logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera Athlon 2400XP przy instalacji systemu Windows

tuningmajster 20 Sie 2006 14:47 1076 7
REKLAMA
  • #1 2934141
    tuningmajster
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    komp dzialal prez 2-3 lata bez zarzutu Ostatnio pojawil sie problem zaczac sie wieszac zaraz o wejsciu do wina lub przy wlaczaniu ,przy probie wgrywania nowego sys w dosie jeszcze idzie przewaaznie a po ponownym uruchomieniu w roznych momentach zwis.Podmieniane juz wszystko oprocz plyty i procka i caly czas to samo .W dosie nawet wolny foramt trwajacy dobre pare minut idzie nie zawiesza sie.Na co stawiacie stalo sie to nagle ,kadzioly sa ok na plycie wzrokowo Procek Athlon 2400XP
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2934198
    tuningmajster
    Poziom 11  
    Figi napisał:
    Proszę podać pełną konfigurację komputera oraz przeczytać i odpowiedzieć na pytania zawarte tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html#2797042

Dodano po 59 [sekundy]:

Jaki system kolega wgrywa?

plyta asrock k7vt4 -4x , procek athlon 2400xp, grafika GF 64MB dysk Seagate 120GB tak w skrocie
    Sys XP wczesnie byl wgrywany ingdy problemow nie robil ,Wentylator zdjemowany i pasta na nowo byla dawana Takie przypadki mialem jzu z wybrzusoznymi kondziolami ale tutaj sa ok i nei moge zlokalizowac odkladnie usterki a nie chce zminic niepotrzebnie plyty

BŁĘDY!!!!
    [jankolo]
  • #4 2934210
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    tuningmajster napisał:
    plyta asrock k7vt4 -4x , procesor athlon 2400xp, grafika GF 64MB dysk Seagate 120GB tak w skrocie [...]
    Jak to się ma do mojej prośby?
    Figi napisał:
    Proszę podać pełną konfigurację komputera

Prosiłem też o odpowiedzi na kilka pytań, ale nie mogę się doszukać ani pomiarów napięć, ani wysokości temperatur, ani testu pamięci, ani też słowa o poszukiwaniu ewentualnych wirusów.
  • REKLAMA
  • #5 2935264
    tuningmajster
    Poziom 11  
    Figi napisał:
    tuningmajster napisał:
    plyta asrock k7vt4 -4x , procesor athlon 2400xp, grafika GF 64MB dysk Seagate 120GB tak w skrocie [...]
    Jak to się ma do mojej prośby?
    Figi napisał:
    Proszę podać pełną konfigurację komputera

Prosiłem też o odpowiedzi na kilka pytań, ale nie mogę się doszukać ani pomiarów napięć, ani wysokości temperatur, ani testu pamięci, ani też słowa o poszukiwaniu ewentualnych wirusów.

Pomiarow napiec nie robilem bo jak pisalem wszyskto bylo jzu podmieniane zasilacz nawet dwa , pamiec byla testowana w oim kompie przez 2 dni , a temperatura jest w normie ,wirusow nie ma bo dysk jest zupelnie czusty a pelna konfiguracje to mam wklejac pelna specyfikacje producenta napisalem to co najwazniejsze wiecej w tym kompie nie ma a proby wgrywania sys byly na minium co potrzeba lacznie z podmienianiem napedow , tasm ciagle tan sam problem

Prosze poprawić dotychczasowe błędy PRZED napisaniem kolejnego postu.
    [jankolo]
  • #6 2935324
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    tuningmajster napisał:
    Pomiarow napiec nie robilem bo jak pisalem wszyskto bylo jzu podmieniane zasilacz nawet dwa[...]
    Mój stosunek do tego procederu jest dość chłodny, bo zdarza się, że ludzie podmieniają kiepski zasilacz, na jeszcze gorszy.
    tuningmajster napisał:
    [...]temperatura jest w normie[...]
    To znaczy?
    tuningmajster napisał:
    [...]a pelna konfiguracje to mam wklejac pelna specyfikacje producenta napisalem to co najwazniejsze wiecej w tym kompie nie ma [...]
    Sam kolega napisał, że sprawdzał pamięć i podmieniał zasilacz (i o niego głównie mi chodziło).

Zostaje więc, jak sam kolega zauważył, płyta i procesor. Proszę sprawdzić czy mostki północny i południowy płyty, nie grzeją się ponad miarę. Zakładam, że wnętrze komputera było odkurzone, czy słusznie?
  • #7 2935888
    tuningmajster
    Poziom 11  
    Figi napisał:
    tuningmajster napisał:
    Pomiarow napiec nie robilem bo jak pisalem wszyskto bylo jzu podmieniane zasilacz nawet dwa[...]
    Mój stosunek do tego procederu jest dość chłodny, bo zdarza się, że ludzie podmieniają kiepski zasilacz, na jeszcze gorszy.
    tuningmajster napisał:
    [...]temperatura jest w normie[...]
    To znaczy?
    tuningmajster napisał:
    [...]a pelna konfiguracje to mam wklejac pelna specyfikacje producenta napisalem to co najwazniejsze wiecej w tym kompie nie ma [...]
    Sam kolega napisał, że sprawdzał pamięć i podmieniał zasilacz (i o niego głównie mi chodziło).

Zostaje więc, jak sam kolega zauważył, płyta i procesor. Proszę sprawdzić czy mostki północny i południowy płyty, nie grzeją się ponad miarę. Zakładam, że wnętrze komputera było odkurzone, czy słusznie?

Co do zasilacza to byl zmieniany na taki ktory w moim dziala i nie tylko na ten tylko 2 inne jeszcze ,srodek oczywiscie zostal profilaktycznie odkurzony chociaz nie bylo zbytnio z czego .Po zainicjowaniu instalacji na drugim komputerze ten zaczal dzialac prowidlowo nie wiem co jzu jest badz bylo przyczyna .Wczesniej dostawal zwiechy odrazu .Temp CPU po dluzszym okresie pracy nie przekracza 50 stopni
    :arrow: Proszę nie cytować całych postów, a na dodatek jeśli sie tego nie umie robić (cytowanie samego siebie...) zalecam przećwiczyć przed wysłaniem opcją PODGLĄD !
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #8 2935905
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Kilkakrotnie zwracałem uwagę koledze tuningmajster na konieczność poprawienia będów w postach. Zobowiązałem kolegę do poprawienia tych błędów PRZED napisaniem kolejnego postu na Forum. kolega zlekceważył sobie wszystkie moje prośby więc otrzymuje kolega regulaminowe ostrzeżenie.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon 2400XP i płytą główną Asrock K7VT4-4X zaczął się zawieszać podczas uruchamiania systemu Windows XP oraz przy próbie instalacji systemu. Problem pojawił się nagle po kilku latach bezawaryjnej pracy. Wymieniono większość podzespołów, w tym zasilacz (testowano trzy różne), pamięć RAM (testowana przez 2 dni), dysk twardy Seagate 120GB oraz napędy, jednak zawieszanie nadal występuje. Wentylator procesora był demontowany i pasta termoprzewodząca wymieniona. Kondensatory na płycie głównej wizualnie są w dobrym stanie. Temperatura CPU po dłuższym obciążeniu nie przekracza 50°C. Instalacja systemu w trybie DOS przebiega bez zawieszeń, natomiast po restarcie w Windowsie komputer zawiesza się w różnych momentach. Sugerowano sprawdzenie temperatur i napięć na płycie głównej, zwłaszcza mostków północnego i południowego, oraz upewnienie się, że wnętrze komputera jest czyste i odkurzone. Pomimo tych działań problem nie został rozwiązany, a płyta główna i procesor pozostają podejrzanymi elementami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA