no to jeszcze raz: kondek w bazie BU do wymiany, 220mikroF/40V, można też w zasilaniu scalaka(470 lub 1000mikroF/25V), przelutuj go, gożej jak jest padnięty, a to się przytrafiałon i to nie raz, oryginalny to tylko z demobilu do zdobycia, byleby sprawny, na "malowanki" psełdo nowe szkoda pieniędzy, powodzenia, pozdrawiam
no i scalak padnięty 28 zeta mnie kosztował ,telewizor startuje ale jest jeszcze inny problem ,mianowicie"ekran świeci brak obrazu powroty lini brak dzwięku nie mogę pomieżyć napięć na pcz ponieważ niema dojścia na cokole +12v i+200 ok proszę o wypowiedzi.
Nie ma CUC na kartce na kapie? Podaj chociaż procesor. Przeleć (jeszcze raz) dokładnie luty po stronie zasilacza i WN, po lewej przy scalaku pionu, złącza od modułów itd. Również moduły (przede wszystkim listwy łączące) oraz płytkę kineskopu. Przy braku poprawy zasadniczo objaw wskazuje na uszk. scalaka wizji TDA3505 (chyba taki jest na mod.RGB), brak sygnału sandcastle na n.10 TDA, brak połączenia mod.RGB z płytką kineskopu. Mogą być też bardziej złośliwe przyczyny, a konstrukcja serwisowo nieciekawa. Mniejszy problem, gdy są moduły do podstawienia. O ile lutowałeś wcześniej, obejrzyj, może się coś zwarło.
Jak jest to i musi być 200 V chyba że coś przywarłeś tak jak stwierdził przedmówca. Poszukaj 200V po ścieżkach od trafa do samej pk i w drugą stronę 12 V do dekodera kolorów poszukaj.
a więc dalej problem, wymieniłem TDA3505 dalej brak wizji,ciemność ,jak podkręce g2 to widać powroty,klocek toSDA2083-AO15 ,chassis 29701 może ktoś podżuci schemat bardzo bym prosił.Pozd
Chassis CUC4410, podobne 4510. Jest na Elektrodzie. Tymczasem sprawdź napięcia na n.5 i n.6 pamięci SDA2526, może coś "dusi". Możesz wyjąć na próbę głowicę, może będą zmiany. Na pilota coś tam działa?
sterowanie chula normalnie, na n5i6 pamięci pulsuje od 4,75 do5,20 v podejżewam moduł dekodera RGB ponieważ wzmacniacz wizyjny na cokole kina w cale nie jest obciążony poprostu jest zimnny ,co otym myślicie?pozd..
Radziłbym pomierzyć coś więcej wg schematu. Nigdy nie sprawdzałem, czy zatkany (o czym też warto się upewnić) TEA5101 ma powód, żeby się nagrzewać - chyba nie. Brak wysterowania, jak wspomniałem, może mieć różne przyczyny. Sprawdź obecność imp. ssc, napięcia na PK (n.1 złącza RGB) itd. Ciekawe, co ten objaw ma wspólnego z pierwotną usterką.
Dyskusja dotyczy problemu z telewizorem Grundig ST70-565, który załącza się, ale brak jest wysokiego napięcia (WN). Sprawdzono tranzystor BU oraz obecność układu TDA8140, który jest często przyczyną usterek w tym modelu. Zalecane jest wymienienie kondensatora elektrolitycznego 220µF/40V przy bazie tranzystora BU oraz kondensatora w zasilaniu scalaka (470 lub 1000µF/25V). Po wymianie scalaka TDA8140 pojawił się problem z brakiem obrazu i dźwięku, mimo że telewizor startuje i ekran świeci. Sugerowano sprawdzenie lutów, napięć 12V i 200V oraz modułów, zwłaszcza dekodera RGB i scalaka wizji TDA3505. Po wymianie TDA3505 problem z obrazem pozostał, a chassis zidentyfikowano jako CUC4410 (lub podobne 4510). Zalecane jest sprawdzenie napięć na pinach pamięci SDA2526 oraz modułu dekodera RGB, który może być przyczyną braku wysterowania wzmacniacza wizyjnego. Wskazano również na możliwość uszkodzenia scalaka TEA5101 oraz konieczność dokładnego pomiaru i kontroli połączeń lutowanych, zwłaszcza przy złączu RGB i kineskopie. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.