logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP 14B SC- na kanałach TV przebitki z wejscia AV

suworow 19 Sie 2006 23:35 2260 6
REKLAMA
  • #1 2932760
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Witam,
    Odbiera poprawnie tylko sygnał z wejscia AV
    Przy przełaczeniu na kanał telewizyjny objawy sa najczęsciej nastepujące:
    1. Odbiera dalej nawet zupełnie nieźle sygnał podany przez AV
    2. Odbiera sygnał z AV ale z zakłóceniami, tak jak by w tle przebijał sie sygnał z tunera
    3. Odbiera sygnał z tunera ale bardzo slabo z zakłoceniami
    4. Ekran jest czarny czasami wystepują na nim zakłócenia ( poprzeczne szare pasy) jakby próbował się załaczyć
    3i 4 wystepuje tez po wyłaczeniu magnetowidu podłaczonego przez AV.

zalezy mi na
    1.okresleniu usterki i gdyby usunięcie jej nie okazało sie zbyt skomplikowane na pokierowaniu moimi działaniami.
    2. gdyby punkt jeden nie wchodził w grę ze wzgledu na mój laicyzm w dziedzinie elektroniki określenie m/w ceny naprawy ( oczywiście nie oczekuje tu konkursu ofert ale gdyby ktoś mieszkał niedaleko to zawsze możemy porozmawiać)
    3. gdyby 1 i 2 okazało się niemożliwe lub za drogie ( TV ma juz swoje lata i wartość raczej niewielką) to proszę o odpowiedź czy z tą usterką można go dalej używać ( głównie wykorzystywany jest do ogladania filmów z kaset więc odbiór programów nie jest tu priorytetem)
    Z góry dziekuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2933954
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Witam, trzeba zrobić tak:
    jeśli połączenie jest pełnym kablem euro, to należy 8 nóżkę we wtyku odłączyć, a funkcję AV przełączać pilotem.
    Wymienić układ przełączający sygnały może być CD 4066,
    ustawić na kanale 0 telewizor, nie może na tym kanale odbierać żadnego programu przełączyć AV i sprawdzić czy opisane objawy nadal występują, jeśli tak to proszę o kontakt. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2934569
    suworow
    Witam,
    bardzo dziekuję za podjecie tematu.
    usterki dzisiaj "niestety" nie objawiły się. Czy może byc tak że wpływ na nie może mieć czas pracy telewizora. Wczoraj pracował dość długo. Poobserwuję go jeszcze jak pochodzi kilka godzin.
    Nie wiem jak ustawić telewizor na kanał zero. Z przycisków na tel.(+ -) przechodzi z kanału 35 na AV a nastepnie 1. z przycisków na pilocie przechodzi z 35 na 1 a zera samego nie przyjmuje.
    Po stronie telewizora mam tylko złacze chinch robiłem tez wczoraj próby z odłaczonym kablem ( czego nie napisałem niestety) i objawy były takie same jak przy wyłaczonym video( 3 i 4 opis usterek ) Przyjmuje więc że modyfikacje kabla moge odpuścić ( prosze mnie ewentualnie poprawić)
    Rozumiem więc że pozostaje wymiana układu. czy mozna go czymś zastapić czy musi być to oryginalny układ producenta. Jaki może byc koszt takiego układu i gdzie mozna nabyć ( np w warszawie).
    jeżeli problem bedzie wystepował sporadycznie lub nie ponowi sie zostawiłbym tak jak jest. czy taki stan rzeczy może mieć wpływ na inne uklady w telewizorze i spowodowac ich uszkodzenie?
    jeszcze raz dziekuję i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2935849
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Witam to może inaczej już mam obraz tego co się dzieje. Proszę zrobić tak:
    w czasie pracy na AV jeśli wystąpią opisane objawy, wyłączyć przewód antenowy/ sygnałowy/ od nie wiem kablówki czy anteny naziemnej, to co jest włączone w gniazdo antenowe, jeśli zakłócenia ustąpią, to znaczy, że sygnał z pośredniej jest za duży. Czasem nie da się tego usunąć , pomimo wymiany układu przełączającego m. cz. Wówszas nalezy :
    1. Ustawić telewizor na jakimś programie, gdzie nie odbiera żadnego sygnału, śnieg na ekranie.
    2. Przełączyć na tym kanale AV. Telewizor nie mając sygnału z anteny nie powinien przepuszczać żadnych sygnałów zakłócających. Ja tak się ratuję w moim Panasonicu robiłem cuda i tylko w ten sposób mogę na AV oglądać filmy z DVD lub magnetowidu. Jest to spowodowane zlą selekcją sygnału na układzie przełączającym CD 4066. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2936060
    suworow
    Być może nie do końca dobrze to opisałem.
    To nie sygnał ze złącza antenowego wchodzi czasami na sygnał AV a odwrotnie sygnał z AV czasami wchodzi na kanały telewizyjne ( choć chyba nie w tym rzecz ) W trybie AV telewizor pracuje poprawnie.
    Wygląda to mniej wiecej tak że telewizor na kanale TV tracił ( niech bedzie 1 ale działo się to samo też na innych kanałach ) sygnał, czasami były to tylko dośc silne zakłocenia ale częściej ekran robił się czarny i od czasu pojawiały sie poprzeczne szare pasy tak jakby próbował załapać.
    Dodatkowo przy włącznym video ( kaseta czy jakiś kanał) na wszystkich kanałach telewizyjnych leciał obraz podawany na AV. Wyglądało to dość zabawnie bo przełączałem kanały ( zmieniały się przynajmniej cyferki na ekranie) a na każdym leciał obraz z Video podawany na AV działo się też tak po odłączeniu kabla z wejścia antenowego z telewizora ( kabel ten na codzień jak to najczęsciej bywa podłaczony jest do wyjścia antenowego video) a więc nie mógł byc to sygnał podany przez wejście antenowe. Ten objaw utrzymywał się najdłużej.
    Dziś jest wszystko OK telewizor chodzi już kilka godzin na AV a jak przerzucę na jakiś kanał telewizyjny odbiera to co ma na nim zaprogramowane. A ja nic z tego nie rozumiem. Będę więc wdzięczny za każdą podpowiedź.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora SHARP 14B SC, który poprawnie odbiera sygnał tylko z wejścia AV, natomiast na kanałach telewizyjnych pojawiają się przebitki obrazu z AV lub zakłócenia, a obraz na kanałach TV jest słaby lub czarny z poprzecznymi szarymi pasami. Objawy występują również po odłączeniu magnetowidu podłączonego przez AV. Sugerowane rozwiązania obejmują modyfikację kabla euro (odłączenie nóżki 8 we wtyku) oraz wymianę układu przełączającego sygnały, najprawdopodobniej układu CD4066. Zaleca się ustawienie telewizora na kanał 0, gdzie nie powinien być odbierany żaden program, a następnie przełączenie na AV w celu sprawdzenia, czy problem nadal występuje. W przypadku występowania zakłóceń należy odłączyć kabel antenowy, co może wskazywać na zbyt silny sygnał z anteny lub kablówki. Wymiana układu CD4066 jest najczęściej proponowanym rozwiązaniem, a pomiar napięć na jego nóżkach może pomóc w diagnozie. W dyskusji pojawiła się również sugestia, że problem może wynikać ze złej selekcji sygnału przez układ przełączający. Ostatecznie temat został zamknięty bez podania jednoznacznego rozwiązania, prawdopodobnie problem został rozwiązany po wymianie układu lub innych działaniach serwisowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA