logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować nadajnik FM 1km do auta: schemat, filtry, antena, koszty?

chico 21 Sie 2006 13:55 3341 5
REKLAMA
  • #1 2937313
    chico
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam, przejzalem troche forum i mam maly kolowrotek w glowie. Sprawa wyglada tak: chcialbym zamontowac w aucie nadajnik FM o zasiegu powiedzmy 1km(wiem, ze to illegal ale w celach edukacyjnych chyba mozna szczegolnie jak sie mieszka na zadu*iu gdzie psy dupami szczekaja ;-)). Wiadomo czemu ma sluzyc nadajnik, transmisji muzyki z odtwarzacza mp3 badz telefonu na glosniki samochodowe za posrednictwem radia. Teraz moje pytania:

1. Ktory schemat powinienem zastosowac(mam znajomego elektronika ktory mi pomoze z tym)?
    2. Zalezy mi na tym aby nie bylo slychac alternatora, wentylatora ani nic z osprzetu samochodowego(jak najczystsze mozliwe granie) jakie filtry nalezaloby zastosowac?
    3. Jak duza musialaby byc antena do takiego zestawu(nie ukrywam, ze interesuje mnie jak najmniejsza) i skad taka wziac/z czego zrobic?
    4. Ile orientacyjnie beda kosztowaly czesci do takiego nadajnika?
    5. O czym nalezy pamietac podlaczajac taki nadajnik w samochodzie?
    6. Jakiego zasilacza musialbym uzyc aby moc uzywac tego nadajnika w warunkach domowych?

To chyba wszystko poki co. Mam nadzieje, ze uzyskam odpowiedzi na dreczace mnie pytania ;-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2937367
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Popatrz na ten :
    http://www.elektroda.net/radio/piraci/nadajnik2w_ep.pdf

więcej jest w Elektronice Praktycznej Maj 2000r.
    Sam jestem w trakcie robienia nadajnika FM (ale nie tego).
    Zasilanie powinno być z akumulatora lub baterii, w przeciwnym razie będziesz wysyłał buczenie (50Hz od trafo). Co do anteny to na razie też mam problem :/

Pzd.
  • REKLAMA
  • #3 2938105
    chico
    Poziom 18  
    Dzieki za linka
  • REKLAMA
  • #4 2942124
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    no tak... coz można jeszcze powiedzieć o tym nadajniku? (ja nie musialem otwierac pliku żeby sobie przypomnieć co to za układ, tylko jeden 2W byl w ep)
    Jest to generator w układzie przeciwsobnym, który już sam w sobie "sieje" harmonicznymi, poza tym brak choćby najprostszego stopnia separującego generator od anteny...
    Może i ten układ ma 2W ale 1km to ty na nim nie wyciągniesz.
    Ja bym proponował ten układ, chociaż nigdy go nie wykonałem (ale wygląda lepiej). Schemat o ile pamietam pochodzi ze strony swr.qs.pl, lecz tam aktualnie jest tylko forum. Cała regulacja mocy miała się odbywać poprzez regulacje zasilania.

A tak na marginiesie to piratów radiowych nie ściga policja tylko URTIP (chyba ze "psy" to nie aluzja do policji).
    Załączniki:
    • Jak zbudować nadajnik FM 1km do auta: schemat, filtry, antena, koszty? nadajnik300mw_22W_kwazor.gif (39.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2942188
    radio3450
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Po 1 schematow jest kilka a ten ktory tu dostales wymago odpowiedniego wystrojenia bo mozna szybko uwali tranzystor... i to nie chodzi o swr anteny.... tylko wlasny zezonans
    po 2 Wiekszosc nadajnikow malej mocy do 100W najczesciej dziala na 24-30V
    Najlepiej jest zastosowac przetwornice RADMORA ktora mozna dostac na allegro.. ona jest z 12 na 24V... Jest bardzo dobra do tego celu...
    3 Czesci to zalerzy jaka moc itd... czy syntez czy tranzystory czy rds czy koder stereo...
    Ja osobicie kupilem gotowa synteze z koderem w JSP z chyba Gdanska ale chyba ta firma juz nie istnieje...
    Generalnie mozna kupic MODULATOR FM w firmie RADMOR do sieci CATV...
    5 ANTENA i SWR... Oczywiscie podczas pracy pozostalych urzadzen mozesz miec przydzwiek z alternatora lub swiec o ile to benzyna....
    chyba ze odpowiedni filt to bedzie gittt
    6 Zasilacz moze byc na zwyklym stabilizatorku + trazystor mocy np KD lub 2N 4 kondziorki przy mostku dodatkowo 2 na wejsciu stabilizatora... 2 na wyjsciu stabilizatora i 2 na wysciu tranzystora...
    Tak naprawde to mozna tez kupic gotowy nadajnik 30W.... jest to dosyc sporo !! I spokojnie styknie na zakrycie malego miasteczka w STEREO jesli antena jest dosyc wysoko..
    POZDRO
  • #6 2943158
    chico
    Poziom 18  
    Mamut: tak tak wiem URTiP :) on tez sprawuje piecze nad za mocnym sygnalem z anten inetowych. U mnie sa duzo mocniejsze punkty dostepowe od kilku lat juz i nikt sie nie przyczepia :) A ja chce to bardziej w celach zabawy i poznania niz jakiegos stalego nielegalnego przekazu. Poki co dziekuje, za wszelkie informacje. Caly czas zaglebiam sie w tym zagadnieniu.
REKLAMA