logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony zasilacz - 12V na 5V_SB, czy wymiana kondensatorów pomoże?

laprze 19 Sie 2006 17:58 825 3
REKLAMA
  • #1 2931574
    laprze
    Poziom 2  
    witam

W zasilaczu do komputera mialem zimny lut od masy (ogolnej czarne kabelki) do masy stabilizatora 5v i przez to zrobilo mi sie na wyjsciu zasilacza do plyty napiecie 12v na fioletowym kabelku (sprawdzilem przed przylutowaniem multimerem i po przylutowaniu juz mial 5v) na jakims shemacie czytam ze to jest kabelek 5V_SB 2A po tym zajsciu nie chce mi sie uruchomic plyta sledzilem gdzie idzie ta scieszka i dochodzla do jakis kondensatorow czy wymiana cos pomoze czy poszedl jakis wiekszy uklad

uwalilem 2 plyty pentiuma
  • REKLAMA
  • #2 2931656
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Witam!
    Czy napewno masz już dobry zasilacz ?
    To,że przy pomiarze miernikiem było 12V to nie koniecznie musiało być pod obciążeniem.
    Jeśli rzeczywiście było 12V to prawdopodobnie poszły uklady.
  • REKLAMA
  • #3 2932132
    laprze
    Poziom 2  
    mam 2 zasilacze i na tym dobrym bylo 5v zastanawia mnie co poszlo poniewaz jedna plyta odpala sie wiatraczki chodza (jakby bios siadl) i po przycisnieciu na powera sie zatrzymuje

2 plyta po wlaczeniu do pradu zakreca wiatraczkiem na 10sekund i usypia nawet power nie pomaga
  • #4 2932377
    bazyliusz2005
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Po padnięciu zasilacza płyta zazwyczaj nie nadaje się już do naprawy, sprawdź czy jest przebicie na stabilizatorach
REKLAMA