logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowy internet. Podłączenie laptopa przez bluetooth?

teope 21 Sie 2006 15:04 2545 4
REKLAMA
  • #1 2937527
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam,
    z góry chciałbym zaznaczyć iż ogólnie w temacie o którym pisze nie mam najmniejszego pojęcia, jeśli post został umieszczony z złej kategorii proszę o przeniesienie.
    Posiadam w domu łącze stałe – dostawcą jest telewizja kablowa toya. Do modemu na stałe podłączony jest stacjonarny komputer a chciałbym jeszcze podłączyć laptopa ale tu przez łącze bezprzewodowe i pomyślałem o bluetooth – czy to zda egzamin i czy łącze nie stanie się jakieś strasznie wolne???
    Jeśli takie łącze nie zda egzaminu to jakie polecacie łacza bezprzewodowe tak abym mógł wszędzie korzystać z dostępu do sieci??? (operator, ceny usług, jakość łącza)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2937700
    mpralat2
    Poziom 17  
    Jesli masz modem z wyjsciem rj45 (a nie przez usb podlaczony z kompem) to wystarczy kupic router bezprzewodowy np.d-link 524 i karte radiowa do laptopa. W Twojej sytuacji w bluetooth bym nie inwestowal, bo wtedy zeby na laptopie miec internet drugi komputer musi byc wlaczony. A przy uzyciu routera internet na obu kompach bedziesz mial niezalaznie i do tego jeszcze komputery beda sie widziec.
  • REKLAMA
  • #3 2937737
    teope
    Poziom 18  
    generalnie to nie bardzo wiem jakie to jest wejscie rj45,
    powiem tak:
    w modemie mam 2 wyjścia:
    jedno zeby połączyć kompa przez usb a drugie przez karte sieciowa - modemie jest identyczne gniazdo jak w karcie sieciowej a drugie to takie"kwadratowe" usb,
    jesli jedno z tych gniazd jest tym o ktorym piszesz to rozumiem iż problem bedzie rozwiazany???

jakie są oriętacyjne koszta routera i karty radiowej??
    czy tą karte radiowa trzeba włożyć do laptopa???
    jaki to bedzie miało zasięg???
  • REKLAMA
  • #4 2938579
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Gniazdo do karty sieciowej to jest wlasnie wspomniane rj45, kosz routera okolo 200 zl karta radiowa do laptopa okolo 100, niektore laptopy juz maja karte radiowa moze twoj ma bo mowisz cos o BT a to podobne do radiowki i najczesciej jest laczone wspolnie w laptopie.
  • #5 2939353
    teope
    Poziom 18  
    dzieki za info, moj laptop to dell a czy posiada karte radiowa to nie wiem - mowiac o BT mialem na mysli taki wkladany w gniazdo usb
REKLAMA