logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iexplore "http://www.strona.pl" nie działa w CMD

Gelip 19 Sie 2006 08:49 2130 8
REKLAMA
  • #1 2930011
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Witam.

Mam WinXP SP1, IE 6 SP1. Otóż nie wiem co się stało ale przestał mi się uruchamiać IE z wiersza polecenia. Pojawia się błąd Wystapił problem z aplikacją IEXPLORE.EXE....

Dodam że dzień wcześniej usunąłem z komputera backdoora DirectX który był jako usługa. Do tego przyjżałem się bliżej wszystkim usługom i powyłączałem sporo z nich według wskazówek na pewnej stronie www.

I teraz nie wiem czy to ten backdoor coś namieszał czy może ja wyłączyłem jakąś usługę.
  • REKLAMA
  • #2 2930147
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    Wiec moze wlacz "jakas usluge" i zobacz czy zacznie dzialac.
    Co masz napisane w dzienniku zdarzen systemowych na temat tego bledu?
  • REKLAMA
  • #4 2930576
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Poprosimy o wklejenie logu z hijackthis.
  • #5 2931087
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Gelip napisał:
    Do tego przyjżałem się bliżej wszystkim usługom i powyłączałem sporo z nich według wskazówek na pewnej stronie www.

To poszukaj na tej "pewnej stronie www" co powyłączałeś i nam podaj, może wyłączyłeś za dużo ...

Czekamy na log ...
  • REKLAMA
  • #6 2931910
    Gelip
    Poziom 36  
    Proszę oto log:

Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 19:44:57, on 2006-08-19
    Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\System32\carpserv.exe
    C:\WINDOWS\Dit.exe
    C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
    C:\Documents and Settings\Tom\Pulpit\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    F2 - REG:system.ini: UserInit=C:\WINDOWS\system32\userinit.exe
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 6.0 CE\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
    O4 - HKLM\..\Run: [Resume copy] copyfstq.exe /startup
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
    O4 - HKLM\..\Run: [LogonStudio] "C:\Program Files\WinCustomize\LogonStudio\logonstudio.exe" /RANDOM
    O4 - HKLM\..\Run: [CARPService] carpserv.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Dit] Dit.exe
    O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office10\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_01\bin\npjpi150_01.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_01\bin\npjpi150_01.dll
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{BED64689-2D4D-4192-A1F9-16FBE91842D1}: NameServer = 192.168.2.1
    O18 - Protocol: wpmsg - {2E0AC5A0-3597-11D6-B3ED-0001021DC1C3} - C:\Program Files\Spik\url_wpmsg.dll
    O23 - Service: Remote Packet Capture Protocol v.0 (experimental) (rpcapd) - Unknown owner - %ProgramFiles%\WinPcap\rpcapd.exe" -d -f "%ProgramFiles%\WinPcap\rpcapd.ini (file missing)
    O23 - Service: Remote Administrator Service (r_server) - Unknown owner - C:\WINDOWS\System32\r_server.exe" /service (file missing)
  • #7 2932130
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, carpserv.exe wygląda dziwnie, chyba że masz modem zoltrix, ale ten proces nic poważnego nie robi więc możesz go wywalić. Poważnie wyglądają za to dwa ostatnie wpisy o Winpcap i radminie - wywal to od razu, chyba że korzystasz.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #8 2932694
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Brak aktualizacji IE !
    Zainstaluj conajmniej łatki krytyczne do IE albo przestań go używać !

Zaznacz poniższą pozycję w hijackthis i daj Fix Checked:
    F2 - REG:system.ini: UserInit=C:\WINDOWS\system32\userinit.exe

Pozycje wskazane przez krzychoocpp:
    O4 - HKLM\..\Run: [CARPService] carpserv.exe
    O23 - Service: Remote Packet Capture Protocol v.0 (experimental) (rpcapd) - Unknown owner - %ProgramFiles%\WinPcap\rpcapd.exe" -d -f "%ProgramFiles%\WinPcap\rpcapd.ini (file missing) <- błąd hijackthis
    O23 - Service: Remote Administrator Service (r_server) - Unknown owner - C:\WINDOWS\System32\r_server.exe" /service (file missing) <- usługa jeżeli nie używana do usunięcia (w hijackthis i przez konsolę usług)

nie są w niczym szkodliwe (oczywiście mówię o świadomej instalacji).

Zresztą zawsze można sprawdzić w google co dany program/usługa robi.

Użyj Windows Worms Doors Cleanera http://www.firewallleaktester.com/wwdc.htm i zamknij nim porty (zmień znaczki z disable na enable) i reset komputera.

Przeskanuj system tym:
    skaner online http://www.spywareinfo.com/xscan.php
    http://download.ewido.net/ewido-setup.exe <- zrób update przed skanowaniem, po przeskanowaniu odinstaluj.

Radzę też przeskanować system scanerem on-line Bitdefender-a (wolny ale dokładny) http://www.netsecure.pl/scan8/ie.html
  • REKLAMA
  • #9 2933466
    Gelip
    Poziom 36  
    Jeśli chodzi o carpservice to mam modem i to jest własnie od modemu. IE używam tylko i wyłącznie do zarządzania routerem przez www, natomiast normalnie używam Firefoxa. W Hijack dałem fix na userinit ale to nie pomogło. RPC i r_admin zostawiłem bo wiem do czego to jest. Za pomocą WDC pozamykałem porty ale to i tak mi nie pomogło w rozwiązaniu problemu.

Przeskanowałem spyware info i znalazło Alexa toolbar i W32/Bagle.dm , usunąłem ale to nie pomogło. W tym momencie postanowiłem sprawdzić jeszcze raz usługi i okazało się że ten pier.... DirectX znowu siedzi w usługach tym razem jako plik IEXPLORE.EXE ale w katalogu system32 wrrrrr.... :$#@!!

Zmieniłem usługę na Wyłączony i hijackiem usunąłem tę usługę po czym zrestartowałem kompa. Po restarcie okazuje się że problem naprawiony :-). Prawdopodobnie ten skaner online spywareinfo pomógł w tym.

Ciekawi mnie tylko skąd się ten DirectX wziął - czyżby już Firefox nie był na tyle bezpieczny?

Podsumowanie tematu

✨ Na systemie Windows XP SP1 z Internet Explorer 6 SP1 wystąpił błąd uruchamiania iexplore.exe z wiersza poleceń, objawiający się komunikatem o problemie z aplikacją. Przyczyną mogło być usunięcie backdoora DirectX działającego jako usługa oraz wyłączanie wielu usług systemowych według wskazówek z nieznanej strony internetowej. Analiza dziennika zdarzeń wskazała błąd w module iexplore.exe. Przesłany log HijackThis ujawnił obecność procesów i usług takich jak carpserv.exe (powiązany z modemem Zoltrix), WinPcap (rpcapd.exe) oraz Remote Administrator Service (r_server.exe). Zalecono aktualizację Internet Explorera oraz naprawę wpisu UserInit w system.ini. Po usunięciu podejrzanej usługi DirectX, która pojawiła się ponownie jako plik iexplore.exe w katalogu system32, oraz zastosowaniu narzędzia Windows Worms Doors Cleaner do zamknięcia portów, problem został rozwiązany. Dodatkowo wykryto i usunięto spyware (Alexa toolbar, W32/Bagle.dm), co jednak nie rozwiązało problemu. Ostatecznie przywrócenie prawidłowego stanu usług i usunięcie złośliwej usługi DirectX przywróciło funkcjonalność IE. Dyskusja podkreśla ryzyko ingerencji złośliwego oprogramowania podszywającego się pod komponenty systemowe oraz konieczność ostrożnego zarządzania usługami systemowymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA