logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum 7050 (Panasonic 17385, 01-97TA027C) – TV w trybie menu, brak reakcji, szukam wsadu

bamboss 18 Sie 2006 19:42 1542 6
REKLAMA
  • #1 2928680
    bamboss
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam.
    Po odpaleniu TV widnieje menu (w którym są podstawowe parametry tzn tuner parametr,video,geometrie,fabiekinstillingen) .Klient mówił że oglądał na nim tylko przez euro satelitę i było oki.Aż w końcu pojawiło się takie menu i nic nie idzie zrobić.Niestety pilota nie ma.Jest to tv na bazie panasonica 17385 a chassis to 01-97TA027C.
    Niw wiem co może być przyczyną.Czy dysponuje ktoś z szanownych kolegów wsadem do tego tv?
    Może jakieś inne sugestie!!!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2934726
    bamboss
    Poziom 16  
    Witam.
    Podstawiłem inną zawartość pamięci (dobrana metodą prób i błędów-nie mogę znaleźć nic co by pasowało po opisie) i opisywane w poprzednim poście menu nie pojawiło się ale nie działa klawiatura lokalna (na starej zawartości działa klawiatura ale nie można z niej nic zatwierdzić a pilot uniwersalny też nie potrafi tego).Nie wiem czy zakup pilota orginalnego coś by tutaj pomógł.
    Proszę o jakieś porady.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2934942
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    a od kiedy to współczesny tv nie potrzebuje pilota? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2935333
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    tak tylko że jeżeli klient też ma uniwersalny pilot, zamiennik, to może to spowodowało wywołanie menu serwisowego, a jak coś pozmieniał? przecież to nie problem, ale problem jest teraz bo tv nie działa jak powinien, mam racje? jestem przeciwnikiem używania pilotów "uniwersalnych" bo to własnie prowadzi do takich sytuacji, powodzenia, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2935798
    adaminka22
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    O ile pamiętam procesor SDA5xxx oraz eprom, jeżeli tak to TV rusz na czystej pamięci, a pilot to pilot o oznaczeniu FB109 który można kupić w cyborgu.
  • #7 3203285
    bamboss
    Poziom 16  
    Witam.
    Zapomianiałem zakończyć tematu.Poradziłem sobie z tym menu które się wyświetlało.Potrzebny był do tego pilot(także użyłem uniwersalnego tyle że innego niż na początku) którym potrafiłem się poruszać po tym menu i zatwierdzać zmniany.Wszystko wróciło do normy tv narzaie śmiga, a klient dostał pilota dobranego do tego modelu i jest oki.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za zainteresowanie tematem!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Magnum 7050 opartego na podzespołach Panasonic 17385 i chassis 01-97TA027C, który po uruchomieniu wyświetlał menu serwisowe z podstawowymi parametrami (tuner, video, geometria, fabryczne ustawienia), ale nie reagował na sterowanie, zwłaszcza z braku oryginalnego pilota. Próby wgrania innej zawartości pamięci (wsadu) metodą prób i błędów nie przyniosły efektu, a klawiatura lokalna i pilot uniwersalny nie pozwalały na zatwierdzanie zmian. Dyskusja wskazała, że problem mógł być spowodowany użyciem pilota uniwersalnego, który mógł wywołać menu serwisowe i zmienić ustawienia. Zalecano użycie oryginalnego pilota o oznaczeniu FB109, dostępnego w serwisie Cyborg. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez użycie innego pilota uniwersalnego, który umożliwił poruszanie się po menu i zatwierdzanie zmian, a klient otrzymał dedykowany pilot do modelu, co przywróciło pełną funkcjonalność telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA