto pierwszy wejdzie na czestotliwosc ten lepszy (w takim razie chetnie wejde rano, ale co jak panowie budowlancy powiedza ze byli tu wczoraj?).
    Mysle wiec, zeby ustanowic jakies "nie pisane zasady" na wzor tych z CB radio, i informowac panow budowlancow zeby znalezli sobie inny kanal.
    Czy zalozenie stowarzyszenia (prawnie zarejestrowanego) cos mogloby pomoc? I ustalenie regulaminu, na wzor "Regulaminu Eterowego PL-CB Radio" ?
    Zawsze moge chamsko postawic nosna i nikt nie bedzie mogl gadac juz na danym kanale, ale mysle, ze nie o to chodzi.
    Jezeli ktos bedzie potrafil mi cos poradzic, moze na zasadzie analogii do CB, to ja, oraz cala spolecznosc uzytkownikow PMR bedziemy wdzieczni :)

--
    KR-001 Roberto
    PMR Club Poland
  • REKLAMA
  • #2 4224757
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4224993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4225188
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    robxt napisał:
    ...od kiedy nie potrzeba pozwolen na uzywanie CB, ... kazdy moze robic niestety co chce, np gadac na kanale 9. bez zadnych konsekwencji.

Nie ma zakazu nadawania a zadnym kanale, Nie ma ograniczen czasu nadawania. W zasadzie wszytskie ograniczenia wynikaja jedynie z dobrego wychowania.
    robxt napisał:
    U mnie w miescie na PMR pracuja same firmy, ktore chyba stac na to, zeby kupic sobie profesjonalne radia
    Zapytaj w UKE ale wydaje mi sie ze uzywanie PMR do dzialalnosci gospodarczej, tak jak na CB jest ZABRONIONE.
    robxt napisał:

Czy zalozenie stowarzyszenia (prawnie zarejestrowanego) cos mogloby pomoc? I ustalenie regulaminu, na wzor "Regulaminu Eterowego PL-CB Radio" ?
    Nic nie pomoze, Zadne stowarzyszenie nie ma prawa dysponowania ogolnodostepnymi czestotliwosciami czy to w zakresie PMR czy CB.
    Zglos problem w UKE niech wylapia tych co uzywaja PMR do prowadzenia dzialalnosci gospodczej i niech im pozabieraja radyjka. Bedzie cisza i spokoj.
  • #5 4225202
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 4225267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4225326
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1669
    W każdym stadzie znajdzie się miejsce dla idiotów.

Ale co prawda, to prawda. Żeby zostać użytkownikiem CB trzeba kupić radio i osprzęt. Żeby zostać krótkofalowcem trzeba się jeszcze wykazać pewną wiedzą, umiejętnościami i uporem w dążeniu do celu. Jest to wyższy stopień wtajemniczenia. Dlatego niech Cb-iści robią swoje, a Hamsi swoje.
    Michał
  • #8 4225331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4225399
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4225444
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

SP5IT napisał:
    ...Żeby zostać użytkownikiem CB trzeba kupić radio i osprzęt. Żeby zostać krótkofalowcem trzeba się jeszcze wykazać pewną wiedzą, umiejętnościami i uporem w dążeniu do celu. Jest to wyższy stopień wtajemniczenia...

Z tym się nie zgodzę. Żeby dzisiaj zostać krótkofalowcem, wystarczy trochę kasy lub znajomości. Tak się teraz zdaje egzaminy. Na pytania przed komisją odpowiadają frajerzy, którzy nie potrafią sobie załatwić tego inaczej.
    Mit, że telegrafia jest przepustką do I kategorii jest dla tępej gawiedzi. Wszyscy doskonale wiedzą, ile osób ma jedynkę, bez jakiejkolwiek wiedzy o radiu, łącznościach, o telegrafii już nie mówiąc. Nie potrafią czasami przejść na inną częstotliwość, niż ta, którą ktoś im zaprogramował.
    Nie piszcie więc o jakiejś wyższości krótkofalowców. Jest to ten sam poziom, co CB czy PMR, tylko ubrany w piórka związków, tajemniczości telegrafistów itp. Bzdura i jeszcze raz bzdura. Mając odpowiednie znajomości i trochę kasy, dzisiejszy PMR-owiec, czy tak zwalczany zaciekle CB-sta może być jutro licencjonowanym (i domagającym się szacunku) krótkofalowcem z jedynką. Wcale nnie musi zdawać egzaminów czy znać się na czymkolwiek.
    Krótkofalowcy jednak zawsze i wszędzie będą zwalczać jakąkolwiek konkurencję.
  • #11 4225449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 4225551
    robxt
    Poziom 11  
    Smuci mnie, ze, jak mi sie zdaje, wiekszosc watkow, ktore porusza sie w ramach forum Radiotechniki konczy sie nieuchronnie klotnia na temat CB vs krotkofalowcy.
    Dzieki za wytlumaczenie, ze uzywanie CB do dzialalnosci gospodarczej jest prawnie zabronione. Jakbys mogl podac jakies zrodlo prawne, bo nie moge znalesc. Czytam Prawo Telekomunikacyjne, ale nie bardzo :/
    Pisze ze uzywanie urzadzen radiowych, poza CB,etc wymaga pozwolenia. Ale jak ktos ma CB, to czemu nie moglby go uzyc w firmie? Wierze, ze gdzies tak pisze, i ucieszylbym sie, gdyby tak bylo, ale nie moge znalesc :/
  • #13 4225576
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #14 4225623
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

robxt napisał:
    ...Dzieki za wytlumaczenie, ze uzywanie CB do dzialalnosci gospodarczej jest prawnie zabronione. Jakbys mogl podac jakies zrodlo prawne, bo nie moge znalesc. Czytam Prawo Telekomunikacyjne, ale nie bardzo :/
    Pisze ze uzywanie urzadzen radiowych, poza CB,etc wymaga pozwolenia. Ale jak ktos ma CB, to czemu nie moglby go uzyc w firmie? Wierze, ze gdzies tak pisze, i ucieszylbym sie, gdyby tak bylo, ale nie moge znalesc :/

Kolejne mity o CB radio...

Kiedyś zwracałem się do przedstawiciela UKE o wykładnię przepisów dotyczących CB radia.
    Otrzymałem następujące wyjaśnienia:

"Od 30 lipca 2004 roku urządzenia CB można używać bez pozwoleń , nie
    podlegają rejestracji.

Najnowszą regulacją prawną tej kwestii jest rozporządzenia Ministra
    Infrastruktury z dnia 24 października 2005 r. - w sprawie urządzeń radiowych
    nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia
    (Dz.U.Nr 230, poz. 1955).

Zgodnie z § 2 ust. 1, pkt 3 rozporządzenia nie wymaga pozwolenia radiowego
    używanie urządzeń nadawczych lub nadawczo-odbiorczych Radia Obywatelskiego
    CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96 - 27,41 MHz, pracujących z
    modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM/SSB) z mocą wyjściową
    nadajnika do 4 W dla FM i AM, oraz z mocą 12 W (PEP) dla SSB.

Na powyższych warunkach mogą być używane jedynie urządzenia CB dopuszczone
    do obrotu (Art. 153. ust 1. Prawo telekomunikacyjne)., posiadające
    deklarację zgodności z zasadniczymi wymaganiami, lub posiadające wydane na
    podstawie wcześniejszych przepisów homologację, certyfikat zgodności.

Ustawodawca nie wprowadza żadnych ograniczeń, oczywiście za wyjątkiem zakresu częstotliwości i mocy nadajnika."

To jednoznacznie rozwiewa mity o tym, że nie można robić DX-ów, posługiwać się znakami (czy wymyślonymi czy nadanymi przez kluby), Można też CB stosować w działalności gospodarczej.
    Nie można było za komuny... Niektórym nawyki zostały.

Napiszę jeszcze raz :

Ustawodawca nie wprowadza żadnych ograniczeń, oczywiście za wyjątkiem zakresu częstotliwości i mocy nadajnika.
  • #15 4225889
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Rozporządzenie Min. Infrastruktury z dnia 25 października 2005r
    mówi wyraźnie że:
    urządzenie CB ma spełniać normę: ETSI EN 300 135-2,

a PMR z pasma 446MHz można użytkować tylko z anteną zintegrowaną (norma ETSI EN 300 296-2).
    Antena zintegrowana to taka której nie można odłączyć od urządzenia.

Marek
  • #16 4226099
    robxt
    Poziom 11  
    A ja powtórze, na zasadzie "czy dobrze Cie zrozumiałem?"

Jeżeli dobrze Cie zrozumiałem, to:
    -Można uzywac CB radio w firmie do zarabiania pieniedzy
    -Można gadac o czym sie chce na kanale 9 i 19
    -Można stawiac nosna, etc etc
    natomiast jest etykieta radiowa i ONA, a nie PRAWO, skresla to co napisalem :)

Uwazam temat za zamkniety, i zakladam, ze na PMR obowiazuja takie same reguly jak na CB, bo jest ono wymienione w tym samym rozporzadzeniu co CB, tylko punkt dalej, na identycznych zasadach.
    Dziekuje wszystkim za wziecie udzialu w dyskusji :]
  • #17 4226205
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    a wszystko to dlatego,że PMR jest właśnie radiem bliskiej łączności dla ludzi prywatnych ,rozmów rodzinnych oraz dla małych firm(hurtowni,ochrony niewielkich obiektów,geodetów,budowlańców itd). nie można mieć do nich o to pretensji,że rozmawiaja bez przerwy.maja do tego pełne prawo.
    jeśli ktoś szuka większych zasięgów,dyscypliny oraz uregulowania pewnych spraw przepisami,to musi się przenieść ze swoimi radiowymi zainteresowaniami na pasma amatorskie.

odnośnie kwestii zarobkowego użytkowania radia CB czy PMR.

tu chodzi o to,że CB czy PMR nie może bezpośrednio posłużyć jako radio dyspozytorskie w sieci radio taxi czy ochronie mienia,ono jedynie może ułatwiać(szczególnie PMR) wykonywanie pewnych czynności.
    PMR to radio dla przysłowiowego KOWALSKIEGO oraz zabawka dla dzieci bez zezwolenia i opłat,bez konieczności posiadania wiedzy radiooperatorskiej.
    wszelkie próby wprowadzenia jakichś zasad odnośnie podziału kanałów na wywoławcze itp., przez miłosników pasma PMR są poprostu śmieszne,podobnie jak fakt wprowadzenia i nadawania sobie ogólnopolskich znaków wywoławczych (widziałem to na własne oczy na jednym forum)
  • #18 4226732
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    robxt napisał:
    A ja powtórze, na zasadzie "czy dobrze Cie zrozumiałem?"

Jeżeli dobrze Cie zrozumiałem, to:
    -Można uzywac CB radio w firmie do zarabiania pieniedzy

-raczej za dużo byś ich nie zarobił na samym CB czy PRM-ie, tym bardziej, że transmisji może słychać konkurencja, a więc mówiłbyś o treściach ogólnodostępnych.

robxt napisał:
    -Można gadac o czym sie chce na kanale 9 i 19

W dziewięćdziesiątych latach kanał 9 spełniał rolę numeru 112. Składaliśmy się na ONWĘ dla pogotowia ratunkowego, straż i policja miały kupione radia . Wielu ludziom ułatwiało, a nawet ratowało życie bo był powszechny brak telefonów stacjonarnych. Przestrzegana była wtedy cisza na kanale 9 i sąsiednich. Ale nie było wtedy jak i teraz zakazu nadawania na tych kanałach. Po prostu była potrzeba, a i dziś na hasło RATUNEK na dowolnym kanale nie powinieneś się włączać jeśli nie możesz pomóc .
    robxt napisał:
    -Można stawiac nosna, etc etc

- to tak jakbyś na meczu kibicowi trzymał gazetę przed nosem, oj ktoś się może zdenerwować i dorwie cię, to nie takie trudne.

robxt napisał:
    natomiast jest etykieta radiowa i ONA, a nie PRAWO,

Jest takowa, rozmowę przez radio powinno się tak traktować jak rozmowę w cztery oczy i takie stosować słownictwo by w ..."zęby nie dostać".
    Wiadomo PRAWO wyznacza pewne ramy. Żyjemy w kraju gdzie jest przekonanie, że co prawem nie ujęte jest niedozwolone, a to właśnie jest tak, że co prawem nie jest zakazane jest dozwolone.

Marek
  • #19 4229371
    robxt
    Poziom 11  
    Nie wiem czy wypowiedziec sie tutaj, czy zalozyc kolejne tematy (choc dosc prozaiczne, wiec po co?) czy moze odpowiedziec na "priva", jednak mam ochote na komentarz:
    SITO79 napisał:
    a wszystko to dlatego,że PMR jest właśnie radiem bliskiej łączności dla ludzi prywatnych ,rozmów rodzinnych oraz dla małych firm(hurtowni,ochrony niewielkich obiektów,geodetów,budowlańców itd). nie można mieć do nich o to pretensji,że rozmawiaja bez przerwy.maja do tego pełne prawo.

No niestety masz racje.
    SITO79 napisał:

jeśli ktoś szuka większych zasięgów,dyscypliny oraz uregulowania pewnych spraw przepisami,to musi się przenieść ze swoimi radiowymi zainteresowaniami na pasma amatorskie.

Niestety tez racja. Wielu jednak proboje bawic sie w DXy i inne udawanie licencjonowanych pasm, na pasmie PMR, wlasnie dlatego, ze jest to latwe na poczatek, nie potrzeba egzaminu, a sam wiem, ze entuzjazm pojawia sie, gdy robimi lacznosci i bawimy sie sprzetem, i dopiero po takim wstepie mozemy miec ochote uczyc sie do licencji. A metoda na odwrot, czyli najpierw kuc do licencji, a pozniej cieszyc sie lacznosciami, to dla mnie niestety niezrozumiale (nie mam tyle cierpliwosci, wole uczyc sie literowania i wszytkiego przy okazji PMR, i nie ryzykuje, ze jak mi sie znudzi radiokomunikacja, do ktorej sie zapalilem, to strace kase na licencje, etc)

odnośnie kwestii zarobkowego użytkowania radia CB czy PMR.
    SITO79 napisał:

tu chodzi o to,że CB czy PMR nie może bezpośrednio posłużyć jako radio dyspozytorskie w sieci radio taxi czy ochronie mienia,ono jedynie może ułatwiać(szczególnie PMR) wykonywanie pewnych czynności.

Mysle, ze ten temat zakonczyl juz post c2h5oh, i moze bezposrednio do tego sluzyc. Inna sprawa, ze nikt nie zaryzykuje tego, bo kazdy moze zaklocic itp. i kosztowaloby to firme taxi wiele nerwow i moglaby stracic kase i klientow.
    SITO79 napisał:

PMR to radio dla przysłowiowego KOWALSKIEGO oraz zabawka dla dzieci bez zezwolenia i opłat,bez konieczności posiadania wiedzy radiooperatorskiej.
    wszelkie próby wprowadzenia jakichś zasad odnośnie podziału kanałów na wywoławcze itp., przez miłosników pasma PMR są poprostu śmieszne

CB radio tez jest dla Kowalskiego, bez pozwolenia.... i jednak jakas etykieta obowiazuje, wiec dlaczego nie moglaby zaczac obowiazywac rowniez na PMR? Najtrudniej oczywiscie ja wprowadzic, a pozniej, kiedy wiekszosc znalaby ja (juz nie mowie, ze szanowala), to kazdy nowy rozmowca bylby naturalnie przez innych informowany, gdyby ja lamal, bo jest nowy i jej nie zna. Oczywiscie kazdy moze gadac gdzie chce i jak chce, tak jak i na CB, ale pewne zasady pozwoliby na wiekszy komfort lacznosci wszystkim, gdyby np jakis kanal byl uprzywilejowany dla firm, a inny dla turystow, i nie byloby tak, ze jedna firma z dzwigu uniemozliwia kontakt powiedzmy 10 innych ludziom, turystom, matce z dzieckiem, etc.
    Czy nie uwazasz, ze pewne zasady moglby miec sens? Inna sprawa jak je skutecznie wprowadzic/egzekwowac, ale to juz inna bajka. Ale zapytam jeszcze raz, czy nie uwazasz, ze choc trudno moze je wprowadzic, to nie przydalyby sie one? Mysle ze kazdy kto uzywa czesto PMR, bedzie tego zdania, co i ja, czyli, ze przydalyby sie z pozytkiem dla wszystkich umozliwiajac latwiejsza komunikacje z mniejsza iloscia problemow i kolizji.
    Oczywiscie zawsze jest to niewygodne, ze nie mozna kazdego kanalu uzywac w kazdy sposob, np dla budowlancow, ale dzieki temu, ze zostawiliby w spokoju 1 z 8 kanalow, mogloby skorzystac wiecej niz tylko jedna osoba/firma. Wszystko jest robione dla ludzi, a nie zeby im ograniczyc wolnosc, bo tak.
    SITO79 napisał:

podobnie jak fakt wprowadzenia i nadawania sobie ogólnopolskich znaków wywoławczych (widziałem to na własne oczy na jednym forum)

Zgadza sie, nawet ja tez mam swoj znak i jestem z tego forum :) Jak wyzej, to takie udawanie krotkofalarstwa, dobre na poczatek, zeby sie z tym oswoic. Gorzej, jakbysmy probowali to komus narzucic, ale jako taka zwariowana zabawa, to mysle, ze czemu nie :) Takie nieszkodliwe chyba, zboczenie ;) Wiesz jak to dzieci, lubia sie bawic w tate i mame, albo policjantow i zlodzieji. Znaczy bawic sie w doroslych (czyli licencjonowanych).
  • #20 4229695
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    Co tu dużo pisać,jeśli masz radiowanie we krwi to bierz materiały do rąk i naucz się kilku dodatkowych rzeczy (część z nich napewno już znasz) i przystąp do najbliższego egzaminu.
    Wielu ludzi zaraziło się krótkofalarstwem przez CBradio , obecnie PMR-y stają się takim "przedszkolem" gdzie poznajemy zasady rozchodzenia sie fal UHF,kombinuje się z antenami itd.Jeśli nas to kręci to nie ma co zwlekać oraz walczyć o kulturę na FREE BANDACH(bo raczej o to bardzo trudno).
    Należy samemu wstąpić w kulturalne towarzystwo i aktywnie pracować na UHF-ie 430-440MHz bo tam rozmówców jak na lekarstwo
  • #21 4231689
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Wtrace swoje 3 grosze.....uwazam ze kanal 9-ty powinien byc monitorowany przez sluzby, byloby bezpieczniej.........

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono brak jednoznacznych przepisów prawnych regulujących użytkowanie kanałów ratunkowych na pasmach CB i PMR w Polsce. Kanał 9 na CB tradycyjnie pełnił funkcję kanału ratunkowego, jednak nie istnieje formalny zakaz nadawania na nim ani przepisy określające zasady korzystania z tego kanału. Użytkowanie CB jest obecnie możliwe bez pozwolenia, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z 24 października 2005 r. (Dz.U. Nr 230, poz. 1955), które określa warunki techniczne urządzeń CB (moc do 4 W FM/AM, 12 W PEP SSB) i zwalnia je z obowiązku rejestracji. PMR z pasma 446 MHz również jest dostępne bez licencji, pod warunkiem stosowania anten zintegrowanych (norma ETSI EN 300 296-2). Użytkowanie PMR do celów komercyjnych jest prawnie zabronione, podobnie jak na CB, jednak egzekwowanie tych przepisów jest utrudnione. W praktyce obowiązuje nieformalna etykieta radiowa, nakazująca kulturalne zachowanie, nieblokowanie kanałów bez potrzeby oraz respektowanie sytuacji awaryjnych. Dyskusja podkreśla, że brak formalnych regulacji i anonimowość użytkowników powodują chaos na pasmach CB i PMR. Krótkofalowcy, posiadający licencje i znaki wywoławcze, podlegają bardziej rygorystycznym przepisom i standardom, jednak w praktyce poziom kultury użytkowników jest zróżnicowany. PMR jest traktowane jako radio bliskiego zasięgu dla użytkowników prywatnych i małych firm, a osoby poszukujące większej dyscypliny i zasięgu powinny korzystać z pasm amatorskich. Kanał 9 na CB w latach 90. był wykorzystywany jako odpowiednik numeru alarmowego 112, z zachowaniem ciszy i gotowości do pomocy, jednak obecnie nie jest monitorowany przez służby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA