logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator Unitra Zatra TS 8/17 – identyfikacja wyprowadzeń uzwojeń pierwotnych i wtórnych

zyga69 21 Sie 2006 20:19 6093 15
REKLAMA
  • #1 2938602
    zyga69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam ! Mam mały problem, posiadam transformator Unitra Zatra TS 8/17, znam jego parametry lecz nie wiem pod ktorymi wyprowadzeniami jest uzwojenie wtórne, a pod którymi pierwotne. Proszęo pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2938617
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    pierwotne patrz tam gdzie drut jest cieńszy, prosta metoda ;) u mnei sie to sprawdza, ale upewnij się 2 razy zanim podłączysz
  • REKLAMA
  • #3 2938640
    zyga69
    Poziom 11  
    Znam tą metodę, ale to trafo ma osiem wyprowadzeń. po cztery z każdej strony. Ponadto z każdej strony dwa przewody są grubsze i dwa cieńsze, co zrobić ??
  • #5 2938724
    zyga69
    Poziom 11  
    Byłem na tej stronce, niestety nie ma tam opisu wyprowadzeń poszczególnych transformatorów.
  • #6 2938775
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    ja bym obstawiał na skrajne wyprowadzenia, google tez nie za wiele mówi, mzoe ktoś będzie miał schemat wyprowadzeń ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2939358
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 408
    Ten transformator powinien mieć fabryczne mostki na wewnętrznych wyprowadzeniach. W starych papierach znalazłem tylko informację o wejściu na końcówkach 1 i 4 (czyli skrajnych) i brak informacji na temat połączenia uzwojenia wtórnego - jedynie napięcie 10.8V i prąd 0.5A - co nie zgadza się z deklarowaną mocą.
  • #9 2939396
    zyga69
    Poziom 11  
    Dziękuje bardzo, myśle że to rozwiązuje mój problem! Teraz juz sobie poradzę.
  • #10 2939705
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    w moich szpargałach znalazłem:
    - CP12x34/10x13 typ rdzenia, a więc zwijany i chyba typu O, a więc uzwojenia na obu kolumnach i łączone w szereg.
    - 220V napięcie pierwotne.
    - 10,8V/0.5A z uzwojenia wtórnego.

Pozdrawiam
    Greg
  • #11 2940367
    zyga69
    Poziom 11  
    Nadal nic . Postanowiłem zwrócić uwagę na grubości zwojów.
    Stworzyłem mały rysunek poglądowy który być może co nieco pomoże:
    Transformator Unitra Zatra TS 8/17 – identyfikacja wyprowadzeń uzwojeń pierwotnych i wtórnych
    Odczepy ponumerowane 1 i 2 są cieńsze, 3 i 4 grubsze. Po podaniu na odczepy 1a i 2a 230V uzyskałem na 1b i 2b ok 110V, na obydwu parach 3a i 4a oraz 3b i 4b po 8v. Trafo strasznie się grzało i zaczeło lekko dymić więc natychmiast je wyłączyłem. Po podaniu 230V na odczepy 1a i 4a a także 1a i 4b nie uzyskałem żadnego napięcia co zrobić ??
  • REKLAMA
  • #12 2940475
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    czy te połówki uzwojeń są pomiędzy sobą połączone?
    Jeśli tak, to jak?
    Nie wolno zasilać z sieci 230V uzwojenia tylko jednej kolumny, one zawsze muszą być połączone szeregowo !
    Do takich prób, kiedy nie wiadomo czy uzwojenia łączone szeregowe są połączone zgodnie (właściwie), czy przeciwnie, warto zasilać transformator poprzez włączoną w szereg żarówkę 230V/75W.
    W tym przypadku żarówka robi za swoisty bezpiecznik. W przypadku prawidłowego połączenia, żarówka nie świeci się, kiedy transformator jest na biegu jalowym. Przy połączeniu szeregowym niewłaściwym (niezgodnym), kiedy indukcyjności uzwojeń znoszą się, żarówka zapali się i ograniczy prąd płynący przez uzwojenia.

Pozdrawiam
    Greg
  • #13 2940529
    zyga69
    Poziom 11  
    Uzwojenia te nie są w widoczny sposób połączone ze sobą, nie widze żadnych połączeń. Jeśli nie są połączone to czy należy je jakoś połączyć?? Dziękuje za radę z żarówką.
  • #14 2940664
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    jak już wcześniej napisałem; należy obie połówki uzwojeń pierwotnych (te cieńsze) połączyć szeregowo.
    Uzwojenie wtórne można połączyć według potrzeb; szeregowo, lub równolegle, ale zawsze zgodnie.
    Tu jednak sprawa jest prostsza, kiedy już wiemy, iż połączenia uzwojeń pierwotnych są prawidłowo wykonane.
    W przypadku połączenia szeregowego uzwojeń wtónych należy poszukać takiej kombinacji ich połączeń, by na końcówkach połączenia uzyskać podwojoną wartość napięcia jednego uzwojenia.
    Dla połączenia równoległego należy połączyć wstępnie tylko jedne końce uzwojeń i zmierzyć wartość napięcia na pozostałych dwóch.
    Kiedy zmierzona wartość napięcia jest bliska zero, to można dokonać połączenia drugiej pary wyprowadzeń.
    Warto w przypadku połączenia równoległego uzwojenia wtórnego sprawdzić (zmierzyć) wartość prądu biegu jałowego uzwojenia pierwotnego przed i po połączeniu strony wtórnej.
    Wzrost tego prądu ponad 10 - 15 procent eliminuje możliwość połączenia równoległego uzwojeń wtórnych.
    Świadczyć to może też o asymetrii uzwojeń pierwotnych.
    Generalnie, prawidłowo zaprojektowany i wykonany transformator tego typu (rdzeniowy) o dwóch równych uzwojeniach, powinien prawidłowo pracować zarówno przy połączonych uzwojeniach szeregowo, lub równolegle. Dla połączenia równoległego uzwojeń pierwotnych są one wtedy na 115V.
    Połącznie uzwojeń wtórnych nadal możliwe jest dwojako.
    Na jeden fakt należy zwrócić uwagę dla takiego typu transformatorów, mianowicie; średnia wartość prądu uzwojenia wtórnego policzona za jeden okres sinusoidy musi być równa zero.
    Inaczej; w przebiegu prądu uzwojenia wtórnego nie może być składowej stałej prądu.

Pozdrawiam
    Greg
  • #15 2940843
    zyga69
    Poziom 11  
    Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Nareszcie zrozumiałem jak to należy podłączyć.

Podłączyłem wszystko wg. wskazówek i nareszcie działa!!!
  • #16 2940878
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    MZPjM, to taki skrót do rozszyfrowania :D
    Post pisałem w taki sposób, by był przydatnym również innych czytającym go w przyszłości.
    To wszystko z mojego wrodzonego technokratycznego lenistwa..
    Zrobić raz, ale porządnie.

Pozdrawiam
    Greg

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy identyfikacji wyprowadzeń uzwojeń pierwotnych i wtórnych transformatora Unitra Zatra TS 8/17. Transformator posiada osiem wyprowadzeń, po cztery z każdej strony, z różną grubością przewodów. Uzwojenia pierwotne to cieńsze druty, które należy połączyć szeregowo, gdyż transformator ma rdzeń typu O z uzwojeniami na obu kolumnach. Wyprowadzenia pierwotne znajdują się na końcach (1 i 4), natomiast uzwojenie wtórne ma napięcie 10,8 V przy prądzie 0,5 A, choć w dokumentacji brak szczegółowego schematu połączeń wtórnych. Zalecane jest stosowanie żarówki 230 V/75 W w szereg z uzwojeniem pierwotnym podczas testów, aby zabezpieczyć transformator przed uszkodzeniem w przypadku błędnego połączenia. Uzwojenia wtórne można łączyć szeregowo lub równolegle, przy czym należy dobrać odpowiednie kombinacje połączeń, mierząc napięcia i prądy, aby uzyskać właściwe parametry i uniknąć przeciążenia. Po zastosowaniu tych wskazówek transformator działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA