logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zlecę wykonanie schematu

karotka11 21 Sie 2006 18:05 3784 33
  • #1 2938122
    karotka11
    Poziom 11  
    Nie znam sie na elektronice:cry: a musze narysować schemat. Ma to być jakieś urządzenie zbierające informacje i przesyłające je do komputera.
    Sygnały wprowadzona do komputera mają być odizolowane od komputera i od siebie. Sygnałów powinno być duzo. Sygnały analogowe powinny byc zamienione na cyfrowe -> trzeba zastosować przetwornik A/C na wejściu.
    Trzeba to wszystko podłączyć do komputera (do szyny głównej, bo transmisja powinna być szybka) np. za pomocą bramy We/Wy
    zastosować port równoległy.

Tylko nie piszcie, zebym poszukała na Google. Za rady na forum z góry dzekuje. Kazda pomoc się przyda :D
    Oczywiście za schemat zapłace. Cena do uzgodnienia.
    Kontakt: lipnekonto11(_at_)interia.pl
  • #2 2940990
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Żeby narysować schemat trzeba wiedzieć dużo więcej na temat tego urządzenia. Prosisz o schemat klasy OMRON, lepiej kup sobie sterownik OMRONa bo zrobić coś takiego jest bardzo trudno. Schemat to dopiero początek, potem płytka, montaż, wstępne uruchomienie. Napisanie programu na PC do zbierania danych i programu na mikrokontroler w urządzeniu do zbierania danych z wejść i wysyłania na PC. Po napisaniu tych programów poprawki w schemacie w celu usprawnienia działania i likwidacja błędów w projekcie oraz końcowe uruchomienie, testy i na koniec tworzenie dokumentacji technicznej. Czy uważasz że porywanie się na coś takiego ma sens, może jednak taniej wyjdzie kupić gotowe.
  • #3 2941184
    karotka11
    Poziom 11  
    Witam
    Potrzebny jest mi tylko schemat, nie potrzebuje gotowego urządzenia, płytek. Jeśli potrzebne będzie więcej szczegółów aby go narysować to postaram się dostarczyć wszystkie informacje.
    Program też jest mi potrzebny, ale zacznę o nim myśleć jak zdobędę schemat :D.
    I nie piszcie, że to trudne, bo mnie dobijacie :|
    Więc znajdzie się tu ktoś taki co potrafi rysować takie cudeńka??
  • #4 2941221
    Dar.El
    Poziom 41  
    Musisz napisać dokładnie parametry urządzenia, ile wejść i jakich a może też jakieś wyjścia. Komunikację z PC trzeba robić na USB bo już nie każdy komputer ma port równoległy lub szeregowy a z czasem będzie gorzej.
  • #5 2941276
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Przede wszystkim - ile wejsc, ile wyjsc, jak szybka komunikacja... Zakres napiec wejsciowych i rozdzielczosc przetwarzania A/C tez by sie przydala ;)
  • #6 2945140
    karotka11
    Poziom 11  
    Przemysłowe sygnały analogowe prądowe są o zakresie 20mA. Aby wprowadzić te sygnały do komputera należy zamienić je na sygnały cyfrowe. Przetwornik nie musi być super dokładny ani super szybki (mozna wybrać dowolny).
    Mój komputer ma port równoległy i szeregowy, na pamierze też mozna taki narysować, ale dowiem sie czy może byc za pomoca USB.
    Ważne: urządzenie nie powinno posiadać własnego mikroprocesora.
    Wiecej szczegółów podam póżniej, bo jak juz wspomniałam nie znam sie na elektronice i musze sie skonsultować.
  • #7 2945198
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    A to dopiero zagadka. Urządzenie które ma zbierać sygnały analogowe, przetwarzać je na sygnał cyfrowy do tego ma być dużo kanałów odizolowanych od siebie i to wszystko ma być wysyłane na PC. Ale najciekawsze jest brak w tym urządzeniu mikroprocesora :?: . Nie ma rzeczy niemożliwych, są firmy opracowujące schematy za grube pieniądze i zatrudniające mistrzów elektroniki, lepiej tam szukać rozwiązania swoich pomysłów.
  • #8 2945301
    karotka11
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Nie widzę w tym nic dziwnego. Sygnały prądowe i napięciowe są sygnałami, które można mierzyć przyrządami analogowymi. Komputer nie potrafi przetwarzać sygnałów analogowych, więc trzeba je zamienić na cyfrowe - co za pomocą przetwornika a/c nie jest aż takie trudne.
    Sygnały te mają być przesyłane łączem równoległym, mogą korzystać z procesora umieszczonego na płycie głównej komputera.
  • #9 2945375
    Dar.El
    Poziom 41  
    Dalej nie wiadomo ile ma być i jakich kanałów pomiarowych ile wejść dwustanowych itp. Nie można zaprojektować schematu bez informacji co ma być na nim.
  • #10 2945397
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    karotka11 napisał:
    Witam ponownie
    Nie widzę w tym nic dziwnego. Sygnały prądowe i napięciowe są sygnałami, które można mierzyć przyrządami analogowymi. Komputer nie potrafi przetwarzać sygnałów analogowych, więc trzeba je zamienić na cyfrowe - co za pomocą przetwornika a/c nie jest aż takie trudne.
    Sygnały te mają być przesyłane łączem równoległym, mogą korzystać z procesora umieszczonego na płycie głównej komputera.

hyh taki opis nic nie mowi
    ja tam sie nie znam ale komputer potrafi zamieniac sygnal analogowy na cyfrowy np port gry w karcie muzycznej , z tego co wiem ma 4 przetworniki a/c , o albo jeszcze lepiej karta muzyczna :) to doskonaly przetwornik a/c , kupic 30 takich na usb :P i podlaczyc pod 1 pc i masz 30 kanalow a/c ];-) sam to wymyslilem ...heheh a tak na powaznie co to ma robic i do czego ma byc ?
  • #11 2945588
    karotka11
    Poziom 11  
    Zadaniem tego urządzenia będzie robienie pomiarów analogowych.
    Tak sobie wymysliłam - nie wiem czy słusznie - że "moje" urządzenie bedzie zbierać dane z woltomierzy lub np. kilku termometrów. Może któś ma lepszy pomysł??
    Jeśli chodzi o przetworniki są one pogrupowane po kilka sztuk i nie będę musiała stosować aż 30 sztuk ?? można by zastosować kilka takich np. 12 bitowych.
    W DALSZYM CIĄGU CHODZI MITYLKO O SCHEMAT TEGO URZĄDZENIA
  • #12 2945687
    Dar.El
    Poziom 41  
    Termometry możesz zrobić na DS18B20 które wysyłają pomiar temperatury cyfrowo. Izolowanie wzmacniaczy pomiarowych będzie cię dużo kosztować, czy na pewno chcesz aby wszystkie wejścia były izolowane? Jak z kilku przetworników 12 bitowych chcesz wysyłać na port równoległy dane pomiarowe. Port ma 8 bitów a ty chcesz wysłać np. 8x12 bit, trzeba tą informacje jakoś przechować a potem w pewnej kolejności wysłać a bez mikroprocesora może to być dość trudne.
  • #13 2945835
    PabloSSS
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam!

W ten sposób trudno dojść do czegokolwiek. Odnoszę wrazenie, że chodzi Ci o schemat teoretyczny, o rozrysowanie idei jak by to urządzenie mogło działać. Konkretny schemat rysuje się w oparciu o konkretne elementy, stąd pytania przedpiśców chodzby o parametry sygnałów analogowych. Zdecyduj się czego od nas oczekujesz. Może poprostu napisz jakie wymagania postawił opiekun projektu to coś pomyślimy konkretnie.

Pozdrawiam
  • #14 2945960
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Panowie doradcy!!!Czy wy nie widzicie, że dama, która przyznała się, że NIE ZNA SIE NA ELEKTRONICE!!!,chce przy pomocy cudzych głów,wykonać projekt trudnego urzadzenia i pewnie zaliczyć jakąś pracę!
    Gratuluję kwalifikacji na póżniejszej drodze "zawodowej"!Takich fachowców w PRL, było od metra a ja dla kandydatow na "techników",robiłem prace dyplomowe i opisy i jeszcze musiałem ich
    nauczyć, co mają mowić na egzaminie!!! jak widać, SOCJALIZM jeszcze nie umarł!!!Niech ta dama napisze PRAWDĘ, o co naprawde chodzi i dla kogo tn projekt ma być.Pozdrawiam-Zygmunt.PS.Niedawno jeden oszołom
    nagłosnieniowy namawiał mnie, żebym za małe pieniądze zrobił wzmak do subbasu 400 W RMS do pomieszczenia 60 m kw!!! Na porady i uwagi, że to jest przesada, odpowiadał, ze on się zna a ja mam to zrobić.
  • #15 2946018
    Dar.El
    Poziom 41  
    :arrow: zibisound
    Nie widzę żadnego schematu w twoim wykonaniu.

Jeśli ta dama nie napisze nic konkretnego to nie będzie schematu ponieważ mógłby być nie na temat i też z niego nie byłoby pożytku. Najlepiej jak karotka11 przepisze tekst zlecenia tej pracy a nie bawi się w głuchy telefon.
  • #16 2951748
    karotka11
    Poziom 11  
    No dobrze
    To nie jest głuchy telefon, tylko troche czasu zajmuje mi rozszyfrowanie tego co do mnie piszecie.
    Więc, ma to być schemat modułu wejść analogowych współpracujących z komputerem (cokolwiek to znaczy).
    Ilośc wejść może być dowolna, żeby tylko żeby sygnałów analogowych było duzo (24).
    A może ktoś zna jakieś ciekawe ksiązki na ten temat??
    Miłego dnia :D

Dodano po 12 [minuty]:

Tak ma Pan racje - chce przy pomocy cudzych głów wykonać coś na czym sie nie znam. Ma to byc temat pracy dyplomowej - wzielam go bo w szkole opracowali za mało tematów, w ogóle sie na tym nie znam, ale nie chciałam zawalac z tego powdu roku studiów.
    Nie oczekuje ze ktoś zrobi za mnie cała prace, chce tylko schemat, bo jeśli chodzi o urządzenia elektroniczne to całe życie podchodziłam do nich jako zwykły użytkownik a nie konstruktor.
    Widze że pomocy tu nie znajde :cry:
    I nie jestem oszołomem.

Dodano po 54 [sekundy]:

Tak ma Pan racje - chce przy pomocy cudzych głów wykonać coś na czym sie nie znam. Ma to byc temat pracy dyplomowej - wzielam go bo w szkole opracowali za mało tematów, wogóle sie na tym nie znam, ale nie chciałam zawalac z tego powdu roku studiów.
    Nie oczekuje ze ktoś zrobi za mnie cała prace, chce tylko schemat, bo jeśli chodzi o urządzenia elektroniczne to całe życie podchodziłam do nich jako zwykły urzytkownik a nie konstruktor.
    Widze że pomocy tu nie znajde :cry:
    I nie jestem oszołomem.
  • #17 2951837
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Teraz już nie trzeba robić izolacji galwanicznej między wejściami? Bez mikroprocesora będzie problem z przesyłaniem takiej ilości danych na PC. Ja nie potrafię tego dokonać, nie umiem obsługiwać portu równoległego aż w taki stopniu. Ktoś musiałby zaprojektować interfejs na tym porcie tak aby bez udziału µP jakoś te 24x12bit zczytywać, potrzebny też jest program na PC. W nowych windows XP porty są chronione i bezpośrednie manipulacje na wyjściach mogą być trudne.
    Można by było zrobić kartę PCI ale tu jest chyba jeszcze trudniej. Nie mogłaś wziąść łatwiejszego tematu?
  • #18 2952138
    karotka11
    Poziom 11  
    Nie było nic łatwiejszego :D
    Może uda mi sie nakłonić promotora zebym mogła zrobić go na up. A jak nie to będę musiała sobie sama z tym poradzić.
  • #19 2952230
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Przeczytałem cały wątek i widzę że niektórzy koledzy robią niepotrzebnie sporo hałasu i zamieszania rozpatrując co by było gdyby ;)
    Zadanie jest proste (względnie ;) )... przesłać sygnał z możliwie największej liczby wejść analogowych do kompa za pośrednictwem łącza równoległego (portu LPT)... Nikt nie powiedział że na port LPT nie można podłączyć np szyny I2C... ;) Na tej magistrali można podpiąć multum kostek (przetworników)... odpada problem adresowania, przesyłania danych, kontroli i wiele innych, a to zaledwie na 2 wyprowadzeniach... pozostałe można użyć do przełączania czułości np stopni wejściowych. A więc nie koniecznie uP i USB ;)
    Pozdrawiam
  • #20 2952508
    karotka11
    Poziom 11  
    b r a w a dla tego pana :D
  • #21 2952548
    Dar.El
    Poziom 41  
    Brawo ale też nie zapomnij kliknąć w przycisk POMÓGŁ. Teraz zostało tylko szukać po katalogach przetworników z I²C i żeby były co najmniej poczwórne. Nie dałaś jasnej odpowiedzi na temat izolacji między przetwornikami.
  • #22 2952564
    crazy_phisic
    Karotka11 żeby nie było zbyt różowo hheh ;) podrzuciłem pomysł nastepny krok zależy od Ciebie... Znajdź interesujące Cie przetworniki i poczytaj o I2C, będziesz juz wtedy wiedziała jak mniej więcej wygląda problem i co jeszcze musi zostać dołaczone do porjektu ;)
    Pozdrawiam i życze owocnego czytania ;D
  • #23 2952586
    Dar.El
    Poziom 41  
    Znalazłem taki scalaczek
    http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/ads7828.pdf
    Cztery takie dają nam 32 wejścia pomiarowe z możliwością jednoczesnego odczytu z czterech naraz.
  • #25 2953378
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam!Koledzy fachowcy!!!Ta pani ma być prawdopodobnie inżynierem i NIE ZNA SIĘ NA TEMACIE!!!, który ma wykonać! To chyba jakąś PARANOJA,bo niedouczonych inzynierów widziałem na Politechnice sporo i było to w czasach PRL a jak widac NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO!!!Z lekkim zazenowaniem i szcerością wyznaje,ze sięnie zna ,ale chciałaby daleko idącej pomocy a jak widać,altruistów nie brakuje!Ja nie uprawiam cienkiej krytyki, tylko wskazuję paranoiczną sytuację! A co na to admini???Kiedyś odpowiedziałem na ogloszenie w sprawie pomocy w wykonaniu pracy w technikum to zaraz mialem ostrzeżenie o bloku a jak widać teraz jest to tolerowane.Widać, że potrzeba więcej"fachowców" dla 4 RP.Pozdrawiam
    realnie myślących.PS.Nie zajmuję się takimi układami, ale miom zdaniem
    jest to robota dla inzyniera lub studenta 5-go roku.
  • #26 2953420
    Dar.El
    Poziom 41  
    Może ktoś z moderatorów wypowiedziałby się w tej sprawie, w jakim zakresie jest dozwolona pomoc. Jeszcze nigdy nie spotkałem kobiety która by się znała na elektronice, dziwi mnie to że są ochotniczki które próbują zgłębić tajniki tej wiedzy. Dla mnie byłby to koszmar ze snu w którym idę do pracy ale nie mam pojęcia co mam tam robić :cry: .
  • #27 2953929
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    ten przetwornik A/C co podalas pare postow wyzej to zdaje mi sie ze bedzie ok. Pisałaś, że trzeba sygnały odizolować od siebie i od komputera - do odizolowania galwanicznego służą transoptory, pewnie o to chodzilo wykladowcy.
  • #28 2954009
    crazy_phisic
    Zibisound niestety takie są realia na uczelniach ... (nie obrażając nikogo) ale dobre 80% studentów elektroniki (i nie tylko) nie zna podstaw teoretycznych nie mówiąc już o doświadczeniu praktycznym.
    Ale chyba taka jest rola forum aby przez dyskusję może czegoś nauczyć lub zmotywować do samokształcenia...
    Przedstawiony projekt jest na poziomie 3 roku więc przed koleżanką jeszcze sporo nauki i miejmy nadzieję że spożytkuje ten czas właściwie ;)

Co do przedstawionego przetwornika ... magistrala szeregowa się zgadza, pytanie (do karotki11) jak podłączyć większą ilość przetworników ze sobą?? ;)
  • #29 2955301
    karotka11
    Poziom 11  
    Do zibisound i Dar.El

Widzę że przeszkadza wam moja obecność na tym forum.
    Zapewne uważacie uważają, że jednyna rzeczą do której nadają
    się kobiety jest rodzenie dzieci ( zapomnaiąłm jeszcze że tyle pięknych zawodów
    typu kucharka, fryzjerka )

Forum jest właśnie po to
    aby wymieniać się informacjami na temat elektroniki,
    wiec nie widzę zadnego powodu dla którego moje konto powinno zostać zablokowane.
    Prosze wziąść pod uwagę wiedzy elektroniczej nie zdobywa sie z dnia na dzień,
    a w pracy napewno nie bede płakać w rękaw kolegi.
    Tak jeszcze tylko wspomne że już mam jeden tytuł : mechanika !

Do neo_dc
    Hmm sygnały można odizolować na kilka sposobów. Transoptory są ok, ale
    zastanawiam się czy nie można do tego celu użyć bufora albo tranzystora??

Do crazy_phisic
    Jeżlich chodzi o podłączenie większej ilości przetworników ze sobą to jeszcze o tym myśle. Musze poszukać w internecie
    bo w ksiązkach o przetwornikach (przynajmniej tych któe ja mam) tego nie napisali.
    Można poszukac jakiegoś gotowegfo schematu
  • #30 2955338
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Nie przeszkadza mi twoja obecność na forum, wręcz przeciwnie. Problem jest taki że nie wiesz co chcesz zrobić albo nie rozumiesz, ja nie mogę ci pomóc dopóki nie podasz konkretnie co ci jest potrzebne. Jeśli musisz zrobić galwaniczną separację to masz duży problem, trzeba po tym samym drucie zrobić transmisję dwukierunkową dla I²C. Jeśli separacja ma być na każdym kanale to trzeba zastosować wzmacniacze izolowane (bardzo drogie) i dla każdego oddzielny zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wykonania schematu urządzenia zbierającego sygnały analogowe (około 24 kanały) i przesyłającego je do komputera przez port równoległy (LPT) z izolacją sygnałów od siebie i od komputera. Sygnały analogowe mają być konwertowane na cyfrowe za pomocą przetworników A/C. Autor nie posiada wiedzy elektronicznej i potrzebuje schematu do pracy dyplomowej, bez mikroprocesora w urządzeniu. Dyskusja podkreśla konieczność doprecyzowania parametrów, takich jak liczba i rodzaj wejść, zakres napięć, rozdzielczość A/C oraz sposób izolacji galwanicznej. Proponowano zastosowanie magistrali I²C do łączenia wielu przetworników A/C, co umożliwia adresowanie i przesyłanie danych przez port LPT bez mikroprocesora, choć wymaga programowej obsługi i izolacji galwanicznej (np. transoptory). Wskazano na przetworniki ADS7828 (TI) i ADS1110 (Analog Devices) jako odpowiednie modele 12-bitowe, które można grupować na magistrali I²C. Izolację galwaniczną można realizować transoptorami lub układami separującymi jak AD7400. Podkreślono trudności techniczne związane z brakiem mikroprocesora, koniecznością synchronizacji i programową obsługą portu równoległego, a także ochroną portów w systemach Windows. Autor otrzymał linki do dokumentacji i schematów oraz sugestie dalszej nauki i konsultacji z promotorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA