logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST70-713/8 Dolby - brak wizji i fonii, przetwornica próbkuje po włączeniu

zdzislaw21 18 Paź 2007 12:11 1922 6
REKLAMA
  • #1 4389493
    zdzislaw21
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem z telewizorem Grundig 70-713/8 Dolby z chassis 2121, mianowicie brak wizji i fonii.
    Na początku sprawdziłem napięcia przetwornicy po stronie wtórnej. Napięcia + A/ 129V, + M/ 14V, + F/ 5V – prawidłowe w czasie, gdy odbiornik jest na czuwaniu.
    Jednak po włączeniu pilotem funkcją STANDBY, przetwornica próbkuje i wyłącza się ponownie do czuwania. Próba odłączenia napięć + E 8V i + F 5V w kolejności, dały pozytywny rezultat, gdy odłączyłem + F 5V z układu STV2248C nóżka 53 napięcia prawidłowe. Wymieniłem w/w układ, ale na niewiele to się zdało, po załączeniu objawy podobne jak przed wymianą. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem i mógłby mi pomóc?
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 4389531
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Napięcia odłączałeś i w efekcie nie było sterowania na odchylanie poziome/WN. Zamiast BU508 (T53001) daj żarówkę i sprawdź napięcia. Jeśli będą w normie, może być wina trafopowielacza lub okolicznych elementów (kondensatory itp.).
  • REKLAMA
  • #3 4390251
    zdzislaw21
    Poziom 11  
    Odłączyłem BU508 i podłączyłem żarówkę. Po włączeniu STANDBY układ zachowywał się identycznie (przechodził ponownie w stan czuwania). Napięcie jest ok, bo żarówka świeci. Nie ma napięć +8V i +5V w czasie załączania (w spoczynku są). Muszę jeszcze sprawdzić trafo.
  • REKLAMA
  • #4 4390298
    Mirek Z.
    Nie miałem na myśli wyłączania się (skutek braku impulsów powrotnych z odchylania), lecz napięcie z przetwornicy przy sztucznym obciążeniu. Piszesz, że jest (przez tą chwilę) - czyli obciąża odchylanie/WN.
  • #5 4393369
    zdzislaw21
    Poziom 11  
    Przepraszam, że nie opisuję na bieżąco, ale nie zawsze mam możliwość skorzystania z netu.
    Na próbę wylutowałem całe trafo WN i (bez BU508) obciążyłem ponownie żarówką układ i przy załączeniu STANDBY po chwili ponownie się wyłączał. Napięcie z przetwornicy +A 129V jest cały czas i jest ok. Żarówka się świeci.
    Po załączeniu STANDBY powinny się pojawić napięcia +E 8V i +F/5V, które na chwilę się pojawiają a chwilę później nie ma po nich śladu. Po odłączeniu nóżki 53 od układu STV 2248C napięcia +E i +F są prawidłowe i nie zanikają lecz z braku napięcia nie startuje WN.
    W pierwszym poście omyłkowo napisałem w zdaniu „Napięcia +A/129V, +M/14V, +F/5V…” zamiast +F/5V powinno być +H/5V. Sorki za pomyłkę.
  • REKLAMA
  • #6 4394922
    Mirek Z.
    1 - nie pisz o "załączaniu STANDBY", bo st-by to czuwanie. Wystarczy "po załączeniu", "w stanie ON" itp.
    2 - pisałem wyżej, że TV się po chwili wyłącza z braku impulsów powrotu z układu odchylania (trafo) na STV, a ten po szynie daje info na procesor. Jeśli STV nie będzie zasilany - nie da info do procesora. Czyli - tym się nie przejmuj, tylko traktuj jako dodatkową informację.
    3 - ważniejszy jest fakt (a chyba dobrze zrozumiałem) próbkowania przetwornicy przy podłączonym BU i trafo i stabilne napięcia przy sztucznym obciążeniu. To dość jednoznacznie wskazuje o przeciążeniu przy próbie startu układu odchylania/WN i ponownie proponuję tam właśnie szukać usterki.
  • #7 4446387
    zdzislaw21
    Poziom 11  
    Dziękuję za szczegółowy opis problemu.
    Sprawdziłem większość (w zasadzie wszystkie) elementy znajdujące się wokół WN i wszystkie są ok pod względem wizualnym jak i elektrycznym. Diagnoza padła na trafopowielacz i jak przyjdzie przesyłka z nowym, to zobaczę, czy ta "diagnoza" była słuszna.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Grundig ST70-713/8 Dolby z chassis 2121 ma problem z brakiem wizji i fonii oraz przetwornica po włączeniu próbkuje i wyłącza się do stanu czuwania. Napięcia wtórne przetwornicy +A (129V), +M (14V) i +H (5V) są prawidłowe w stanie czuwania, jednak po załączeniu napięcia +E (8V) i +F (5V) pojawiają się tylko chwilowo, a następnie zanikają. Odłączenie nóżki 53 układu STV2248C stabilizuje napięcia +E i +F, lecz bez zasilania WN. Próby zastąpienia tranzystora BU508 żarówką potwierdziły obecność napięć i wskazały na możliwe przeciążenie układu odchylania lub WN. Wizualna i elektryczna kontrola elementów wokół WN nie wykazała uszkodzeń, co sugeruje uszkodzenie trafopowielacza jako potencjalną przyczynę usterki. Wymiana układu STV2248C nie rozwiązała problemu. Diagnostyka wskazuje na przeciążenie przy starcie odchylania/WN, a dalsze testy będą prowadzone po wymianie trafopowielacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA